Ukrainā "pavasara tīrīšana" skar reformatorus (8)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Volodimirs Zelenskis
Volodimirs Zelenskis Foto: AFP / Scanpix

Ukrainā kopš marta sākuma amatus zaudējuši vairāki politiskie reformatori, kuri tos ieguva pēc Volodimira Zelenska uzvaras 2019.gada Ukrainas prezidenta vēlēšanās. Šis pavērsiens liek bažīties par Ukrainas politiskās nākotnes perspektīvām, domnīcas "Atlantic Council" publicētā rakstā norāda ukraiņu žurnālists Viktors Tregubovs.

Ruslans Rjabošapka 2019.gada augustā tika iecelts par Ukrainas ģenerālprokuroru, un viņam tika dots uzdevums uzraudzīt reformas prokuratūrā. Par spīti tam, ka tika panākts vērā ņemams progress, Ukrainas parlaments 2020.gada marta sākumā viņu atlaida. Šomēnes pret Rjabošapku sākta izmeklēšana par korupciju.

Rjabošapkas atlaišana un vilcināšanās ar solīto reformu ieviešanu liek apšaubīt, vai Zelenskis pats jebkad ir bijis reformators, raksta Tregubovs.

Atrodoties ģenerālprokurora amatā, Rjabošapkas reformu plānus atbalstīja Ukrainas pretkorupcijas aktīvisti un Ukrainas starptautiskie partneri. Aktīvisti uzskata, ka Rjabošapka esot ticis atlaists tāpēc, ka nesteidzās apsūdzēt iepriekšējās valdības svarīgākās amatpersonas.

"Man lika parakstīt apsūdzības pret Petro Porošenko. Es to nevarēju darīt," neilgi pēc atlaišanas teica Rjabošapka. "Pirmkārt, apsūdzības bija nepamatotas. Otrkārt, tas bija nelikumīgi. Nebija iemesla uzskatīt, ka Porošenko patiesi bija vainīgs tajā, par ko tika apsūdzēts. Parakstot tādu dokumentu, es pats būtu kļuvis par noziedznieku." 

Rjabošapka patlaban dzīvo Strasbūrā, kur Eiropas Cilvēktiesību tiesā strādā viņa sieva.

Pēdējo mēnešu laikā līdzīgs liktenis piemeklējis vēl vairākus "Zē paaudzes" politiķus, kuri pie varas nonāca, pateicoties Zelenska popularitātes vilnim. Šī tendence aizsākās 4.martā ar pārkārtojumiem valdībā, kuru rezultātā ministru kabineta slavenākie reformatori tika aizstāti ar personībām no Ukrainas politiskās vēstures lappusēm.

Darbu zaudēja arī muitas dienesta vadītājs Maksims Ņefjodovs, kurš ir viens no pazīstamākajiem pēcmaidana ukraiņu reformistu paaudzes pārstāvjiem, un līdzīgi domājošais ieņēmumu dienesta galva Serhijs Verlanovs. Pret abiem ierosinātas lietas par korupciju.

Patlaban vērojams spiediens arī uz Ukrainas Korupcijas apkarošanas dienesta vadītāju Artjomu Sitņiku un politiski neatkarīgās Ukrainas Nacionālās bankas vadību.

Šomēnes Ukrainā notika samērā negaidīta politiskā atgriešanās - Zelenskis par reformu izpildkomitejas vadītāju iecēlis bijušo Gruzija prezidentu Mihailu Saakašvili, kurš no 2015. līdz 2016. gadam bija Ukrainas Odesas apgabala gubernators.

2017.gadā pēc konflikta ar toreizējo Ukrainas prezidentu Petro Porošenko Saakašvili zaudēja Ukrainas pilsonību, taču pēc Zelenska uzvaras vēlēšanās viņam tā atkal tika atjaunota.

Komentāri (8)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu