Baltijas valstu sadarbība - gaismas stars Eiropā, spriež ASV domnīca (5)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Edijs Pālens/LETA

Covid-19 pandēmijas laikā Baltijas valstis izcēlušās kā labs sadarbības piemērs pārējai Eiropai, ASV Eiropas Politikas analīzes centra (CEPA) publicētā rakstā uzsver pētnieks Stīvens Blanks.

Viņš norāda uz to, ka aprīlī Latvijas, Lietuvas un Igaunijas ārlietu ministriem tika uzdots koordinēt robežu atvēršanu un cilvēku kustības atsākšanu Baltijā, kā arī tirdzniecības pastiprināšanu.

Savukārt pārējā Eiropā tik cieša sadarbība vērojama reti. Tomēr viens no šādiem piemēriem esot Eiropas Komisijas (EK) lēmumi enerģētikas jomā, lai ierobežotu Eiropas atkarību no Krievijas. Aprīļa beigās Baltijas valstis un Somija apstiprināja reģionālā gāzes tirgus integrācijas plānus, tikmēr EK sadarbībā ar dalībvalstīm un regulatoriem vienojusies līdz 2022.gadam noformulēt noteikumus, kas attieksies uz gāzes transporta tarifiem un citiem jautājumiem.

Baltijas valstu lēmumi enerģētikas jomā ir solis ceļā dziļāku Adrijas, Melnās un Baltijas jūras valstu integrāciju, vienlaikus mazinot Krievijas iespējas manipulēt ar šiem reģioniem.

Baltijas valstis kopīgi strādāja pie tā, lai varētu iestāties NATO un Eiropas Savienībā (ES), un tagad tās turpina kopā izmantot to sniegtās iespējas, norāda Blanks.

"Baltijas valstis mums parāda, ka ir iespējama sadarbība, kas ir visu pušu interesēs. Citiem būtu jāņem piemērs un jāseko tām," viņš uzsver.

Komentāri (5)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu