Āfrikas ciematā no debesīm nogāzusies metāla caurule. Iespējams, Ķīnas raķetes atlūza (6)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: SIPA/Scanpix

Fragmenti no Ķīnas kosmosa raķetes, kas šīs nedēļas sākumā nekontrolēti iegāja Zemes atmosfērā, iespējams, nogāzušies Kotdivuāras Republikā, Rietumāfrikā.

Sākotnējie dati liecināja, ka 18 tonnas smagā raķete varētu būt iegāzusies Atlantijas okeānā, netālu no Rietumāfrikas krastiem. Tomēr vēlāk kāda Kotdivuāras ciemata iedzīvotāji atrada garu metāla cauruli, kas, kā viņi saka, nogāzusies no debesīm. Eksperti saka, ka šis ciemats atrodas tieši vietā, virs kuras varēja lidot raķete. 

Kotdivuārā zem aplēstās raķetes trajektorijas tika atrastas arī citas metāla atlūzas, kas, kā uzskata eksperti, ir Ķīnas raķetes daļas. 

Lai arī pagaidām nav nopietnu pierādījumu, ka metāla objekts, kas tika atrasts Āfrikas ciematā, ir raķetes daļa, vietējie iedzīvotāji liecina, ka ir dzirdējuši troksni un redzējuši uzplaiksnījumus laikā, kad raķete tieši varēja atrasties virs Āfrikas. 

“Kad noteiktā virzienā un noteiktā laikā caur virsējo atmosfēras slāni gāžas metāla objekts un vietā, kas atrodas zem šā objekta trajektorijas, tiek ziņots par lietām, kas krīt no debesīm, nav daudz jāprāto, lai šos abus apstākļus savienotu,” izdevumam “Verge” komentēja astronoms Džonatans Makdovels. 

Pagaidām nav ziņu, ka kāds būtu ievainots, tomēr, kā vēsta Āfrikas ciemata vietējie mediji, metāla caurule esot nodarījusi postījumus kādai mājai. 

Ir iespējams, ka daļa no raķetes korpusa ir iegāzusies arī Atlantijas okeānā, bet citas daļas nonākušas tālāk - Rietumāfrikā. 

“Lieli un blīvi objekti, kā šis, piemēram, raķetes dzinējs, var izkļūt cauri atmosfērai nesadegot. Tomēr atmosfēras apakšējā slānī tie lido ar relatīvi mazu ātrumu, tāpēc sliktākajā gadījumā var nopostīt kādu māju,” Makdovels stāstīja izdevumam “CNN”. 

17,8 tūkstošus kilogramu smagā raķete ir smagākais objekts kopš 1991. gada, kas nekontrolēti iegājis Zemes atmosfērā. 

Komentāri (6)CopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu