Testos pārbaudīts vietējā ražotāja bezpilota visurgājējs, kuru var pielāgot NBS vajadzībām (5)

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Natrix lat-100
Natrix lat-100 Foto: Publicitātes foto

Inženieri testē vietējā ražotāja "SRC Brasa" bezpilota visurgājēju prototipu, lai to pielāgotu Nacionālo bruņoto spēku (NBS) kaujas mācībām šī gada vasarā.

Pēc Rutka vārdiem, bezpilota visurgājēja jeb mobilās karavīru atbalsta platformas "Natrix lat-100" pirmais pārbaudes testu process tuvojas noslēgumam.

Mobilās kaujas atbalsta platformas izmantošana paredzēta gan individuālā un vienības ekipējuma pārvadājumiem, gan lai savienotu kaujas atbalsta un kaujas nodrošinājuma inženiertehniskos risinājumus.

Natrix lat-100
Natrix lat-100 Foto: Publicitātes foto

Uzņēmuma "SRC Brasa" militāro programmu direktors Agris Jermacāns uzskata, ka pirmie visurgājēja testi lauku apvidū "vainagojušies ar labiem rezultātiem, kas liecina par platformas jaudu un stabilitāti". "Visurgājēja nestspējas kapacitāte sasniedza 200 kilogramu, attīstot ātrumu līdz 15 kilometriem stundā," informēja Jermacāns, piebilstot, ka modelis komplektēts ar programmētu vadības sistēmu, kas ļaujot manevrēt arī šķēršļota apvidus apstākļos.

Bezpilota kaujas atbalsta platformas attīstīšana notikusi sadarbībā ar zemessargiem, inženieriem un industriālo dizaineru komandu. Visurgājējam ir manuālā kontrole ar tālvadības pulti, bet speciālisti strādā, lai iekārtu robotizētu un ilgtermiņā to padarītu pilnībā autonomu.

Idejas autors, Zemessardzes Studentu bataljona vecākais zemessargs Gatis Vectirāns uzsvēra, ka izdevies atrast veiksmīgu balansu "NatriX" izmēros, kas pilnā komplektācijā nepārsniedz trešdaļu kubikmetra. "Iekārta ir kompakta transportēšanai uz kaujas uzdevuma izpildes vietu. Tajā pašā laikā platforma ir pietiekami liela, lai ar to pārvadātu somas, kannas un kastes, kā arī vajadzības gadījumā nogādātu ievainoto uz evakuēšanas punktu," vēstīja Vectirāns.

Uzņēmums "SRC Brasa", kas līdz šim specializējies karavīru ekipējuma ražošanā, pērn Aizsardzības ministrijas otrajā grantu konkursā ieguva finansējumu, lai īstenotu "NatriX lat-100" projektu, kura laikā izstrādāts iekārtas tehniskais prototips, kā arī diferencētie navigācijas risinājumi.

Natrix lat-100
Natrix lat-100 Foto: Publicitātes foto

"Elektronizācijas laikmetā valsts aizsardzība sastopas ar jauniem draudiem un izaicinājumiem, kas vienlaikus sniedz arī iespējas. Latvijai ir liels potenciāls izmantot savu zinātniski intelektuālo kapacitāti, lai modernizētu gan Latvijas, gan NATO aizsardzības spējas un mūsu uzņēmums ir uzsācis šo ceļu," uzsvēra Jermacāns.

Plānots, ka šā gada vasarā "NatriX lat-100" varēs izmantot militārās vienības sastāvā kaujas mācību vajadzībām.

Komentāri (5)CopyLinkedIn Draugiem X
Nepalaid garām!
Uz augšu