Remontdarbi, ar kuriem viens galā netiksi (5)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Unsplash

“Cik gan grūti tas varētu būt?” – šādu jautājumu ir uzdevis ne viens vien. Mājas labiekārtošana bieži vien ir samērā viegla un pat relaksējoša nodarbe tiem, kam viss iet no rokas, taču ne visus darbus drīkst veikt vienatnē.

Laikā, kad uz katru nesaprotamu jautājumu internetā ir iespējams atrast izsmeļošas atbildes un videopamācības, mājokļa labiekārtošana ir kļuvusi vienkāršāka kā jebkad, turklāt nav nepieciešams piesaistīt profesionāļa palīdzību – atliek vien iegādāties vajadzīgos izejmateriālus un ķerties pie darba. Taču realitātē netrūkst darbu, kurus vajadzētu uzticēt profesionāļiem, vēsta portāls “HowStuffWorks”.

Santehnika

Ja caurulē ir kaut viens caurums vai neliela sūce, ūdens ātri vien to atradīs un radīs vēl lielākas galvassāpes, jo mitrums var radīt bojājumus simtiem eiro vērtībā. Viens cilvēks var paveikt mazus un nenozīmīgus santehnikas darbus, piemēram, nomainīt ūdens krānu vai sifonu, taču nopietnākus darbus ir vēlams uzticēt speciālistiem.

Viss, kas saistīts ar elektrību

Runājot par remontdarbiem, ūdens ir mazāk bīstama stihija nekā elektrība – ja vienā gadījumā izmērcēsi grīdu un uztaisīsi pleķi kaimiņa griestiem, tad otrā gadījumā ir iespēja gūt nopietnas traumas vai pat sliktāk. Līdzīgi kā ar santehniku – vienatnē droši var nomainīt spuldzīti, pielikt lampu vai nomainīt gaismas slēdzi, taču pārējiem darbiem ir jāpieiet ar īpašu piesardzību.  

Azbesta likvidācija

Šī kaitīgā viela ir sastopama ārkārtīgi daudzās būvkonstrukcijās pavecākām mājām – Eiropas Savienībā azbests tika aizliegts tikai 2005. gadā, taču Latvijā to nevarēja iegādāties jau kopš 2001. gada. Taču azbestu saturošas konstrukcijas joprojām ir sastopamas mājokļos. Azbests tiek klasificēts kā 1. kategorijas kancerogēnā viela, bet tā šķiedru ieelpošana var izraisīt nopietnas elpceļu slimības. Veicot azbestu saturošu konstrukciju demontāžu, palīgā noteikti būtu jāsauc pieredzējuši speciālisti vai meistari, kas mācēs atbilstoši šo konstrukciju noņemt un likvidēt.  

Jumta labošana

Iemesls, kādēļ jumta labošanu neiesaka amatieriem, ir iespēja no tā nokrist vai nopietni savainoties. Varētu šķist, ka viena vai divu dakstiņu nomaiņa neprasīs ģeniālas prasmes, taču uzmanīga apiešanās ar darbarīkiem, nokļūšana uz un no jumta, var būt sava veida izaicinājumi. Tikai nejauša paslīdēšana var beigties ar smagu kritienu, tāpēc jumts ir jāuztic jumiķim.  

Gāzesvada labošana

Līdzīgi kā ūdens, arī gāze viegli var atrast sūci un  izplūst, tikai šoreiz sekas var būt daudz bīstamākas nekā ūdens gadījumā. Viena sīka dzirkstele var radīt pamatīgu sprādzienu vai arī – ja gāzes noplūde paliek nepamanīta, tā var rezultēties ar nāvējošu saindēšanos.

Komentāri (5)CopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu