Vai pie dermatologa man būs jāizģērbjas plikam? Kad sākt stresot par dzimumzīmi? (2)

Runā eksperts
Egoiste
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Ekrņšāviņš

Kas ir dermatologs? Kā izvēlēties savu speciālistu? Vai ir nepieciešams kā īpaši sagatavoties vizītei? Kāpēc jaunieši nereti baidās doties pie speciālista? Kā Linda iedrošinātu jauniešus? Kā norit pirmā vizīte pie speciālista? Kas tajā notiek?

Kolorītais blogeris un jauniešu iemīļotais influenceris Rojs Rodžers Linkevičs jaunajā YouTube raidījumā #ĀdasMinistrija tiekas ar jomas speciālistiem, lai uzzinātu visu par ādas kopšanu un arī pats uz savas ādas izmēģinātu dažādus produktus un procedūras.

Šoreiz Rojs kopā ar Veselības centra 4 Dermatoloģijas klīnikas metodisko vadītāju Lindu Kapteini-Veitu meklē atbildes uz jautājumiem.

Neliels ieskats Roja sarunā:

Cik bieži ir veselīgi mazgāt rokas un ar ko vislabāk to darīt?

Mēs dzīvojam laikmetā, kad rokas tiešām jāmazgā bieži. Tāpēc šobrīd ļoti cieš roku āda. Tā kļūst sausāka un attaukojas. Ieteikums paskatīties, ar kādām ziepēm mazgājam rokas. Ieteicama pasaules klasika – Marseļas ziepes uz olīveļļas un dažādu citu augu eļļu bāzes. Tās forši puto un nomazgā rokas, tajā pašā laikā palīdz atjaunot aizsargslāni jeb lipīdu slāni. Ieteicams izvairīties no detergentiem.

Cik bieži jāapmeklē dermatologs?

Baltās rases pārstāvjiem ir daudz dzimumzīmju un dažādi pigmenta plankumi, un, ja tādi ir, tad vēlams reizi gadā atrādīties dermatologam. Līdzīgi, kā pie zobārsta. Atkarīgs, kāda veida dzimumzīmes tās ir, cik daudz, vai nāk klāt vai mainās. Ir ļoti daudz ādas audzēju, jo pasaulē arvien vairāk cilvēku izmanto iespēju sauļoties un ceļot.

Vai vizuāli var pateikt, ka šī dzimumzīme nav laba dzimumzīme?

Jā, to var pateikt. Ir tāda izpētes metode – dermatoskopija, ar tās palīdzību ādas veidojumi tiek skatīti palielinājumā, ar polarizētu un nepolarizētu gaismu. Tiek skatīts gan asinsvadu novietojums, gan pigmentācijas arhitektūra. To visu apskatot, var pateikt, vai konkrētā dzimumzīme ir laba, vai tai ir jāpievērš vairāk uzmanības. Varbūt tas ir ādas audzējs.

Es pierakstos, es ieeju kabinetā, mēs parunājam. Jūs kaut ko arī darāt?

Ādas pacients jāapskata no matu galiņiem līdz papēžiem. No tā nav jābaidās. Speciālists arī uzdod uzvedinošus jautājumus. Diemžēl cauri apģērbam dzimumzīmes redzēt nevar. Tāpat kā apskate ir pie ģimenes ārsta, tāpat arī pie ādas ārsta. Tā ir normāla procedūra. Ja ir kauns iet pie ārsta, tad es ieteiktu šajā jautājumā paplašināt savas zināšanas.

Epizodes gaidāmas ik nedēļu Ai Production Latvia YouTube kanālā.

Komentāri (2)CopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu