Cik daudziem augiem ir jābūt mājoklī, lai garantētu ideālu gaisa kvalitāti?

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Unsplash

Pasaulē ir veikti vairāki pētījumi, kas pierāda augu gaisa attīrīšanas spējas, kā arī ietekmi uz cilvēka psihi. Tomēr – cik daudziem telpaugiem ir jāatrodas vienā telpā, lai tie patiesi veiktu savu darbu?

Slavenajā NASA 1989. gada pētījumā tika pierādīts, ka augi patiesi spēj no gaisa izfiltrēt cilvēkam kaitīgus ķīmiskos savienojumus un pat vīrusu patogēnus, ar kuriem nespēj tikt galā parastais gaisa attīrītājs. Šis pētījums tika veikts ar mērķi rast risinājumu gaisa attīrīšanai slēgtās telpās, kur vēdināšana nav iespējama, piemēram, laboratorijās vai pat kosmosa stacijās.

Diemžēl šis pētījums nav pilnībā attiecināms uz parastajiem mājokļiem – tās nav hermētiski noslēgtas telpas, tādēļ NASA pētījumu dati nav pielāgojami māju apstākļiem, vēsta portāls “HowStuffWorks”. Papildu pētījumā, 1992. gadā, NASA eksperti skaidro, ka vidēja izmēra mājoklī būtu nepieciešami 680 telpaugi, lai tie spētu attīrīt gaisu tādā pašā līmenī kā hermētiski noslēgtā telpā, proti, atbrīvot no pilnīgi visiem kaitīgajiem mikroorganismiem, padarot to ideāli tīru. Šāds telpaugu skaits mājoklī reāli ir neiespējams, tādēļ eksperti iesaka gaisa attīrīšanai apvienot dažus dekoratīvi izliktus telpaugus ar vēdināšanu un gaisa attīrīšanas ierīci, ja tāda nepieciešama.

Kaut arī ideālai gaisa attīrīšanai mājoklī nav iespējams izlikt NASA ieteikto augu skaitu, tomēr tos mājokļos ir nepieciešams izlikt tieši psiholoģisku apsvērumu dēļ. 2019. gada Drekselas Universitātes inženierijas koledžas pētījumā noskaidrots, ka augiem piemīt fenomenālas spējas mazināt stresu. Savukārt 2015. gada Kanzasas Universitātes pētījumā secināts, ka augi un ziedi pat veicina fizisku brūču dzīšanu – augi mazina stresu, kas palīdz atkopties arī no fiziskām traumām.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu