Ekonomikas ministrija apstiprina jauno "Latvenergo" padomi

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Latvenergo logo.
Latvenergo logo. Foto: Lita Krone/LETA

AS "Latvenergo" akcionāru sapulcē trešdien iecelta jauna uzņēmuma padome, kurā turpmāk strādās Ivars Golsts, Toms Siliņš, Aigars Laizāns, Gundars Ruža un Kaspars Rokens, informēja Ekonomikas ministrijā.

Savukārt "Latvenergo" Revīzijas komitejā strādās Toms Siliņš un Gundars Ruža.

Ministrijā skaidroja, ka darbam padomē izvēlēti "neatkarīgi profesionāļi, kas spējīgi pieņemt stratēģiski izvērtētus lēmumus, izvirzīt ambiciozus mērķus un nodrošināt to sasniegšanu, veicināt uzņēmuma ilgtermiņa attīstību, inovāciju ieviešanu, stratēģisko vadību, kā arī finanšu un risku uzraudzību".

Uzņēmuma jaunās padomes sastāvs esot sabalansēts. Tās locekļiem kopā ir nepieciešamās kompetences, iemaņas un pieredze uzņēmumu stratēģiju izstrādē un īstenošanā, finanšu vadībā un uzraudzībā, risku pārvaldībā, iekšējā audita jautājumos, korporatīvajā pārvaldībā, kā arī izpratne par "Latvenergo" koncerna darbības jomām, tostarp zināšanas enerģētikas sektorā, svešvalodu zināšanas, nevainojama reputācija un nepieciešamā pieredze vadošajos amatos, norādīja ministrijā.

Kā informē EM, Golsts ir vadījis Latvijas Garantiju aģentūru, Latvijas Valsts radio un televīzijas centru, kā arī strādājis Eiropas Rekonstrukcijas un attīstības bankā. Viņam ir starptautiskā biznesa maģistra vadības grāds, kas iegūts Kolorado universitātē Denverā, un skaitļošanas tehnikas inženiera diploms no Rīgas Tehniskās universitātes (RTU).

Siliņam ir vairāk kā 25 gadu pieredze vadošos amatos finanšu, banku un investīciju pārvaldes jomās. Viņš ir finanšu direktors un valdes loceklis "Remaco Asset Management" Šveicē, kā arī "airBaltic" padomes loceklis. Iepriekš Siliņš ieguvis pieredzi, strādājot Latvijas Bankā, "Deutsche Bank Securities", "Swedbank" grupā, kā arī "Sberbank Switzerland". Viņam ir MBA grāds no Ņujorkas Universitātes, kā arī CFA grāds.

Rokens ir energobūvniecības eksperts ar pieredzi starptautisku uzņēmumu vadībā. Iepriekš viņš bijis Baltijas valstu kopuzņēmuma AS "RB Rail", kas izveidots dzelzceļa projekta "Rail Baltica" ieviešanai, valdes loceklis un operacionālais direktors, un bijis atbildīgs par transporta infrastruktūras projektēšanu un būvniecību. Pirms tam darbojies kā SIA "Schneider Electric Latvia" valdes priekšsēdētājs un uzņēmuma vadītājs Latvijā un Baltijā, kur viņa pārziņā bija elektroiekārtu ražošana un tirdzniecība, un energoefektīvu risinājumu attīstība. Šā gada martā Rokens iecelts par būvkompānijas "Velve" valdes priekšsēdētāju. Viņam ir Rīgas Ekonomikas augstskolas profesionālais maģistra grāds uzņēmējdarbības vadībā un RTU inženierzinātņu maģistra grāds.

Savukārt Laizāns ir Latvijas Lauksaimniecības universitātes (LLU) profesors, studiju prorektors un vadošais pētnieks. Kopš 2016.gada viņš ir arī VAS "Latvijas dzelzceļš" neatkarīgais padomes loceklis. Laizānam ir vairāku gadu pieredze pētniecībā, kā arī vadošos amatos. Viņam ir inženierzinātņu doktora grāds un biznesa vadības maģistra grāds uzņēmējdarbības vadībā.

Ružam ir vairāku gadu pieredze "Moller" grupas valdes locekļa amatā, kā arī izpilddirektora un finanšu direktora amatā kopš 2006.gada. Viņam ir arī vairāku gadu pieredze starptautiskos revīzijas uzņēmumos revīzijas projektu vadīšanā kā zvērinātam revidentam "Ernst&Young Baltic" un "Andersen" struktūrās. Viņam ir Latvijas Universitātes (LU) ekonomista diploms grāmatvedībā, kā arī bakalaura grāds tiesību zinātnēs un maģistra grāds starptautiskajās tiesībās.

Ekonomikas ministrijā norādīja, ka "Latvenergo" koncerns ir vērtīgākais enerģētikas uzņēmums Baltijā, kas nodarbojas ar elektroenerģijas un siltumenerģijas ražošanu un tirdzniecību, dabasgāzes tirdzniecību, elektroenerģijas sadales pakalpojuma nodrošināšanu un pārvades aktīvu nomu. "Latvenergo" vispārējais stratēģiskais mērķis ir ilgtspējīgi, atbildīgi un ekonomiski pamatoti nodrošināt preces un pakalpojumus enerģētikas sektorā, kas ir svarīgi tautsaimniecības konkurētspējai un izaugsmei, kā arī efektīvi pārvaldīt valsts attīstībai un drošībai stratēģiski nozīmīgus resursus un infrastruktūru, sekmējot energoapgādes drošuma paaugstināšanu.

Jau vēstīts, ka 2019.gada 19.jūnijā tika atlaista "Latvenergo" padome un tās vietā tā brīža ekonomikas ministrs Ralfs Nemiro (KPV LV) iecēla pagaidu padomi. Pagaidu padomes sastāvā bija Pāvels Rebenoks, Inese Kublicka, Kristaps Stepanovs, Renārs Degro un Artūrs Šnoriņš.

Vienlaikus no atsevišķiem koalīcijas politiķiem izskanēja kritika saistībā ar pagaidu padomes locekļu iecelšanas veidu un atbilstību amatam, tādējādi, norādot uz politisko spiedienu, 2019.gada jūlijā pagaidu padome atkāpās.

Konkurss uz "Latvenergo" padomes locekļu amatiem tika izsludināts 2019.gada 9.augustā.

Savukārt 9.oktobrī "Latvenergo" akcionāru sapulce ievēlēja citu uzņēmuma pagaidu padomi trīs locekļu sastāvā. Tajā līdz konkursa noslēgumam strādā Valantis, Bērziņa un Šaicāns.

"Latvenergo" padomes locekļu konkurss ir noslēdzies. Starp uzvarētājiem bija arī Rebenoks, taču viņš šogad februārī paziņoja, ka dalību konkursā atsaucis.

"Latvenergo" padomes galvenie pienākumi ir apstiprināt vidēja termiņa darbības stratēģiju, pastāvīgi uzraudzīt valdes darbību, ievēlēt un atsaukt valdes locekļus, noteikt viņu atalgojumu, kā arī uzraudzīt, lai kapitālsabiedrība strādātu atbilstoši likumiem, statūtiem un akcionāra sapulces lēmumiem.

"Latvenergo" koncerna apgrozījums pērn bija 841,6 miljoni eiro, kas ir par 0,3% vairāk nekā gadu iepriekš, bet koncerna peļņa pieauga par 24,2%, sasniedzot 94,4 miljonus eiro.

"Latvenergo" nodarbojas ar elektroenerģijas un siltumenerģijas ražošanu un tirdzniecību, dabasgāzes tirdzniecību, elektroenerģijas sadales pakalpojumu nodrošināšanu un pārvades aktīvu nomu. "Latvenergo" obligācijas kotē biržas "Nasdaq Riga" parāda vērtspapīru sarakstā.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu