ASV Federālā rezervju sistēma sola saglabāt bāzes procentlikmi rekordzemā līmenī

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Dolāri. Ilustratīvs attēls
Dolāri. Ilustratīvs attēls Foto: pexels.com

ASV Federālā rezervju sistēma (FRS)  trešdien solīja saglabāt bāzes procentlikmi tagadējā rekordzemajā līmenī, līdz būs nepārprotamas pazīmes par ekonomikas atveseļošanos no pašreizēās koronavīrusa pandēmijas izraisītās krīzes.

FRS Atvērtā tirgus komiteja saglabās bāzes procentlikmes mērķrādītāju pašreizējā 0-0,25% līmenī, "līdz būs pārliecināta, ka ekonomika ir pārcietusi nesenos notikumus un virzās uz to, lai sasniegtu maksimālas nodarbinātības un cenu stabilitātes mērķus",  sacīts Atvērtā tirgus komitejas paziņojumā, kas tika publiskots pēc tās kārtējās divu dienu apspriedes.

Bāzes procentlikmes mērķrādītāju FRS samazināja līdz 0-0,25% līmenim šogad martā. Atvērtā tirgus komitejas locekļu viedokļu apkopojums liecina, ka viņu varākus prognozē, ka šādā līmenī bāzes procentlikme tiks saglabāta ne tikai šajā, bet arī nākamajā un aiznākamajā gadā.

FRS arī solīja turpināt obligāciju uzpirkšanu, lai stimulētu ekonomiku.

Atbilstoši trešdien publiskotajām FRS jaunākajām prognozēm  ASV centrālā banka lēš, ka šogad Savienoto Valstu iekšzemes kopprodukts (ILKP) samazināsies par  6,5%, bet bezdarbs, kas pašlaik ir 13,3% līmenī, līdz gada beigām saruks līdz 9,3%. 

Savukārt nākamgad FRS prognozē IKP pieaugumu par 5%, bet 2022.gadā - par 3,5%.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X

Tēmas

Svarīgākais
Uz augšu