Levits: Latvijā ir svarīgi izveidot Tiesnešu un prokuroru akadēmiju

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Paula Čurkste/LETA

 Latvijā ir svarīgi izveidot Tiesnešu un prokuroru akadēmiju, tiekoties ar Augstākās tiesas (AT) priekšsēdētāju Aigaru Strupišu, sacīja Valsts prezidents Egils Levits.

Kā informēja Valsts prezidenta kancelejā, prezidents šodien Rīgas pilī tikās ar Strupišu, kurš šodien sācis pildīt AT priekšsēdētāja amata pienākumus un bijušo AT priekšsēdētāju Ivaru Bičkoviču.

Daudz uzmanības sarunas dalībnieki veltīja jautājumam par tiesnešu kvalifikācijas celšanu un stažēšanos. Valsts prezidents uzsvēra, ka "Latvijā ir nepieciešama Tiesnešu un prokuroru akadēmija, kas pildītu tiesnešu mācību un kvalifikācijas paaugstināšanas funkciju, kā tas ir daudzviet citur Eiropā". Savukārt Strupišs informēja Levitu, ka Tieslietu padome tikko ir apstiprinājusi jauno tiesnešu atlases kārtību, kur izglītošanās mērķim ir pievērsts daudz lielāks akcents kā līdz šim.

Tāpat tika apspriests jautājums par tiesnešu un tiesu specializāciju, uzsverot nepieciešamību saglabāt līdzsvaru starp tiesnešu vispārējo profesionalitāti un specifisku kādas jomas pārzināšanu detalizētāk. 

Runājot par Tieslietu padomes paveikto, Bičkovičs informēja par darba grupas darbu, pētot ieilgušo tiesvedību problemātiku valstī. Tieslietu padome aicināja AT izveidot darba grupu pēc tam, kad Valsts prezidents pievērsa uzmanību šim jautājumam gadskārtējā tiesnešu konferencē. Ir sagaidāms, ka rudenī darba grupa nāks klajā ar savu ziņojumu par civillietu, krimināllietu un administratīvo lietu tiesvedību ilgumu ietekmējošiem faktoriem Latvijas tiesās.

Valsts pirmā amatpersona sveica Strupišu, novēlot sekmes atbildīgajā amatā, kā arī pateicās par ilggadējo darbu Bičkovičam.

LETA jau rakstīja, ka šodien amatā stājas jaunais AT priekšsēdētājs Strupišs. Saeima Strupišu amatā apstiprināja 21.maijā. Par Strupiša iecelšanu minētajā amatā nobalsoja 91 parlamentārietis.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu