"Tet": Covid-19 krīze būtiski iezīmēja tehnoloģiju un mākoņpakalpojumu nepieciešamību

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Edijs Pālens / LETA

Covid-19 pandēmijas krīze būtiski iezīmēja tehnoloģiju iespēju un mākoņpakalpojumu nepieciešamību dažāda lieluma uzņēmumos, tiešsaistes vebinārā sacīja telekomunikācijas uzņēmuma "Tet" datu centru risinājumu konsultants Ingus Homka.

Viņš atzīmēja, ka pandēmijas laikā "Tet" datu centros elektrības patēriņš pieauga par 30%. Homka patēriņa pieaugumu skaidroja ar to, ka cilvēki vairumā pārslēdzās uz attālinātu strādāšanu. Tāpat līdzīgi pieaudzis arī mākoņpakalpojumu patēriņš.

Lai arī lielie uzņēmumi krīzē bija visstabilākie, to pašu nevarētu teikt par mazajiem uzņēmumiem, kuri darīja fiksētu darbu. Tāpat krīzes triecienu labi pārvarēja jaunie uzņēmumi, kuri ir inovatīvi un elastīgi tehnoloģiju risinājumos, sacīja Homka.

"Tet" Mākslīgā intelekta pārdošanas projektu vadītāja, robotu trenere Aļona Rastihina atzīmēja, ka maija beigās "Tet" un valodu tehnoloģiju uzņēmuma "Tilde" izveidotais bezmaksas virtuālo asistentu jeb covidbotu sasniedza 5398 lietotāju, uzdoto jautājumu skaits bija 10 742, bet populārākie temati virtuālajā asistentā bija statistika, veselība, kā izbraukt un iebraukt valstī.

Savukārt "Itero.eu" dibinātājs un biznesa tehnoloģiju evaņģēlists Reinis Zitmanis atzīmēja, kapozitīvais, ko uzņēmēji aizguva no krīzes ir dabiskā atlase, darbinieki attīstīja jaunas e-prasmes, notika izrāviens vadības sistēmās, nostiprināta pastāvība attālināti vai arī daudziem tas nozīmēja karjeras maiņu.

Zitmanis uzsvēra, ka Covid-19 pandēmijas krīze bija "sitiens klasiskam biznesam". Viņš atzina, ka krīzes brīžos cilvēki riskē un "metās kaut ko pirkt", kas iepriekš nebija pieejams, taču pēc šīs krīzes dažādu resursu iegāde ir atturīga.

Tāpat Zitmanis stāstīja, ka nākotnē gaidāms būtisks mākslīgā intelekta izrāviens. Pirmie soļi manāmi ražošanā, kur ražotāji mākslīgo intelektu izmanto, lai palielinātu ražošanas jaudu. Savukārt mazie ražotāji mākslīgo intelektu izmantoja ātrai prototipu ražošanai.

Viņš piebilda, ka šajā krīzē pierādījās, ka Latvija pati var ražot vairākus produktus, ja tas nepieciešams.

LETA jau ziņoja, ka "Tet" konsolidētais apgrozījums pērn bija 227,603 miljoni eiro, kas ir par 7,4% vairāk nekā gadu iepriekš, bet koncerna peļņa saruka par 13,3% un bija 36,202 miljoni eiro.

"Tet" pieder valstij AS "Publisko aktīvu pārvaldītājs "Possessor"" personā (51%) un telekomunikāciju kompānijas "Telia Company" meitasuzņēmumam "Tilts Communications" (49%). "Tet" grupā ir uzņēmumi "Tet", "Citrus Solutions", "T2T", "Data Experts", "Helio Media" un "Baltijas datoru akadēmija". "Tet" pieder 23% SIA "Latvijas mobilais telefons" daļu.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu