Malumednieki Ugandā nogalinājuši vienu no vecākajiem kalnu gorillām (6)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: STEVE TERRILL/AFP

Sudrabmuguras gorillu tēviņa Rafiki nogalināšana iezīmē problēmas, ar ko jāsaskaras Ugandai tūrisma apjomu samazināšanās dēļ, raksta "National Geographic".

25 gadus vecais kalnu jeb sudrabmuguras gorillu tēviņš Rafiki bija viens no tūristu iemīļotākajiem dzīvniekiem Ugandas Bvindi meža Nacionālajā parkā. Kopš 2008. gada viņš bija vadonis 17 gorillu grupai, kura regulāri mēdza atstāt parka teritoriju un uzturēties cilvēku tuvumā. "Tā bija unikāla grupa, kura demonstrēja cilvēka un gorillas mierīgu līdzāspastāvēšanu," stāsta Starptautiskās gorillu aizsardzības programmas direktore Anna Bēma Masozera. Turklāt Rafiki bija vienīgais pieaugušais tēviņš šajā grupā.

Ugandas varasiestādes par Rafiki nogalināšanu arestējušas četrus malumedniekus, kuriem saskaņā ar valsts likumdošanu draud mūža ieslodzījums vai naudassods 5.4 miljonu ASV dolāru apmērā.

Kā liecina sekcijas rezultāti, Rafiki nogalināts ar šķēpa dūrienu vēderā. Pēdējā reize, kad malumednieki Ugandā nogalināja gorillu, bija 2011. gadā.

Rafiki pazuda 1. jūnijā, un viņa sakropļoto ķermeni meklēšanas grupa atrada jau nākamajā dienā. Pēc tam netālu esošajā ciematā tika aizturēts arī pats aizdomās turamais. Viņa mājā tika atrasti slazdi, šķēpi, medību suņa kakla zvaniņi un pārtikai sagatavoti dažādu savvaļas dzīvnieku ķermeņi. Malumednieks atzinās, ka kopā ar trim citiem devies antilopju medībās un Rafiki nogalinājis pašaizsardzības nolūkos, jo dzīvnieks tam uzbrucis.

Kaut arī Rafiki nav ticis nogalināts pārtikas jeb tā dēvētā "bushmeat" iegūšanas nolūkā, šis incidents izgaismo problēmu, par kuru jau brīdinājuši dabas aizsardzības speciālisti un valsts ierēdņi - koronavīrusa pandēmijas laikā ieviestie ierobežojumi spiež Ugandas iedzīvotājus pievērsties malumedniecībai. Pandēmijas laikā tika slēgti visi Ugandas nacionālie parki, un ekotūrisms, kas bija ienākumu avots daudziem vietējiem, katastrofiski samazinājies.

Anna Bēma Masozera stāsta, ka gorillu parku uzraugi ziņo par pieaugošu malumednieku aktivitāti teju visos valsts rezervātos. Līdztekus riskam, ka tas var novest pie citu gorillu nogalināšanas, pastāv arī nopietnas bažas par to, ka cilvēki, nonākot ciešā kontaktā ar šiem primātiem, var inficēt tos ar koronavīrusu. Pētījumi ir pierādījuši, ka cilvēks var inficēt šos primātus ar elpceļu slimībām.

Pēc asiņainā Ugandas pilsoņu kara un vairākām desmitgadēm, kad malumednieki netraucēti darbojās visā valsts teritorijā, kalnu gorillu skaits Ugandā pagājušā gadsimta 80. gados bija sarucis līdz 350 eksemplāriem. Pateicoties dabas aizsardzības organizāciju un varasiestāžu aktivitātēm, tagad Ugandā mīt vairāk nekā tūkstotis šo primātu, kas veido divas lielas populācijas - vienu Bvindi Nacionālajā parkā un otru Virundi grēdas nogāzēs esošajos rezervātos. 2018. gadā kalnu jeb sudrabmuguras gorillu statuss tika mainīts no kritiski apdraudētas uz apdraudētu sugu.

Komentāri (6)CopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu