Ticība sazvērestības teorijām par 5G un “Covid-19” saistīta ar vardarbību, naidu un paranoju (36)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: AFP / Scanpix

Jaunā pētījumā noskaidrots, ka ticība sazvērestības teorijām, kas saistītas ar 5G tehnoloģijām un “Covid-19”, ir saistīta ar vardarbību, naidu un paranoju. 

Sazvērestības teoriju piekritēji nesēž rokas klēpī salikuši un paziņojuši, ka 5G antenu izdalītie elektromagnētiskie viļņi ir atbildīgi par koronavīrusa pandēmiju. Ticība šai teorijai dažās Eiropas daļās, Ziemeļamerikā un Austrālijā novedusi līdz nodedzinātiem telekomunikāciju torņiem, kā arī verbāli un fiziski aizskartiem telekomunikāciju inženieriem, rakstīts pētījumā, kas publicēts zinātniskajā žurnālā “British Journal of Social Psychology”

Arī iepriekšējos pētījumos ticība sazvērestības teorijām ir saistīta ar vardarbīgu uzvedību. Lai noskaidrotu, kāpēc tā, zinātnieki lūdza 601 Lielbritānijas iedzīvotājam aizpildīt aptaujas par sazvērestības teorijām kopumā un vienu tieši par 5G saistību ar “Covid-19”. Viņi tika lūgti atbildēt, cik ļoti viņi piekrīt tādiem apgalvojumiem kā:  “Es domāju, ka notikumi, kuriem šķietami nav savstarpēja sakara, ir slepenu darbību rezultāts” vai “Patiesība par saikni starp 5G un “Covid-19” tiek slēpta no sabiedrības”. 

Dalībnieki arī aizpildīja aptaujas par to, cik nikni viņi jūtas, domājot par šīm teorijām, kā arī, vai viņi būtu gatavi lietot fizisku vardarbību. Tika mērīts arī paranojas līmenis, proti, vai aptaujas dalībnieki domā, ka kāds viņus izseko. 

Tālāk zinātnieki pētījuma dalībniekiem parādīja ziņas par 5G un “Covid-19” sazvērestības teorijām, kā arī par uzbrukumiem komunikāciju torņiem, un jautāja, vai viņi arī tā rīkotos, ja ticētu šīm sazvērestības teorijām. 

Atklājās, ka pastāv saikne starp 5G “Covid-19” sazvērestības teorijām un naida virzītu vardarbību. Šī asociācija bija spēcīgāka tiem, kas cieta no lielākas paranojas. Zinātnieki domā, ka šī pētījuma rezultāti ir piemērojami arī plašākam mērogam nekā tikai 5G un “Covid-19” gadījumā. 

Pētnieki cer, ka viņu atklājums varētu palīdzēt novērst daudzus vardarbības gadījumus, ļaujot palīdzēt paranojas pārņemtajiem cilvēkiem tikt galā ar savām emocijām, rakstīts izdevumā “Newsweek”. 

Šis atklājums ir ievērojams tāpēc, ka to var lietot arī praktiski, proti, strādājot ar šo saikni starp sazvērestību teoriju izraisītajām dusmām un vardarbību, var palīdzēt daudziem cilvēkiem.

Komentāri (36)CopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu