Pirmie iespaidi: Huawei P40 Pro+

CopyLinkedIn Draugiem X
Huawei P40 Pro+ foto bez jelkādas pēcapstrādes
Huawei P40 Pro+ foto bez jelkādas pēcapstrādes Foto: Ingars Tenis, TVNET

Šā gada pavasarī bez ierastās liela mēroga prezentācijas, ko apmeklē tūkstošiem viesu no visas pasaules, Huawei pasaulei atklāja jaunāko P sērijas viedtālruņu saimi ar ierīcēm visām gaumēm, vajadzībām un iespējām.

P sērijas viedtālruņu ģimenes bāze būtībā ir P40. Jaudīgs verķis ar teicamām fotografēšanas spējām. Ja nu maciņš ir nedaudz par plānu un nav arī nepieciešams ekrānā dzenāt augstas izšķirtspējas rūķus, tad klasi zemāk atrodas P40 Lite - ar vājāku kameru kompleksu, lēnāku procesoru, vienkāršāku ekrānu un korpusu. Raugoties Huawei P sērijas viedtelefonu hierarhijas pretējā virzienā, nākamais ir P40 Pro un tam seko P40 Pro+. Iespaidīgs nosaukums, iespaidīgs telefons, un to tad arī pāris nedēļas palietojām, lai gūtu iespaidus un spētu izdalīt telefona stiprās un vājās vietas, šo apskatu būtībā sadalot divās lielākās daļās. Viena ir veltīta viedtelefona pamata funkcijām, bet otra - ierīces trumpim, kas atrodas otrpus ekrānam. Proti, kamerai.

Huawei P40 Pro+
Huawei P40 Pro+ Foto: Huawei

Kā jau zināms, Huawei nu jau kādu laiku ir kritis ASV varasiestāžu nežēlastībā un pret to ir noteiktas sankcijas. No tām vienkāršais lietotājs visvairāk jūt tukšumu tajās vietās, kur vajadzētu būt Google lietotnēm - Google Maps, Google News, Google Play, Gmail, YouTube, Google Calendar u.c. Jā, pirmajā brīdī jārauc piere un jāpārcilā domas, kā tad bez šīm lietotnēm tagad varēs iztikt, jo daudziem Gmail ir primārais epasta pārlūks un YouTube kaķu video ir galvenais laika kavēklis brīvos brīžos. 

Patiesībā bēda nav tik liela, kā varētu šķist, jo YouTube var skatīties iebūvētajā interneta pārlūkā (bez Google Chrome būs jāiztiek), savukārt Gmail itin labi darbojas pēc noklusējuma uzstādītajā epasta pārlūkā. Turklāt sava konta pievienošana ir ārkārtīgi ērta un aizņem vien dažas sekundes, ja atceries savu Gmail paroli. Pārējo telefons izdara pats. 

Huawei P40 Pro+
Huawei P40 Pro+ Foto: Huawei

Runājot par lietotņu tēmu, svarīgākais paturēt prātā, ka ir tāds Huawei Phone Clone rīks, ko brīvi var lejupielādēt savā vecajā telefonā un jaunajā telefonā būtībā izveidot tā klonu, ieskaitot bilžu un video galerijas, WhatsApp sarunas, kontaktu sarakstu, kalendāru ar visiem ierakstiem un arī lietotnes. Faktiski lielo vairumu, izņemot tās, ko piedāvā Google. Lai gan, man veicot gandrīz divus gadus sena Huawei Mate 20 Pro klonēšanu, visām aplikācijām līdzi “atskrēja” arī Google Translate un Google Maps. Ja nu tā ir nejaušība, tad arī bez tām tīri labi var iztikt, jo šiem rīkiem ir pietiekami daudz ne sliktāku alternatīvu, piemēram, Here Maps un Microsoft Translator. Tas pats attiecas arī uz citiem rīkiem, par spēlītēm nemaz nerunājot.

Huawei P40 Pro+ sirds ir jaunākais un jaudīgākais publiski un masveidā pieejamais Huawei čipsets Kirin 990 ar 5G modemu. Tā veiktspēja un grafiskā procesora jauda pārliecina, jo jau tāda mobilā spēlīte kā Asphalt 9 iet bez aizķeršanās, tad telefonam pa spēkam būs jebkurš cits uzdevums. Ar 5G gan tā švakāk pagaidām. Būtībā var teikt, ka telefona ražotājs ir nedaudz aizsteidzies laikam pa priekšu, jo 5G pārklājuma faktiski nav un paies zināms laiks, iekams tas kļūs par reāli izmantojamu instrumentu ikdienas skrējienā. No otras puses tomēr ir patīkami apzināties, ka telefons spēj vairāk, nekā tu no viņa prasi. Tas ir līdzīgi kā ar auto, kura spidometrā savilktas iedaļas līdz 300 km/h, taču lielāko daļu gada oficiāli vari braukt ar 90 km/h un tikai vasarā dažos valsts autoceļu posmos “izspiest” 100.

Un tā esam nonākuši līdz šī apskata otrajai lielajai sadaļai - viedtālruņa spējai iemūžināt mirkļus. To, ka lieta ir nopietna, var nojaust, jau paņemot telefonu rokā. Tas burtiski iekrīt saujā un tur arī paliek, jo sver krietni vairāk nekā 200 gramus. Labi? Slikti? To lai izlemj katrs pats. Man katrā ziņā nekad nav bijis saprotams, kādēļ telefonam ir jābūt tik plānam un vieglam, ka pat visvājākais vējiņš to var izraut no rokām un aizpūst kā salveti, un tad ej nu viņu noķer. P40 Pro+ ar saviem 226 gramiem ir pamatīgs, taču tai pašā laikā arī parocīgs telefons, jo gabarītu ziņā ir kā analogas ierīces ar 6,58 collu ekrānu. Interesants dizaina risinājums ir tam noliektās maliņas ne tikai sānos, bet arī augšā un apakšā, un keramiskais rāmis ar keramisku aizmugurējo vāciņu. Ekrāns ir tāds, kā to paģēr premium viedtālruņa statuss - OLED tehnoloģija, 1200 x 2640 pikseļu izšķirtspēja ar augstu pikseļu blīvumu (441 ppi), ar 90 Hz attēla atjaunošanas ātrumu un labu redzamību pat tiešos saules staros. Pludmalē būs aktuāli.

Ja kādu laiku atpakaļ bija moderni pie ekrāna augšējās malas veidot dažāda izmēra iedobes un tur izkārtot kameras un sensorus, tad tagad viedtālruņu ražotāji iecienījuši izmantot ekrānus ar smalku caurumu ekrāna augšējā stūrī, un tur P40 Pro+ tad arī atrodas 32 megapikseļu selfijkamera, ar kuru var uzņemt pat 4K izšķirtspējas video, ne tikai tā dēvētos pašiņus vājā apgaismojumā un ar augstu detalizāciju uz izplūdināta fona. Tas nozīmē, ka no fona tiek atdalītas pat smalkas detaļas, piemēram, mati.

Foto: Ingars Tenis, TVNET

Augstāk minētais Huawei P40 Pro+ trumpis atrodas un uzreiz ir redzams korpusa aizmugurē. Tas ir taisnstūra formas pacēlums, kas ietver veselu lērumu sensoru un kameru, no kurām kliedzošākā ir periskopa tipa lēca desmitkāršam optiskajam pietuvinājumam. Biežāk lietojamā jeb balsta kamera šajā plejādē ir gaiša (f1,9) platleņķa lēca ar viedtālruņu pasaulē milzīgu 50 megapikseļu sensoru. Ko tas nozīmē praksē? Vienkāršiem vārdiem sakot - jo lielāks sensors (šī telefona gadījumā 1/1,28 collas), jo lielāki pikseļi, jo vairāk gaismas tie uztver, jo labāki foto vāja apgaismojuma apstākļos sanāk. Šī kamera no visām tiek lietota visbiežāk, un apvienojumā ar attēlapstrādes algoritmiem nudien dara brīnumus - nobildē tumšu koridoru un tajā kā pēc burvju nūjiņas mājiena ienāk gaisma, nobildē siluetu, kurš stāv pie loga un tas pēkšņi iegūst seju, lai kļūtu par cilvēku. Lieliski rīki, ar ko spēlēties “fotogrāfam”, ir iebūvētie tematiskie un krāsu filtri, kā arī pēcapstrādes iespējas. Jaunums šajā telefonā ir, piemēram, atspīdumu noņemšanas funkcija. Noderēs tiem, kas bieži sēž mašīnā un vēro aiz loga notiekošo vai iet uz muzeju, lai vērtīgos eksponātus bildētu nevis skatītos. Un atkarībā no bildes un tajā redzamā atspīduma specifikas, attēla uzlabošanas rezultāts var būt no nenozīmīga līdz pat pārsteidzoši labam. 

Pirms un pēc
Pirms un pēc Foto: Ingars Tenis, TVNET
Pirms un pēc
Pirms un pēc Foto: Ingars Tenis, TVNET
Pirms un pēc
Pirms un pēc Foto: Ingars Tenis, TVNET

Bez standarta kameras P40 Pro+ ir arī ultraplatleņķa kamera, kas imitē pakāpšanos atpakaļ un palīdz kadrā dabūt vairāk objektu, kā arī divas telefotokameras. Ja P40 Pro modelim telefoto kamera ir uzlabota P30 Pro kameras versija ar pieckāršu optisko pietuvinājumu, tad P40 Pro+ viena kamera nodrošina trīskārtīgu pietuvinājumu, bet otru raksturo maģisks apzīmējums 10x Zoom. Noderīgi dažādās dzīves situācijās, tomēr rezultāts ne vienmēr būs izcils ierobežotās 8 megapikseļu izšķirtspējas dēļ. P sērijas flagmanim piemīt arī simtkāršas digitālās hibrīdtālummaiņas funkcija. Pirms sapriecājamies, ka nu paši caur savu telefonu varēsim pētīt Andromedas galaktiku vai Radīšanas pīlārus un Habla teleskopu var droši slēgt ārā, gan jāsaka, ka digitālās tālummaiņas trūkumi vēl nav izskausti un tāda zūma rezultāts labākajā gadījumā būs apmierinošs. Neviens gan nav aizliedzis gūt prieku no rotaļāšanās, un par tādu var uzskatīt arī filmēšanu palēninājuma jeb Slow motion režīmos. Ja jau līdzšinējie 960 kadri sekundē likās neticami daudz, jo deva iespēju skaitīt smilšu graudus, kas birst no saujas, tad P40 Pro+ spēj filmēt ne vien ar 1920, bet pat ar 7680 kadriem sekundē! Tas ir režīms, kurā filmēti smilšu graudi jau ir garlaicīgi, jo faktiski stāv uz vietas; šis režīms sauc pēc kaut kā eksplozīva šī jēdziena vistiešākajā izpratnē. Vienīgi jārēķinās, ka pat tik jaudīgam telefonam, kāds ir P40 Pro+ (arī pakāpīti zemāk stāvošais P40 Pro), 7680 kadru apstrāde katru sekundi ir grūts uzdevums, tādēļ video tiek samazināts līdz HD izšķirtspējai.

1x optiskā tālummaiņa
1x optiskā tālummaiņa Foto: Ingars Tenis, TVNET
3x optiskā tālummaiņa
3x optiskā tālummaiņa Foto: Ingars Tenis, TVNET
10x optiskā tālummaiņa
10x optiskā tālummaiņa Foto: Ingars Tenis, TVNET

No pēdējās rindās teiktā varētu padomāt, ka Huawei P40 Pro+ (arī P40 Pro) kamera nav līdz galam nostrādāta. Tomēr patiesība ir gluži pretēja - tā ir nostrādāta. Un kā vēl, jo šobrīd vienkārši nav labākas viedtālruņa kameras, par ko liecina viedtālruņu biznesā augstu vērtētais DXOMARK reitings, kura pašā augšgalā gozējas neviens cits telefons kā Huawei P40 Pro, kura kamera visaptverošajos ekspertu testos vairumā galveno parametru ieguvusi labāko vērtējumu. Augstu vērtējumu, tāpat kā citas Huawei ierīces, P40 Pro+ pelnījis arī par bateriju. Ar 4200 mAh rezervi pilnā baterijā pietiks visai dienai un vēl nedaudz. Ja ne, tad šis telefons atbalsta superātro 40W uzlādi kā ar vadu, tā arī bez vada. Un tas nozīmē, ka enerģiju visai dienai šis telefons spēj uzsūkt 15 minūtēs. 

1x/ 3x/ 10x optiskā tālummaiņa
1x/ 3x/ 10x optiskā tālummaiņa Foto: Ingars Tenis, TVNET

Kā jau dažāda veida apskatos pieņemts, nobeigumā ir jābūt secinājumu apkopojumam. Galvenais secinājums, atskatoties uz laiku, kas pavadīts ar Huawei P40 Pro+, ir tāds, ka tā nudien ir labākā telefonkamera, kāda līdz šim lietota. Katra paša ziņā gan lai paliek nepieciešamība pēc desmitkārtīgā optiskā palielinājuma, jo par to krietni jāpiemaksā (ja salīdzina ar P40 Pro, kam ir 5x Zoom), taču pievakarē, krēslā vai citādi ierobežotā apgaismojumā rezultāts drīzāk līdzināsies akvarelim ar zemu detalizāciju. Otra lieta, kas katram jāizsver, ir atkarība no Google lietotnēm. Bet, ja uz šo trūkumu paraugās objektīvi - alternatīvu tām ir gana daudz un galu beigās - cik tad tās lietotnes no telefonā uzinstalētajām mēs ikdienā izmantojam?

Materiāls tapis sadarbībā ar Huawei Latvija

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu