"Postimees": Igaunijā jau jūnija vidū bija paaugstināts radiācijas līmenis

TVNET/Postimees
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Ekrānuzņēmums

Radiācijas līmeņa novērošanas stacijā Harku pagastā fiksētie mērījumi liecina, ka laikā ap 14. līdz 21.jūniju Igaunijai pāri virzījies nezināmas izcelsmes radioaktīvo daļiņu mākonis, vēsta "Postimees". Tomēr daļiņu koncentrācija bija pārāk maza, lai nodarītu kaitējumu cilvēku veselībai.

Paaugstinātu radionuklīdu līmeni Baltijas jūras reģionā fiksējušas novērojumu stacijas Zviedrijā un Somijā. Nīderlandes sabiedrības veselības dienests pēc datu analīzes nāca klajā ar pieņēmumu, ka materiāls nācis no "Krievijas rietumu puses", taču Krievija to noliedz.

Latvijas Valsts Vides dienests (VVD) paudis, ka šonedēļ Baltijas jūras reģionā fiksētais paaugstinātais radiācijas līmenis nevarētu būt saistīts ar AS "Rīgas siltums".

Harku stacija gaisā fiksēja cēzija, kobalta un rutēnija izotopus nelielā daudzumā.

"Šāds daudzums nerada apdraudējumu veselībai," norāda Igaunijas Vides departamenta pārstāvis.

Departamenta rīcībā nav informācijas par to, no kurienes radioaktīvās daļiņas nākušas. 

Visaptverošā Kodolizmēģinājumu aizlieguma līguma organizācija (CTBTO) publicējusi provizorisku karti ar iespējamo radioaktīvā mākoņa izplatīšanos. Tā liecina, ka mākonis atradies virs Krievijas ziemeļrietumiem, Igaunijas, Latvijas, Lietuvas, Somijas un Zviedrijas. 

Igaunijas ārlietu ministrs Urmass Reinsalu svētdien sazinājies ar saviem kolēģiem no Latvijas, Lietuvas un Somijas, lai apmainītos ar informāciju, vēsta "Postimees".

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu