Dienvidpols sasilst trīs reizes ātrāk nekā pārējā pasaule (15)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Dienvidpols
Dienvidpols Foto: Unsplash

Zinātnieki noskaidrojuši, ka pēdējos 30 gados Dienvidpols tropisko okeānu temperatūru dēļ ir sasilis trīs reizes ātrāk nekā pārējā pasaule. 

Pētījumā, kas publicēts zinātniskajā žurnālā “Nature Climate Change”, rakstīts, ka temperatūra Antarktikā mainās atkarībā no sezonas un reģiona. Gadiem tika uzskatīts, ka par spīti kontinenta sasilšanai Dienvidpolā joprojām ir vēsāks, tomēr izrādījās, ka tā nav taisnība. 

Pētnieki no Jaunzēlandes, Lielbritānijas un ASV izanalizēja 60 gadu laikā no laikapstākļu stacijām iegūtus datus un, izmantojot datormodeļus, centās noskaidrot, kas izraisījis sasilšanas paātrināšanos. Viņi atklāja, ka augstākās Klusā okeāna rietumu temperatūras laika gaitā ir pazeminājušas atmosfēras spiedienu virs Vedela jūras. 

Tā rezultātā palielinājušās siltā gaisa plūsmas virs Dienvidpola, kopš 1989. gada liekot tam sasilt par vairāk nekā 1,83 grādiem pēc Celsija. Pētījuma autori saka, ka dabiskā sasilšanas tendence, visticamāk, notiek siltumnīcefekta gāzu dēļ. 

“Kamēr 20. gadsimta laikā gaisa temperatūra Antarktikas rietumos pieauga, Dienvidpolā tā palika zemāka. Tika uzskatīts, ka šī Antarktikas daļa varētu būt imūna pret sasilšanu, tomēr tagad mēs atklājām, ka tā nav,” izdevumam “AFP” komentēja galvenais pētījuma autors Kails Klems. 

Dienvidpols, kas ir nomaļākā vieta uz Zemes, katrus desmit gadus sasilst par 0,6 grādiem pēc Celsija. Salīdzinoši pārējā pasaule katrus desmit gadus sasilst par 0,2 grādiem pēc Celsija. 

“Ir ļoti ticams, ka pie šīs sasilšanas tendences ir vainojama cilvēka darbība,” piebilda Klems.

Komentāri (15)CopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu