Labākās alternatīvas vienuviet jeb kā dzīvot bez Google Mobile Services

Novērtē Huawei AppGallery
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Publicitātes foto

Kopš Huawei liegta piekļuve Google Mobile Services un līdz ar to arī Google Play veikalā izvietotajām mobilajām lietotnēm, Ķīnas telekomunikāciju un tehnoloģiju kompānija ir sākusi intensīvu, pozitīvā nozīmē pat agresīvu sava lietotņu veikala AppGallery attīstīšanu.

Kamēr Huawei viedtālruņos bija pieejami Google pakalpojumi, AppGallery eksistēja līdzās. Tagad, kad nu jau aptuveni gadu Google nedrīkst sadarboties ar Huawei, bet kompānijas jaunākie viedtālruņi tiek piegādāti bez Google ekosistēmas, AppGallery jāstājas uz straujas attīstības takas. Huawei mērķtiecība un ambīciju transformēšana taustāmos produktos ir acīm redzama un sakrīt ar apņemšanos radīt reālu, ērti lietojamu un drošu alternatīvu esošajiem mobilo lietotņu tirgus plačiem. 

Lietotņu pievienošana AppGallery ir salīdzinoši vienkārša, jo Huawei tālruņi joprojām darbojas uz Android bāzes, tomēr, ņemot vērā, ka jaunajos Huawei tālruņos nav pieejams Google Play lietotņu veikals, bet gan Huawei AppGallery, neliela tehniska lietotnes pielāgošana ir nepieciešama.

Gunta Kursiša, Huawei Mobile Services biznesa attīstības vadītāja Latvijā
Gunta Kursiša, Huawei Mobile Services biznesa attīstības vadītāja Latvijā Foto: Publicitātes foto

“Dažos gadījumos aplikāciju pievienošana Huawei AppGallery aizņem vien dažas dienas, un nav nepieciešama īpaša tās pielāgošana AppGallery sistēmai. Citos izstrādātājam ir nepieciešams aplikāciju pielāgot Huawei Mobile Services (HMS), kas tiek izmantots Google mobilo pakalpojumu (GMS) vietā, un tad aplikācijas pielāgošana  var aizņemt vairāk laika. Mēs esam padarījuši lietoņu pielāgošanu AppGallery maksimāli vienkāršu izstrādātājam, jo katrā valstī, tostarp arī Latvijā, ir sava profesionāļu AppGallery komanda, kas sniedz atbalstu lietotnes izstrādātājiem visos ar pievienošanos AppGallery saistītajos jautājumos,” skaidro Gunta Kursiša, Huawei Mobile Services biznesa attīstības vadītāja Latvijā.

“Mēs arī nodrošinām atbalstu lietotņu izstrādātājiem, balstoties uz konkrētās lietotnes vajadzībām, piemēram, promotējot šo aplikāciju tai interesējošos tirgos, lai veicinātu tās atpazīstamību un palielinātu lietotāju skaitu.”

Pagaidām Huawei AppGallery ir trešā lielākā lietotņu bibliotēka, taču iespējas apaugt ar lietotājiem nepieciešamo piedāvājumu ir visplašākās. Galu galā arī līdz pasaulē otrā lielākā viedtālruņu ražotāja statusam Huawei nenonāca uzreiz, bet gan pakāpeniski. 

AppGallery kā tāds ir ļoti jauns produkts, jo tika palaists tikai 2018.gada aprīlī. Kopš tā laika aktīvo lietotāju skaits ir sasniedzis miljonus. Ja precīzi, tad pēc pēdējiem datiem Eiropā šo lietotņu vietni mēnesī vidēji izmanto 26 miljoni, bet visā pasaulē - 400 miljoni cilvēku.

Foto: Ekrānuzņēmums

“Huawei AppGallery ir ļoti jauns lietotņu veikals, un aktīva tā attīstība globāli sākās vien 2019. gada maija beigās. Neskatoties uz ļoti straujo attīstību, jo AppGallery pieejams 170 valstīs, jau esam 3. lielākais lietotņu veikals pasaulē ar 26 miljoniem aktīvo lietotāju mēnesī Eiropā un 400 miljoniem pasaulē, lietotņu izstrādātāji mūs tik labi vēl neatpazīst. Mēs aktīvi strādājam pie atpazīstamības veicināšanas sabiedrībā.

Līdz ar to, lai arī tehnisks pievienošanās process ir salīdzinoši vienkāršs un ātrs, atsevišķās situācijās laikietilpīgs ir lēmuma pieņemšanas process lietotņu izstrādātājiem pievienoties AppGallery. Runājot par aplikācijas pievienošanas procesu – faktiski to var sadalīt trīs soļos. Pirmais ir Huawei ID reģistrācija, otrais – reģistrācija kā Huawei izstrādātājam, un trešais – APK faila iesniegšana,” - tā Gunta Kursiša.

Ja vēl par skaitļiem, tad ar Huawei AppGallery kopumā strādā 1,3 miljoni reģistrētu izstrādātāju, kuru rīcībā ir vairāk nekā 55 tūkstoši Huawei Mobile Services kodola lietotņu un rīku. Viens izstrādātājs tos izmanto prasmīgāk, cits mazāk prasmīgi, bet viņa darba rezultāts pēc pārbaudes un atzīšanas par drošu esam nonāk apritē. To, vai lietotne ir izdevusies noderīga, savukārt pasaka viedierīces lietotājs, nospiežot Lejupielādēt vai gluži pretēji - pāršķirot nākamo lapu. Kopumā caur AppGallery, kas patlaban pieejams jau vairāk nekā 170 pasaules valstīs, katru gadu tiek lejupielādēts 221 miljards lietotņu. Cik no tām izvēlējušies viedtālruņu lietotāji Latvijā, nav saskaitīts, taču ir skaidrs, ka lejupielāžu apjoms augs, līdzko augs piedāvājums. 

“Patlaban AppGallery ir pieejami 60 tūkstoši aplikāciju. Protams, dažādu cilvēku paradumi atšķiras, taču starp nozīmīgākajam aplikācijām varu minēt darbam ērto WPS office, dažādās iepirkšanās vietnes, piemēram, Amazon, Aliexpress, mūzikas straumēšanas aplikācijas, piemēram, Deezer, Tidal, lietotnes laikapstākļu prognozēm Weather and Radar, aviokompāniju aplikācijas, piemēram, SAS, Ryanair, Wizz Air. FlixBus, Deutsche Bahn u.c., kā arī daudzas citas. Protams, arī lokālās, iemīļotās lietotnes, piemēram, Inbox.lv, Inbox.eu, e-Klase, ManaBITE, Mans TELE2, Mans TET, 220.lv, MAXIMA, CSDD, LSM.LV, Satiksme Rīgā, EHR Radio, EHR Radio Russkiji hiti, PINS un daudzas citas. Turklāt daudzas populāras lietotnes, piemēram, Facebook un WhatsApp, varat ielādēt “pa tiešo” no interneta vietnēm. Tāpat vairumu aplikāciju var no iepriekšējā tālruņa uz jaunu pārnest, izmantojot Phone Clone,” atgādina Huawei Mobile Services Biznesa attīstības vadītāja Latvijā.

Foto: Publicitātes foto

Skaidrs, ka viedtālruņu lietotājus interesē arī citu iecienītu lietotņu pieejamība. Te var droši teikt, ka tās būs, tikai tās ir jāapzina un nedaudz jāpaciešas. 

“Procesā ir visas aplikācijas, ko AppGallery lietotāji ir atzīmējuši vēlmju sarakstā jeb wishlist. Tā ir funkcija, ko esam speciāli radījuši, lai lietotāji varētu atzīmēt lietotnes, kas viņiem ir būtiskas, bet pagaidām nav pieejamas AppGallery. Balstoties uz wishlist, izvirzām prioritātes, lai tuvākājā laikā pievienotos aplikācijas, kas visvairāk reižu atzīmētas vēlmju sarakstos. Papildus, protams, aktīvi strādājam arī pie visām pārējām lietotnēm, kas pagaidām nav pievienotas vai veic pēdējos testus pirms pievienošanās AppGallery,” skaidro Gunta Kursiša. 

Vēl viena mobilo lietotņu kategorija, ko gaida daudzi lietotāji, ir internetbankas. Tās iespējams izmantot, pievienojoties bankām caur interneta pārlūku, tomēr liela daļa banku lietotņu darbojas arī, kad tiek pārnestas ar Phone Clone funkciju. Fiziskas lietotnes pievienošana gan ir laikietilpīgāka, jo daudzām mītnes valsts nav Latvija, kas Latvijas lietotājiem liek būt mazliet pacietīgākiem, jo, piemēram, Skandināvijā vairākas lietotnes jau ir pieejamas.

Visbeidzot, lietotņu jaunumiem visērtāk ir sekot līdzi Huawei forumā vai spiežot ŠEIT.

Materiāls tapis sadarbībā ar Huawei Latvija

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu