Koalīcijas politiķi atzinīgi vērtē RT kanāla aizliegšanu (8)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Ievērojot Eiropas Savienības Padomes noteiktās sankcijas, Nacionālā elektronisko plašsaziņas līdzekļu padome nolēmusi aizliegt Latvijā izplatīt septiņas "RT", kas iepriekš bija zināms kā "Russia Today", grupas programmas.
Ievērojot Eiropas Savienības Padomes noteiktās sankcijas, Nacionālā elektronisko plašsaziņas līdzekļu padome nolēmusi aizliegt Latvijā izplatīt septiņas "RT", kas iepriekš bija zināms kā "Russia Today", grupas programmas. Foto: Edijs Pālens/LETA

Kanāla "RT" programmu aizliegšanu var vērtēt kā Saeimas darba pirmos augļus informatīvās vides aizsardzībā, uzskata partiju apvienības "Attīstībai/Par!" līderis Daniels Pavļuts. Savukārt Saeimas Cilvēktiesību un sabiedrisko lietu komisijas priekšsēdētājs Artuss Kaimiņš paudis viedokli, ka ar šo lēmumu Latvija var rādīt piemēru citām valstīm, vēsta LETA.

Politiķi atzīmē, ka pirms Jāņiem Saeima pieņēma grozījumus Elektronisko plašsaziņas līdzekļu likumā, ar kuriem padomei piešķirtas plašākas pilnvaras, lai tai būtu lielāki "ieroči" cīņai pret Krievijas propagandu

"Informatīvā kara un viltus ziņu laikmetā atbildīgo iestāžu rokās ir jābūt nepieciešamajiem instrumentiem, lai aizsargātu mūsu informatīvo telpu. Šo instrumentu klāstu, kas dots mediju uzraugam, nesen kā papildināja Saeima, un tas jau nesis pirmos augļos. No mūsu skatītāju ekrāniem tiks izslēgti Latvijas drošības iestāžu vērtējumā ietekmīgākie Krievijas propagandas kanāli rietumos, kas atrodas Eiropas Savienības (ES) sankciju sarakstā iekļautā Kremļa rupora Dmitrija Kiseļeva faktiskā kontrolē," pauda Nacionālās drošības komisijas sekretārs Pavļuts.

Arī Saeimas Cilvēktiesību un sabiedrisko lietu komisijas Mediju politikas apakškomisijas priekšsēdētāja Vita Anda Tērauda (AP) norādīja, ka NEPLP lēmums ir rezultāts Saeimas tikko pieņemtajiem grozījumiem Elektronisko plašsaziņas līdzekļu likumā, kas tam deva plašāku rīcībspēju jeb "brīvas rokas" operatīvi rīkoties.

"Kā Mediju politikas apakškomisijas vadītāja esmu gandarīta redzēt tik strauju rezultātu no tikai pirms divām nedēļām pieņemtiem grozījumiem un tūlītējo NEPLP rīcību. Tas ir apstiprinājums, ka panāktie likuma grozījumi palīdz stiprināt Latvijas drošību," atzīmēja Tērauda.

Kaimiņš pauda viedokli, ka "tas ir apsveicami, ka Eiropas Savienības (ES) dalībvalstis, sargājot iedzīvotāju prātus no tiešākās Kremļa propagandas, aizliedz šādus kanālus. Šaubos, ka Kremļa naratīvs būtu jādzird Latvijas nodokļa maksātājiem. Bet ir vēl daudz kanālu, kas aizskar cieņu un godu Latvijai dažādos apskatos, bet šie kanāli ir pieejami tikai interneta vidē, piemēram, "Rossija-1". Esam dažām valstīm aizgājuši pa priekšu, varam parādīt piemēru, un tas ir labi," uzskata deputāts.

Jautāts, vai šāds lēmums, viņaprāt, neradīs plašu neapmierinātību krievvalodīgo vidū, Kaimiņš pastāstīja, ka, piemēram, Saeimas smēķētavās nereti ir ieslēgta kāda RT programma.

"Vienmēr būs tādi, kas ir neapmierināti, bet ir pagājuši 30 gadi. Lai arī kanāls raida arī angļu valodā, naratīvs paliek tas pats. Mums ir pienākums sargāt savu informatīvo telpu un iedzīvotāju prātus. Mums nav jājūtas vainīgiem un sodītiem par to, ka mēs tā darām," pauda politiķis.

Deputāts skaidroja, ka rudenī komisijas dienaskārtībā būs nākamie likuma grozījumi, kuru mērķis būs ierobežot viltus ziņu portālu darbību. 

"Jautājums par mājaslapām vēl ir atvērts. Tas ir jautājums par naida runu, viltus ziņām, klikšķu lapām. Darbosimies, lai ierobežotu viltus ziņu lapas, kas ar saturu latviešu valodā tiražē tendenciozu, negodīgu informāciju, apmelo cilvēkus un ar klikšķiem pelna naudu," teica deputāts.

Kā ziņots, ievērojot ES Padomes noteiktās sankcijas, NEPLP nolēmusi aizliegt Latvijā izplatīt septiņas "RT", kas iepriekš bija zināms kā "Russia Today", grupas programmas, mudinot tā rīkoties arī citām ES valstīm.

Kā aģentūru LETA informēja NEPLP, kanāli "RT", "RT HD", "RT Arabic", "RT Spanish", "RT Documentary HD", "RT Documentary", "RT TV" aizliegtas, jo atrodas ES Padomes noteikto sankciju par Ukrainas teritoriālās integritātes, suverenitātes un neatkarības graušanu pakļautas personas - Dmitrija Kiseļeva - faktiskā kontrolē, valdījumā un vienpersoniskā pārziņā. NEPLP uzsvēra, ka "RT" Latvijas drošības iestāžu vērtējumā ir ietekmīgākie Krievijas propagandas kanāli rietumos.

Komentāri (8)CopyLinkedIn Draugiem X

Tēmas

Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu