Pētījums: pāriem nopietnās attiecībās ir sinhronizētas miega fāzes (3)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Pixabay

Jaunā pētījumā noskaidrots, ka tiem pāriem, kuri savu partneri uzskata par nozīmīgu savas dzīves daļu, mēdz būt sinhronizētas miega fāzes. 

Pētījumā, kas publicēts zinātniskajā žurnālā “Frontiers in Psychiatry”, tika iesaistīti 12 veselīgi, heteroseksuāli pāri vecuma grupā no 18 līdz 29 gadiem, kuriem četras naktis bija jāpavada miega laboratorijā. Kad pāri gulēja, zinātnieki mērīja viņu miega kvalitāti, dokumentējot smadzeņu un sirds aktivitāti, elpošanu, skābekļa līmeni asinīs, muskuļu spazmas, kā arī acu un kāju kustības. 

Pāri tika novēroti, gan guļot kopā, gan vienatnē, turklāt, lai pētījumam piešķirtu vēl vienu dimensiju, visi pētījuma dalībnieki aizpildīja aptauju par savām attiecībām. Jautājumu vidū bija: vai partneris otram liek justies niknam, kā arī cik nozīmīgs tas ir viņu dzīvē. Iegūtos datus zinātnieki izmantoja, lai noskaidrotu, cik nopietnas ir partneru attiecības

Gulēšana kopā ar partneri tika saistīta ar 10% mazāk fragmentētu miegu un ilgākām REM (ātrās acu kustības) miega fāzēm. Šī miega fāze regulē emocijas, emocionālo atmiņu, radošumu, problēmu risināšanu un sociālās prasmes. Blakus gulošs partneris liek cilvēkam arī justies drošāk, nekā guļot vienatnē. 

Pāriem, kuri atzina, ka viņu attiecībām ir ļoti nozīmīga loma viņu dzīvē, biežāk piedzīvoja sinhronizētas miega fāzes, kas liecina, ka pastāv pozitīva asociācija starp šiem diviem faktoriem. 

Lielākais izaicinājums pētniekiem bija pāru miega kvalitātes mērīšana, tajā pašā laikā ļaujot viņiem normāli gulēt. 

Pētnieki domā, ka partneru šķietamajai spējai kopā gulēt labāk ir evolucionārs pamats. 

“No evolūcijas skatupunkta miegs pavisam noteikti ir sociāls stāvoklis. Ja mēs lūkojamies uz primātiem, tradicionālākām sabiedrībām vai Eiropas sabiedrības vēsturi, tad gulēšana kopā nav nekas neparasts,” izdevumam "Newsweek" skaidroja pētnieki.

Komentāri (3)CopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu