Pētījumā pierādīts, ka dinozaurus patiešām iznīcināja asteroīds (16)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Reuters/ScanPix

Jaunā pētījumā secināts, ka dinozauru ēra pirms 66 miljoniem gadu beidzās vienā visai neveiksmīgā dienā asteroīda trieciena, nevis vulkānisko aktivitāšu izraisītu klimata pārmaiņu dēļ.  

Pilsētas izmēra asteroīds, kas ietriecās Zemē, izraisīja bargu ziemu, radot dinozauru eksistencei neiespējamus apstākļus. Jaunajā pētījumā šī teorija noliedz to, ka masīvie vulkānu izvirdumi, kas norisinājās mūsdienu Indijas teritorijā, spēlēja ļoti nozīmīgu lomu dinozauru izmiršanas procesā, vēsta "CNN".

“Šo divu potenciāli iznīcinošo mehānismu norises laiks un spēks ir diskusiju pamatā jau desmitiem gadu. Mēs parādījām, ka patiesais un vienīgais dinozauru izmiršanas iemesls bija asteroīds jeb tā trieciena izraisītās sekas. Vai vulkāniskajai aktivitātei bija neliela loma dinozauru izmiršanā pirms asteroīda trieciena? Nē, mēs parādījām, ka vulkāniskā aktivitāte palīdzēja uzlabot apstākļus pēc izmiršanas,” komentēja pētnieks Alesandro Čiarenza. 

Lai noskaidrotu, vai dinozaurus iznīcināja asteroīds vai vulkāniskā aktivitāte, kas radīja siltumnīcefekta gāzes, zinātnieku komanda sakombinēja klimata ģeoloģiskos marķierus un matemātiskos modeļus ar informāciju par vides faktoriem, kas nepieciešami, lai dinozauri spētu eksistēt. 

Pēc tam zinātnieki varēja izveidot karti ar vietām, kur labvēlīgi apstākļi eksistēja pēc asteroīda trieciena vai vulkānu izvirdumiem. Viņi atklāja, ka asteroīds viens pats iznīcināja visas iespējamās dinozauru mītnes teritorijas, kamēr vulkānu izvirdumu scenārija gadījumā ekvatora tuvumā palika dažas dinozauru eksistencei piemērotas vietas. 

“Tā vietā, lai asteroīda vai vulkānu iespaidu uz klimatu modelētu, izmantojot tikai ģeoloģiskos datus, mēs palielinājām vērienu un pētījumam pievienojām arī ekoloģisko dimensiju. Asteroīda trieciens radīja klimata apstākļus, kas nav savienojami ar dinozauru eksistenci,” paziņojumā rakstīja viens no pētījuma autoriem Alekss Fernsvorts. 

Asteroīda trieciena rezultātā atmosfērā nonāca putekļi un gāzes, kas aizklāja sauli uz vairākiem gadiem, izraisot ārkārtīgu aukstumu. Dinozauru eksistence tādā vidē nebija iespējama.

Komentāri (16)CopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu