KP vērtē darījumu, kurā "Amber Beverage Group" plāno iegūt izšķirošu ietekmi pār "Lido"

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Paula Čurkste / LETA

Konkurences padome (KP) saņēmusi apvienošanās ziņojumu par darījumu, kurā "Amber Beverage Group Holding" plāno iegūt izšķirošu ietekmi pār AS "Lido", liecina KP mājaslapā publiskotā informācija.

KP norāda, ka "Amber Beverage Group Holding" grupas uzņēmumu darbība Latvijā ir saistīta ar alkoholisko dzērienu ražošanu, alkoholisko un bezalkoholisko dzērienu, tostarp alus vairumtirdzniecību, kā arī minēto dzērienu mazumtirdzniecību.

Savukārt "Lido" darbība ir saistīta ar bāru, restorānu, ēdināšanas pakalpojumu sniegšanu, pārtikas produktu, tostarp alus vairumtirdzniecību un mazumtirdzniecību.

Lēmums par apvienošanās atļaušanu, aizliegšanu vai atļaušanu ar saistošiem noteikumiem KP jāpieņem mēneša laikā no ziņojuma saņemšanas dienas. Savukārt, ja lietā būs nepieciešama padziļināta papildu izpēte, lēmuma pieņemšanas termiņš var tikt pagarināts līdz trim mēnešiem no ziņojuma saņemšanas dienas. Ziņojumu par plānoto darījumu KP saņēmusi 16.jūnijā.

Uzņēmumi, kas varētu sniegt būtisku un pamatotu viedokli par plānotās apvienošanās ietekmi uz tirgu un konkurenci tajā, aicināti sazināties ar KP.

Lai aizsargātu apvienošanās dalībnieku komercinformāciju par to darbības plāniem, KP publicē tikai pamatinformāciju par darījumu. 

Konkurences padomes atļauja apvienošanās darījumiem nepieciešama, ja apvienošanās dalībnieku kopējais apgrozījums iepriekšējā finanšu gadā Latvijas teritorijā ir bijis ne mazāks par 30 miljoniem eiro un vismaz divu apvienošanās dalībnieku apgrozījums iepriekšējā finanšu gadā Latvijas teritorijā ir bijis ne mazāks par 1,5 miljoniem eiro.

Jau vēstīts, ka "Amber Beverage Group Holding" plāno iegādāties 49% "Lido" akciju.

Lai arī pēc darījuma īstenošanas "Amber Beverage Group Holding" neiegūs akciju kontrolpaketi, darījuma puses apsver veikt izmaiņas "Lido" statūtos tā, lai "Amber Beverage Group Holding" iegūtu tiesības valdē iecelt divus pārstāvjus. Turklāt "Amber Beverage Group Holding" varētu iegūt tiesības uzlikt veto stratēģiski svarīgu lēmumu pieņemšanā.

Pēc darījuma īstenošanas "Amber Beverage Group Holding" varētu iegūt tiesības vienpusīgi pārvaldīt "Lido".

"Lido" valdes priekšsēdētāja Rita Auziņa iepriekš aģentūrai LETA sacīja, ka "Lido" akcionārs Gunārs Ķirsons neplāno pārdot uzņēmumu kontrolējošo akciju daļu.

Tāpat ziņots, ka 2018.gadā "Lido" strādāja ar 41,883 miljonu eiro apgrozījumu, kas ir par 8,5% vairāk nekā gadu iepriekš, bet kompānijas peļņa saruka 7,3 reizes un bija 241 365 eiro. Kompānijas 2019.gada finanšu rezultāti pagaidām nav publiskoti.

"Lido" reģistrēta 1991.gada septembrī, un tās pamatkapitāls ir 1,292 miljoni eiro. Kompānijas patiesā labuma guvēji ir Ķirsons un Krievijas pilsonis Vladimirs Šestakovs, kuram pieder holdingkompānija SIA "VSh Holding".

Savukārt "Amber Beverage Group" ir starptautisks alkoholisko dzērienu ražošanas un izplatīšanas koncerns, kas strādā no galvenā biroja Luksemburgā, kā arī caur ražošanas un izplatīšanas uzņēmumiem Krievijā, Meksikā, Apvienotajā Karalistē, Austrālijā, Austrijā un Baltijā. "Amber Beverage Group" ietilpst arī "Latvijas balzams". "Amber Beverage Group" īpašnieks ir miljardieris Jurijs Šeflers.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu