Aptaujā skaidro, kādēļ uzņēmēji vairās pieņemt darbā personas ar invaliditāti (2)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Evija Trifanova / LETA

Teju trešdaļa jeb 30% uzņēmēju kā vienu no būtiskākajiem šķēršļiem, kādēļ netiek nodarbināti cilvēki ar invaliditāti, min atbilstošas darba vides un piemērotas infrastruktūras neesamību, liecina SIA "Sonido" pēc biedrības "Rīgas pilsētas "Rūpju bērns"" pasūtījuma veiktā aptauja.

Vadoties pēc 2019.gada decembra datiem, Latvijā ir kopumā 106 757 cilvēki ar invaliditāti darbspējas vecumā, no tiem nodarbināti ir 43 560 cilvēki jeb 41%.

Saistībā ar sabiedrībā valdošajiem stereotipiem un aizspriedumiem attiecībā pret šo sociālo grupu biedrība sākusi sociālo kampaņu "Darbs nevar būt privilēģija", kuras mērķis ir pievērst sabiedrības un darba devēju uzmanību cilvēku ar invaliditāti nodarbinātības jautājumam, akcentējot šo cilvēku spējas un vēlmi strādāt algotu darbu.

Aptaujājot 100 Latvijas uzņēmumus, atklājies, ka 70% no tiem nekad nav nodarbinājuši cilvēkus ar invaliditāti, 3% to ir mēģinājuši darīt, taču nesekmīgi. Nepilna trešdaļa jeb 27% aptaujāto darba devēju veiksmīgi nodarbina vai ir nodarbinājuši cilvēkus ar invaliditāti.

18% aptaujāto uzņēmēju nozīmīgs šķērslis ir aizspriedumi - darbinieku, sabiedrības, kā arī esošo klientu. 16% atzīst, ka pietrūkst informācijas par šo cilvēku nodarbināšanu, proti, nav īsti skaidrs, kā ar viņiem sazināties, kā integrēt un ar kādiem izaicinājumiem var nākties saskarties ikdienā. Tāpat darba devēji norāda, ka 14% gadījumos cilvēkiem ar invaliditāti ir nepietiekama kvalifikācija, lai veiktu darba pienākumus.

Kā vienu no būtiskākajiem atbalsta instrumentiem cilvēku ar invaliditāti nodarbināšanā 26% uzņēmēju min konsultācijas un informatīvo materiālu pieejamību. Tikmēr 24% aptaujāto uzņēmēju norāda, ka subsidētās darba vietas ir labs atbalsts, lai pieņemtu darbā cilvēku ar invaliditāti nodarbinātībai, taču par to pieejamību viņiem trūkst informācijas.

Tāpat kā nepieciešamie atbalsta mehānismi norādīti nodokļu atvieglojumi, par kuriem vēstījuši 18% respondentu. Savukārt 14% aptaujāto uzskata, ka būtu nepieciešams atbalsts darba vides un infrastruktūras izveidošanai.

Kā skaidroja biedrības "Rīgas pilsētas "Rūpju bērns"" valdes priekšsēdētājs Māris Grāvis, nereti uzņēmēji izjūt bažas, ka, nodarbinot cilvēku ar invaliditāti, var rasties neparedzētas emocijas, trauksme un citi darba videi nelabvēlīgi apstākļi.

"Te jūtams, ka uzņēmējiem ir nepieciešama daudz plašāka informācija, rādot veiksmīgos piemērus un daloties pieredzē, jo, arī nodarbinot cilvēkus ar invaliditāti, ir iespējams sasniegt lieliskus rezultātus," uzskata Grāvis.

Veiksmīgas integrācijas piemērs, biedrības vadītāja ieskatā, ir "RB Cafe", kur tiek nodarbināti cilvēki ar fiziska un garīga rakstura traucējumiem. Biedrības vadītājs, kurš ir arī idejas autors, norādīja, ka 12.jūnijā kafejnīca atzīmēja gada jubileju. "Lai gan tas nav ilgs laiks, tomēr kolēģiem, kas tur ikdienā strādā, tas ir bijis, iespējams, piesātinātākais gads viņu dzīvē," pauž Grāvis.

Viņa ieskatā, kafejnīca ir apliecinājums tam, ka cilvēki ar invaliditāti var būt ļoti apzinīgi, atbildīgi un motivēti darbinieki.

Kampaņas laikā rīkotos pasākumus finansiāli atbalsta Sabiedrības integrācijas fonds no Kultūras ministrijas piešķirtajiem budžeta līdzekļiem.

Aptauju veica SIA "Sonido", pēc biedrības "Rīgas pilsētas "Rūpju bērns"" pasūtījuma aptaujājot 100 uzņēmumus laika posmā no šā gada 1.jūnija līdz 25.jūnijam.

Komentāri (2)CopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu