Kuršu kāpās atvērta Nidas bāka un 53 metrus augstā Preilas kāpa

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Kontis Šatūnas /Wikipedia

Lietuvas Kuršu kāpās apmeklētājiem atvērta Nidas bāka, kas līdz šim bija aplūkojama tikai no ārpuses, bet nu varētu kļūt par vienu no apmeklētākajiem Neringas kūrvietas tūrisma objektiem, kā arī 53 metrus augsta kāpa Preilā.

No gandrīz 30 metrus augstā Nidas bākas torņa, kas atrodas 52 metrus augstā Urba kalna virsotnē, paveras plašs skats uz Baltijas jūru un Kuršu jomu, kas no abām pusēm apskalo kāpu grēdu.

Diennakts tumšajā laikā Nidas bāka raida baltas gaismas staru, kas jūrā saskatāms 41 kilometru no krasta.

Līdz 8.jūlijam bāka būs atvērta tikai vakaros, kad tur norisināsies mākslas festivāla "N zeme" pasākumi, bet no 9.jūlija gaidīs apmeklētājus ik dienas no plkst.10 līdz 19.

Kā ziņu aģentūrai BNS pastāstījusi Neringas muzeju apvienības direktore Lina Motuziene, bākā vienlaikus tiks ielaisti ne vairāk par desmit cilvēkiem un ieejas maksa pieaugušajiem būs pieci eiro. Šie ieņēmumi paredzēti bākas uzturēšanai un darbinieku algām.

Iecerēts, ka bāka apskatei būs atvērta līdz septembra vidum.

Pirmā bāka - 27 metrus augsta sešstūra formas sarkanu ķieģeļu celtne - Nidā tika uzbūvēta 1876.gadā. Līdz tam šai Kuršu kāpu piekrastes posmā vētrās avarēja daudz kuģu. Uzcelt tik augstu bāku milzīgā smilšu kāpā, kuras apmežošana vēl tikko bija uzsākta, tehniskā ziņā bija visai sarežģīts uzdevums.

Otrā Pasaules kara beigās Vācijas  karaspēks atkāpjoties bāku uzspridzināja. Jaunā Nidas bāka celta laikā 1951. līdz 1953.gadam mazliet atstatus no agrākās vietas.

Līdz šim no septiņām Lietuvas bākām apmeklētājiem bija atvērtas tikai divas - Ventes ragā un Uostadvarē. Abas tās atrodas Kuršu jomas austrumkrastā un vairs nedarbojas.

Tikmēr uz ziemeļiem no Nidas, 12 kilometrus attālajā Preilā arī atklāta jauna skatu vieta 53 metrus augstā kāpā, kas ir pat nedaudz augstāka par ceļotāju iecienīto Pārnidas kāpu.

Šogad uz stāvās Preilas kāpas virsotni izbūvētas kāpnes, kas ļaus pasargāt tās nogāzes no izbradāšanas, pastāstījusi Kuršu kāpu nacionālā parka vadītāja Aušra Fēzere.

Pēc viņas teiktā, tiek ierīkoti arī jauni skatu laukumi pie slavenās Juodkrantes kormorānu kolonijas, kā arī Auna kalnā un Lāča galvas kāpā, kur savulaik plosījās liels mežu ugunsgrēks.

Parka infrastruktūras atjaunināšanā tiek ieguldīti līdzekļi, kas iekasēti par Nagļu rezervāta dabas takas apmeklējumu, par ko jau vairākus gadus ir jāmaksā.

Kā skaidrojusi Fēzere, kāpas ir ļoti jutīgas pret lielu apmeklētāju plūsmu, tādēļ ir svarīgi tās pasargāt, toties par ieņemto naudu iespējams izveidot jaunus bezmaksas apskates objektus.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu