Vēlas turpināt diskusiju par neapliekamā minimuma celšanu un diferencētā neapliekamā minimuma atcelšanu (1)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Edijs Pālens / LETA

Diskusiju par neapliekamā minimuma celšanu un diferencētā neapliekamā minimuma atcelšanu jāturpina, aģentūrai LETA, komentējot piecu koalīcijas partiju pārtrauktās sarunas par plānotajām izmaiņām nodokļos, pauda Latvijas tirdzniecības un rūpniecības kameras (LTRK) valdes loceklis, Politikas daļas direktora vietnieks Jānis Lielpēteris.

Viņš uzsvēra, ka nodokļu politikas pilnveidošanas kontekstā svarīgākais ir caurlūkot darbaspēka nodokļu slogu un ar darbaspēku saistītās izmaksas, jo šobrīd Latvijā šis slogs ir lielākais Baltijas valstīs, negatīvi ietekmējot investīciju piesaistes iespējas un kopējās ražošanas izmaksas. Lielpēteris uzsvēra, ka minēto jautājumu ilgstoša atlikšana negatīvi ietekmē Latvijas reģionālo konkurētspēju.

"LTRK ieskatā ir nepieciešams turpināt diskusiju par neapliekamā minimuma celšanu un diferencētā neapliekamā minimuma atcelšanu," uzsvēra LTRK Politikas daļas direktora vietnieks. Pēc viņa teiktā, ar minētajiem instrumentiem var nodrošināt lielākus ienākumus iedzīvotājiem ar zemām algām, būtiski vienkāršojot neapliekamā minimuma administrēšanas procesu un nepaaugstinot darba devēju izmaksas.

Vienlaikus viņš uzsvēra, ka LTRK ieskatā minētos jautājumus nevar risināt atrauti, jo tikai komplekss jautājumu risinājums dos iecerēto rezultātu iedzīvotāju labklājības celšanai.

Kopumā, LTRK ieskatā, ir būtiski jebkādas nodokļu izmaiņas rosināt tā, lai uzņēmēji spētu laikus ar tām rēķināties, pielāgojot savu darbību plānotajām izmaiņām. Diskusiju procesam par plānotajām izmaiņām jābūt caurspīdīgam un konstruktīvam, nodokļu izmaiņas neskatot vienlaikus ar ikgadējo valsts budžeta likumprojektu pakotni, pauda eksperts.

LETA jau ziņoja, ka Jaunajai konservatīvajai partijai (JKP) uzstājot uz neapliekamā minimuma celšanu līdz 500 eiro no 2021.gada, piecas koalīcijas partijas uz nenoteiktu laiku ir pārtraukušas sarunas par plānotajām izmaiņām nodokļos.

Aptaujājot koalīciju veidojošo partiju pārstāvjus, aģentūra LETA noskaidroja, ka JKP ir no pārējiem koalīcijas partneriem atšķirīgs redzējums par izmaiņām nodokļu sistēmā. JKP ieskatā, no nākamā gada neapliekamais minimums būtu ceļams līdz 500 eiro.

Turpretī pārējie koalīcijas partneri JKP piedāvājumu vērtē kā fiskāli pārāk ietilpīgu - 2021.gada budžetā tas prasītu papildus 120 miljonus eiro, kas apgrūtinātu izpildīt tādas apņemšanās kā, piemēram, algu celšana mediķiem un pedagogiem. Koalīcijas partneri esot gatavi diskutēt par mērenāku neapliekamā minimuma celšanu no nākamā gada.

Kā ziņots, valdība februārī izskatīja Finanšu ministrijas sagatavoto informatīvo ziņojumu "Par virzieniem Valsts nodokļu politikas pamatnostādņu 2021.-2025.gadam izstrādei", kurā bija ietverti valdības koalīciju veidojošo politisko partiju priekšlikumu apkopojums Latvijas nodokļu sistēmas uzlabošanai.

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu