Kārtībai jābūt: praktiskas idejas pieliekamā kambara iekārtojumam

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Publicitātes foto

Pieliekamais kambaris daudzos mājokļos ir bieži piemirsta telpa, kas varētu atrisināt gan nekārtības, gan mantu daudzuma radītās problēmas. 

Biežākās kļūdas

“Apmeklējot Latvijas iedzīvotāju mājokļus, esam novērojuši, ka pieliekamie kambari un balkoni daudzviet netiek pilnvērtīgi izmantoti. Parasti tos novērtē par zemu nelielā izmēra dēļ. Taču arī pavisam mazā telpā ir iespējams izveidot funkcionālu iekārtojumu un salikt vairāk mantu, nekā domājam,” apgalvo IKEA interjera dizaineris Dariuss Rimkus.

Pieliekamajā kambarī nereti valda haoss – ir grūti atrast nepieciešamo, un mantas ir sakrāmētas kaudzēs, kas sagāžas, ja mēģina paņemt kaut ko vienu. Rimkus uzskata, ka tam ir divi iemesli – pirmkārt, cilvēkiem ir nosliece uzkrāt mantas un, otrkārt, viss tiek vienkārši krauts uz grīdas.

“Tiklīdz kaut ko sāk likt grīdas, veidojas kaudze. Tas, protams, ir neērti, jo ik reizes, kad kaut kas ir jāatrod, rakņājoties rodas arvien lielāka nekārtība. Tiek nelietderīgi aizņemta grīdas platība, nemaz nerunājot par to, ka šādas mantu grēdas ir bīstamas bērniem un mājdzīvniekiem, ja tādi ir,”  Rimkus skaidro.

Foto: Publicitātes foto

Kā optimāli izmantot pieliekamo kambari?

Interjera dizaineris apgalvo, ka pat visšaurāko pieliekamo ir iespējams iekārtot tā, lai tas kļūtu par vēl vienu pilnvērtīgu telpu. Lūk, ko var iekārtot pieliekamajā kambarī:

Skapis pārtikas krājumiem

Pat tad, ja vietas ir pavisam maz, ir vērts izvēlēties sienas plauktus, ko izvieto pie visām sienām un kas sniedzas no grīdas līdz griestiem. Ja izvēlēsies seklus plauktus, tie neaizņems daudz vietas uz grīdas, turklāt burkas un bundžas būs labāk pārskatāmas. Plauktos, kas atrodas tuvāk griestiem, var noglabāt retāk lietotas mantas, piemēram, Ziemassvētku rotājumus. Turpat tuvumā var novietot saliekamas kāpnes, lai visu varētu ērti aizsniegt. Kad kāpnes nav nepieciešamas, tās var vienkārši pakarināt pie sienas.

“Galvenais telpas organizēšanas likums ir pavisam vienkāršs: katrai lietai ir jāatrod sava vieta, visam ir jābūt viegli aizsniedzamam un viegli noliekamam atpakaļ. Var šķirot mantas pēc funkcijām un mazākās likt kastēs. Ja kastes ir caurspīdīgas, saturs ir redzams uzreiz, bet var izmantot arī etiķetes. Vietu var ietaupīt, plauktos liekot vairākas kastes citu uz citas,” iesaka D. Rimkus.

Efektīvai mantu kārtošanai noder arī skapji, pakaramie (liekami uz durvju augšējās malas vai pie sienas) un stangas.

Foto: Publicitātes foto

Garderobes skapis

Pieliekamais ir lieliska vieta, kur iekārtot skapi, īpaši tad, ja mājoklis ir neliels un iebūvētiem skapjiem īsti nepietiek vietas.

“Ar vairākām drēbju stangām var izveidot risinājumu vairākos līmeņos, netālu no griestiem var pielikt plauktus ceļasomām, cepurēm, nesezonas apģērbam un citām retāk lietotām mantām. Ja dzīvo ar kādu kopā, pie vienas sienas var izveidot risinājumu vienam, bet pie otras – otram,” ierosina D. Rimkus.

Veļas telpa

 Ja pieliekamajā kambarī ir iespējams viegli ierīkot ūdensapgādi, tur var ielikt veļas mazgājamo mašīnu, plauktu, veļas žāvētāju un veļas grozus. Plaukti noderēs, lai saliktu pa rokai mazgāšanas līdzekļus, un turpat var glabāt nelielu gludināmo dēli un gludekli sienas turētājā – tas neaizņems daudz vietas.

Foto: Publicitātes foto

Darba vieta

 Kādā IKEA pētījumā noskaidrojās, ka katrs piektais (19 %) respondents vēlētos, lai mājās būtu atsevišķa istaba vai vismaz īpaši iekārtota vieta darbam. Tas būtu svarīgs faktors, pārvācoties uz jaunu mājokli. D. Rimkus uzskata, ka pieliekamais kambaris ir ļoti piemērots šādam mērķim.

“Ja telpā var ielikt galdu – lieliski! Bet, ja vietas ir pavisam maz, iespējami arī ļoti kompakti, daudzfunkcionāli risinājumi, piemēram, pie sienas stiprināma plauktu kombinācija ar rakstāmgaldu,” stāsta interjera dizainers.

Telpa vaļaspriekam

 Reizēm ikvienam ir nepieciešams laiks, kad var nodoties vaļaspriekam. Ja tavam vaļaspriekam jau sen derētu atsevišķa telpa, bet tādas vēl nav, varbūt ir vērts apsvērt iespēju iekārtot to pieliekamajā kambarī. “Var iekārtot vietu datorspēļu spēlēšanai, stādu vai pat sēņu audzēšanai vai vaļasprieka piederumu glabāšanai, lai tie nevienam netraucētu,” interjera dizaineris pasmaida.

Foto: Publicitātes foto

Pārmaiņas bez stresa – ar ko sākt?

Interjera dizaineris Dariuss Rimkus saka, ka vispirms ir jānosprauž skaidrs mērķis – ko vēlies darīt vai glabāt pieliekamajā kambarī. Pēc viņa domām, skaidra vīzija dos enerģiju un iedvesmu atbrīvoties no liekā un pārkārtot. Tad arī kļūs skaidrs, kādi risinājumi ir nepieciešami.

“Vislabāk, ja var precīzi ieplānot laiku, kad notiks pārkārtošana – kādā nedēļas nogalē vai tad, kad gadās dažas brīvas dienas. Taču vispirms ir jānosaka prioritātes, lai izvairītos no nevajadzīga stresa un nekārtības mājās.”

Pēc tam, kad ir izšķirotas nevajadzīgās mantas (tās var pārdot, ziedot vai izmest), var ķerties pie sienu krāsošanas. Gaišas sienas vizuāli padarīs telpu plašāku un mājīgāku.

“Jebkura telpa ir mājīgāka, un tajā ir patīkamāk uzturēties, ja tajā ir pārdomāts apgaismojums. Ar vienu lampu pie griestiem nepietiek – es ieteiktu izvēlēties arī vairākas lampas konkrētām funkcijām. Lai varētu iztikt bez elektriķa palīdzības, var izmantot pavisam vienkārši piestiprināmas lampas ar klipsi,” iesaka IKEA interjera dizainers.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu