Policiste zirga mugurā: cilvēkiem šoks, kad atjāju uz izsaukumu!

Egoiste
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Ekrānuzņēmums

Zirgiem policijas dienestā šogad darba vairāk nekā parasti, jo policistiem saistībā ar koronavīrusu pienākumu ir ļoti daudz, tāpēc uz izsaukumiem nereti ierodas policisti uz zirgiem.

Arī pērnā gada jaunpienācējs Dukāts daudz ko ir iemācījies un ir gatavs doties izsaukumos. Zirgi mitinās Jātnieku policijas staļļos. Pienākot pie zirga, hipologs vienmēr cenšas iedot kādu kārumu.

Foto: Ekrānuzņēmums

Valsts policijas hipoloģe Marija Meņģele arī labprāt pie šā principa pieturas, strādājot ar jaunāko no zirgu komandas – Dukātu. Pirms apmācības sākuma zirdziņu parasti sagatavo: pārbauda veselības stāvokli un notīra.

“Dukāts pie mums ir nonācis pērna gada novembrī, un jau apritējis pusgads. Pa šo laiku labi zirgu sagatavojuši – gan fiziski, gan morāli,” "900 sekundēm" saka Meņģele.

Pavasarī Dukāts sāka patrulēt galvaspilsētas ielās, bet pagaidām tomēr vairāk mācās, nevis strādā. Apmācība notiek gandrīz katru dienu.

“Tā kā Dukātam vakar bija diezgan nopietns treniņš, tad šodien viņam ir atslodzes diena. Bet tas nenozīmē, ka viņš netiek nodarbināts – ar viņu tāpat strādā, viņam ir viegla slodze bez jātnieka,” bilst Meņģele.

Šobrīd Dukātam tiek meklēts zirgs pārinieks. Ar vienu savu kolēģi viņam nav sanācis sastrādāties, Marija stāsta, jo abi ir līderi, bet ar otro zirgu Recento, kam ir vislielākā pieredze policijas darbā, viss labi izdevies.

“Tur gan patruļas bija veiksmīgas. Puišiem savā starpā bija viegli sadarboties. Vecais zirgs audzina jauno. To viņš dara ļoti taktiski,” saka hipoloģe.

Foto: Ekrānuzņēmums

Zirgi, kuri strādā Valsts policijā, vasarā parasti piedalās masu pasākumos, bet šogad tie ir atcelti, tāpēc policisti ar zirgiem dodas arī patruļās un izsaukumos.

“Ar zirgiem dodamies Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienestam (VUGD) uz durvju atvēršanu. Kad ierodamies tur, uz vietas visi šokā – jūs tiešām pie mums?! Bet esam Valsts policijas darbinieki, tāpēc arī ierodamies. Protams, nekas, ka atjājam ar zirgiem tādā normālā gaitā. Visiem šoks, bet neko, strādājam,” stāsta  Valsts policijas hipoloģe Kristīne Eiduka.

Kristīne ar beļģu vilcēju Persiku vienā komandā ir jau četrus gadus. Viņš ir pacietīgs zirgs un mugurā, pēc hipoloģes domām, ir gatavs uzņemt arī žurnālisti.

Lai neveidotos romantiskas attiecības, Jātnieku policijā strādā tikai zirgi puiši. Ķēvītes te nekad nav strādājušas, bet jātnieki pārsvarā ir tieši sievietes.

Sākumā Kristīnei šķita, ka ar Persiku nevarēs sastrādāties, jo viņam ir ļoti neatkarīgs raksturs, bet, pieņemot to, satuvināšanās gāja ļoti ātri un viegli. Tagad pat nevar iedomāties, ka Persika vietā būtu kāds cits zirgs.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu