Čeku loterija palielinājusi budžeta ieņēmumus par 1,2 miljoniem eiro

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Pirkuma čeki
Pirkuma čeki Foto: Ieva Lūka/LETA

Valsts ieņēmumu dienesta (VID) rīkotajā čeku loterijā iedzīvotāji gada laikā reģistrējuši 16,6 miljonus maksājuma dokumentu un informācija no loterijā iesniegtajiem čekiem ļāvusi VID atklāt un novērst uzņēmēju pārkāpumus, tādējādi gada laikā palielinot budžeta ieņēmumus par 1,2 miljoniem eiro, aģentūru LETA informēja VID.

Čeku loterijas rezultātā veikto preventīvo pasākumu un tematisko pārbaužu laikā 932 uzņēmēji pēc VID aicinājuma ir iesnieguši precizētas deklarācijas un papildus deklarējuši nodokļus 1 195 731 miljonu eiro apmērā. VID veikto 43 tematisko pārbaužu rezultātā piemērots naudas sods 21 540 eiro apmērā. Tādējādi, čeku loterijai Latvijā norisinoties tieši gadu, valsts budžeta ieņēmumi palielināti par 1 217 271 miljoniem eiro.

Informācija, ko VID ik mēnesi saņem no loterijā iesniegtajiem čekiem un kvītīm, palīdz atklāt būtiskus pārkāpumus nodokļu ieņēmumu jomā, piemēram, VID nereģistrēto vai no uzskaites noņemto un tehniskajām prasībām neatbilstošu kases aparātu lietošanu, ieņēmumu neuzrādīšanu deklarācijās vai, nereģistrēšanos pievienotās vērtības nodokļa maksātāju reģistrā.

Loterija ļauj ieraudzīt arī "aplokšņu" algu riskus - visu darbinieku nedeklarēšanu un visu darbinieku faktiski nostrādātā laika neuzskaitīšanu. Tāpat čeku loterija ir sevi pierādījusī kā efektīvs kontroles rīks Covid-19 krīzes apstākļos, jo iesniegtie čeki ir izgaismojuši gadījumus, kad čekus turpina izsniegt tādi uzņēmumi, kuri it kā atrodas pilnīgā dīkstāvē, ir pieteikušies un, visticamāk, nepamatoti saņēmuši dīkstāves pabalstus, skaidroja VID.

Čeku loterijas mērķis ir veicināt godīgu konkurenci un labprātīgu nodokļu saistību izpildi, mudinot pircējus pieprasīt čekus un kvītis par iegādātajām precēm un saņemtajiem pakalpojumiem, tādējādi veicinot kultūras maiņu sabiedrībā.

Čeku loterija Latvijā notiek pirmo reizi, taču citur pasaulē ir izplatīta prakse, kas devusi pozitīvus rezultātus gan attiecībā uz sabiedrības rīcības maiņu, gan ieņēmumiem valsts budžetā. Čeku loteriju organizē VID, bet informatīvi atbalsta VAS "Latvijas Loto". Čeku loterijā var piedalīties ikviens, reģistrējot tīmekļa vietnē "www.cekuloterija.lv" čeku, kvīti vai biļeti vismaz piecu eiro vērtībā. Darījumu apliecinošajam dokumentam ir jābūt izsniegtam par preci vai pakalpojumu, kas saņemts no Latvijā reģistrēta nodokļu maksātāja.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu