KP ļauj "Amber Beverage Group" iegūt izšķirošu ietekmi pār "Lido" (3)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Paula Čurkste/LETA

Konkurences padome (KP) atļāvusi "Amber Beverage Group Holding" iegūt izšķirošu ietekmi pār AS "Lido", aģentūru LETA informēja KP.

KP nav konstatējusi būtisku kaitējumu konkurencei, tāpēc darījums atļauts.

"Amber Beverage Group Holding" grupas uzņēmumu darbība Latvijā galvenokārt ir saistīta ar alkoholisko dzērienu ražošanu, alkoholisko un bezalkoholisko dzērienu, tostarp alus vairumtirdzniecību, kā arī minēto dzērienu mazumtirdzniecību. Savukārt "Lido" darbība ir saistīta ar bāru, restorānu, ēdināšanas pakalpojumu sniegšanu, pārtikas produktu, tostarp alus izplatīšanu un mazumtirdzniecību.

"Tādējādi apvienošanās rezultātā tiks ietekmēts alus izplatīšanas un mazumtirdzniecības tirgus, kurā gan "Amber Beverage Group Holding", gan "Lido" tirgus daļas ir nelielas, un uzņēmumu darbības koncentrācija būs nenozīmīga. Vienlaikus KP nekonstatēja minētā apvienošanās darījuma ietekmi stipro alkoholisko dzērienu vairumtirdzniecības tirgū, kura ietvaros "Lido" iepērk nelielu apmēru alkoholisko dzērienu no "Amber Beverage Group Holding" grupas uzņēmuma," norādīja KP.

Izvērtējot uzņēmuma sniegto un KP rīcībā esošo informāciju, konkurences uzraugs secinājis, ka apvienošanās rezultātā nemainīsies konkurences apstākļi alus izplatīšanas tirgū un alus mazumtirdzniecības tirgū, nemazināsies konkurence, neradīsies dominējošais stāvoklis un nenostiprināsies "Amber Beverage Group Holding" pozīcijas stipro alkoholisko dzērienu vairumtirdzniecības tirgū. 

Jau vēstīts, ka "Amber Beverage Group Holding" vēlas iegādāties 49% "Lido" akciju. 

Lai arī pēc darījuma īstenošanas "Amber Beverage Group Holding" neiegūs akciju kontrolpaketi, darījuma puses apsver veikt izmaiņas "Lido" statūtos tā, lai "Amber Beverage Group Holding" iegūtu tiesības valdē iecelt divus pārstāvjus. Turklāt "Amber Beverage Group Holding" varētu iegūt tiesības uzlikt veto stratēģiski svarīgu lēmumu pieņemšanā. Pēc darījuma īstenošanas "Amber Beverage Group Holding" varētu iegūt tiesības vienpusīgi pārvaldīt "Lido".

"Lido" valdes priekšsēdētāja Rita Auziņa iepriekš aģentūrai LETA sacīja, ka "Lido" akcionārs Gunārs Ķirsons neplāno pārdot uzņēmumu kontrolējošo akciju daļu.

Tāpat ziņots, ka 2018.gadā "Lido" strādāja ar 41,883 miljonu eiro apgrozījumu, kas ir par 8,5% vairāk nekā gadu iepriekš, bet kompānijas peļņa saruka 7,3 reizes un bija 241 365 eiro. Kompānijas 2019.gada finanšu rezultāti pagaidām nav publiskoti.

"Lido" reģistrēta 1991.gada septembrī, un tās pamatkapitāls ir 1,292 miljoni eiro. Kompānijas patiesā labuma guvēji ir Ķirsons un Krievijas pilsonis Vladimirs Šestakovs, kuram pieder holdingkompānija SIA "VSh Holding".

Savukārt "Amber Beverage Group" ir starptautisks alkoholisko dzērienu ražošanas un izplatīšanas koncerns, kas strādā no galvenā biroja Luksemburgā, kā arī caur ražošanas un izplatīšanas uzņēmumiem Krievijā, Meksikā, Apvienotajā Karalistē, Austrālijā, Austrijā un Baltijā. "Amber Beverage Group" ietilpst arī "Latvijas balzams". "Amber Beverage Group" īpašnieks ir miljardieris Jurijs Šeflers.

Komentāri (3)CopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu