Uzņemta vēsturē pirmā Saulei līdzīgas zvaigznes un divu eksoplanētu fotogrāfija (1)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: AFP / Scanpix

Pirmo reizi astronomiem izdevies nofotografēt planētu sistēmu, kurā ir Saulei līdzīga planēta, rakstīts jaunā pētījumā, kas publicēts zinātniskajā žurnālā “Astrophysical Journal Letters”

Zvaigznes “TYC 8998-760-1” fotogrāfija tika uzņemta ar Eiropas Dienvidu observatorijas (ESO) Ļoti lielo teleskopu (VLT). Vēlāk arī atklājās, ka 300 gaismas gadu attālumā esošajai zvaigznei blakus atrodas divas gigantiskas eksoplanētas. 

“Šī vide ir ļoti līdzīga mūsu Saules sistēmai, tiesa, daudz agrākā tās evolūcijas posmā,” teica pētnieks Aleksandrs Bons. 

Lai arī astronomi ir identificējuši tūkstošiem eksoplanētu, tikai dažas no tām ir nofotografētas. Planētu sistēmas ar divām vai vairāk eksoplanētām ir nofotografētas divas reizes, tomēr abās sistēmās esošās zvaigznes ir ļoti atšķirīgas no mūsu Saules. 

Abas atklātās eksoplanētas no savas zvaigznes atrodas tālāk, nekā no mūsu Saules atrodas Jupiters vai Saturns. Tuvākā eksoplanēta zvaigznei atrodas 160 reižu tālāk nekā Zeme Saulei. Abas eksoplanētas ir ievērojami lielākas par gāzu gigantiem mūsu Saules sistēmā, proti, zvaigznei tuvākā eksoplanēta ir 14 reižu lielāka par Jupiteru, bet tālākā eksoplanēta - sešas reizes lielāka. 

Zinātnieki cer, ka ar tehnoloģijām, kas ļāva nofotografēt šīs abas planētas un zvaigzni, nākotnē būs iespējams identificēt arī planētas ar mazāku masu. 

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu