Pētnieki noskaidrojuši “kliedzošās mūmijas” iespējamo nāves iemeslu (3)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Pentavers
Pentavers Foto: AFP/SCANPIX

Neparastā mūmija ar atplesto muti piedzīvojusi plašus medicīniskos izmeklējumus, lai beidzot taptu skaidrs, kāds bija antīkās sievietes nāves cēlonis. 

Ar datortomogrāfijas palīdzību zinātnieki atklāja, ka antīkajam cilvēkam bijusi ateroskleroze jeb slimība, kuras cēlonis ir holesterīna nogulsnēšanās uz artēriju iekšējām sieniņām. Eģiptologi domā, ka šī sieviete nomira no sirdstriekas un vairākas stundas netika atrasta. Kad iestājās nāves stingums, viņas mute palika atvērta un tāda palika līdz pat šodienai, vēstīts zinātnes izdevumā "Live Science".

Tiesa, citi pētnieki šo teoriju uztver visai skeptiski, jo mumifikācija ir ilgs process, bet nāves stingums ilgst tikai dažas dienas, izdevumam “Gizmodo” pastāstīja mūmiju eksperts Endrjū Veids. 

“Daudz ticamāk ir, ka saites ap žokli nebija pietiekami ciešas, lai noturētu muti aizvērtu, jo žoklis līķim parasti tiecas atvērties,” teica Veids. 

“Kliedzošā mūmija” tika atklāta vairāk nekā pirms 100 gadiem - 1881. gadā. Tā atradās kapeņu kompleksā netālu no Luksoras. Uz mūmijas saitēm bija uzrakstīts tās vārds - Meritamuna, tomēr zinātnieki nav noskaidrojuši, kas viņa bija dzīves laikā. 

Mūžīgais kliedziens 

Meritamuna bija viena no divām mūmijām, kas tika atrastas šajā reģionā, un kurām bija atvērta mute. Otrs apglabātais cilvēks bija Ramzesa III dēls Pentavers, kuru piespieda izdarīt pašnāvību pēc tam, kad viņš bija piedalījies atentāta mēģinājumā. Viņš ir mumificēts ļoti pavirši, kā arī viņa orgāni nav izņemti. 

Datortomogrāfija atklāja, ka Meritamuna atšķirībā no Pentavera ir mumificēta kā pieklājas, kā arī tās orgāni ir izņemti, izņemot sirdi, traheju un plaušas. Viņas vēdera dobums bija piebāzts ar liniem un sveķiem. 

Pentavers
Pentavers Foto: AFP / Scanpix

Meritamuna savas dzīves laikā bija 151 centimetru gara un pētnieki domā, ka viņa nomira aptuveni 50 gadu vecumā no, iespējams, sirdstriekas.

Daži pētnieki uzskata, ka viņas līķis netika atrasts līdz brīdim, kad iestājās nāves stingums, kas parasti parādās dažas stundas pēc cilvēka nāves, bet vēlāk pazūd. Iespējams, mumifikācijas process tika uzsākts, kad nāves stingums vēl nebija beidzies, neļaujot aizvērt sievietes žokli. 

Pētījums tiks publicēts zinātniskajā žurnālā “Egyptian Journal of Radiology and Nuclear Medicine”.

Komentāri (3)CopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu