VMD: Pēdējā mēnesī kritiskas ugunsdrošības situācijas Latvijas mežos nav bijušas

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Zane Bitere/LETA

Pēdējā mēnesī kritiskas ugunsdrošības situācijas Latvijas mežos nav bijušas,  pastāstīja Valsts mežu dienesta (VMD) Meža un vides aizsardzības daļas vadītāja vietnieks Zigmunds Jaunķiķis.

Viņš atzina, ka aizvadītā mēneša laikā Latvijā bijuši lielāki sausuma periodi, bet situāciju normalizē lokālie lieti. "Lokālie lieti palīdz un patlaban ugunsbīstamība nav pārāk augsta," sacīja eksperts.

Komentējot turpmāko situāciju, viņš atzīmēja, ka arī tuvāko nedēļu līdz pusotru sinoptiķi sola nokrišņus, tādēļ ugunsbīstamība mežos, visticamāk, saglabāsies esošajā līmenī. "Neraugoties uz gaisa temperatūras paaugstināšanos, solītie nokrišņi ugunsbīstamību samazinās," viņš sprieda.

Jaunķiķis arī teica, ka visvairāk meža ugunsgrēku šogad līdz šim tāpat kā citus gadus konstatēts VMD Rīgas reģionālajā virsmežniecībā. Tas nozīmē, ka visvairāk meža ugunsgrēku bijis Rīgā, Pierīgā un Jūrmalā, ņemot vērā lielo iedzīvotāju skaitu galvaspilsētā.

Otrajā vietā ar visvairāk meža ugunsgrēkiem Latvijā joprojām ierindojas VMD Dienvidlatgales virsmežniecība, jo salīdzinoši augsts iedzīvotāju skaits ir arī Daugavpilī, un daļa no ne vienmēr tuvējos mežos ievēro ugunsdrošību. 

VMD Meža un vides aizsardzības daļas vadītāja vietnieks piebilda, ka par spīti lietavām, VMD gan joprojām aicina būt uzmanīgiem mežā ar uguni, jo meža ugunsnedrošais laikposms turpinās. 

"Nevaram teikt "hop", iekams nav aizvadīts augusts. Nav zināms, kādi būs laika apstākļi arī turpmāk. Pieredze rāda, ka arī septembris var izrādīties diezgan sauss," viņš sacīja, aicinot piesardzību ievērot. Galvenie ugunsgrēku cēloņi mežos Latvijā ir cilvēku neuzmanīga rīcība ar uguni,.

Laika posmā no 1.janvāra līdz 20.jūlijam VMD atklājis un dzēsis 434 meža ugunsgrēkus ar kopējo meža zemes platību 220,38 hektāri, liecina VMD statistika.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu