Denacionalizēto māju īrniekus uztrauc jauno kadastrālo vērtību projekta ietekme

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Pie Saeimas nama notiek denacionalizēto māju īrnieku pikets sakarā ar likumprojekta "Dzīvojamo telpu īres likums" izskatīšanu Saeimas Valsts pārvaldes un pašvaldības komisijas sēdē.
Pie Saeimas nama notiek denacionalizēto māju īrnieku pikets sakarā ar likumprojekta "Dzīvojamo telpu īres likums" izskatīšanu Saeimas Valsts pārvaldes un pašvaldības komisijas sēdē. Foto: Paula Čurkste/LETA

Denacionalizēto māju īrniekus uztrauc jauno kadastrālo vērtību projekta ietekme uz nodokļu apmēru par dalītā īpašuma zemi zem daudzdzīvokļu mājām un citām būvēm.

Denacionalizēto māju īrnieku biedrības "Ausma" valdes loceklis Klementijs Rancāns skaidroja, ka šādai zemei ir apgrūtinājums - uz tās esošā apbūve, un neatkarīgi no atrašanās vietas tai ir vienāda funkcionālā nozīme - būves uzturēšana un apsaimniekošana, tādēļ tā nevar tikt vērtēta kā apbūves zeme.

Organizācija lūdz Valsts zemes dienestu (VZD) "pārtraukt terorizēt" lielu skaitu dzīvokļu īpašnieku ar negodīgu kadastrālo vērtību noteikšanu dalītā īpašuma zemei zem daudzdzīvokļu mājām un citām būvēm. Biedrība aicina tieslietu ministru Jāni Bordānu (JKP) nevirzīt uz priekšu jaunās kadastrālās vērtības, kamēr tās minētajai zemei nav noteiktas godīgi.

Kā ziņots, pašlaik politiskā līmenī tiek diskutēts, kā risināt nekustamā īpašuma nodokļa (NĪN) pieaugumu pēc jauno kadastrālo vērtību ieviešanas.

Bordāns norādījis, ka ir apņēmies nevirzīt tālākai skatīšanai valdībā VZD izstrādātās jaunās kadastrālās vērtības, ja valdība neatbalstīs Tieslietu ministrijas piedāvāto NĪN atcelšanu primārajam mājoklim, ieviešot neapliekamo minimumu primārajam mājoklim 100 000 eiro apmērā.

Ministru prezidents Krišjānis Kariņš (JV) paudis, ka, lai nepieaugtu iedzīvotāju izdevumi, mainoties kadastrālajām vērtībām, NĪN likmes ir jāsamazina. Vienlaikus Kariņš piebildis, ka NĪN likmes tiks pārskatītas, pirms stājas spēkā jaunās kadastrālās vērtības.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu