Bēgšana uz Ziemeļkoreju: neparasts pārbēdzēja stāsts

TVNET/REUTERS
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Reuters/ScanPix

Pagājušonedēļ 24 gadus vecs ziemeļkorejietis atgriezās dzimtenē tieši tāpat, kā pirms trim gadiem bija no turienes aizbēdzis. Taču globālās pandēmijas laikā viņa stāsts piesaistījis daudz lielāku uzmanību nekā iepriekš, vēsta "Reuters".

Dienvidkorejā jaunajam vīrietim, kurš identificēts tikai ar uzvārdu Kims, draudēja izmeklēšana par seksuālu uzbrukumu. Dienvidkoreja apstiprinājusi, ka runa ir par to pašu pārbēdzēju, ko Ziemeļkoreja apsūdz nelikumīgā robežas pārkāpšanā ar Covid-19 simptomiem.

Kims 19.jūlijā izvairījās no Dienvidkorejas tehnoloģiski attīstītajām robežsardzes sistēmām, sākumā rāpjoties pa kādu tuvēju cauruli un vēlāk pārpeldot Hanganas upi. Nokļuvis Ziemeļkorejas pusē, viņš dažas dienas slēpās, bet pēc tam tika notverts.

Dienvidkorejas bruņotie spēki norāda, ka 1,63 metrus garais un 54 kilogramus smagais Kims pārgriezis žogus, kas caurules galu šķir no upes.

Seula uzskata, ka Kims līdzīgu ceļu mēroja 2017.gadā, kad no Ziemeļkorejas pārbēga uz Dienvidkoreju. Abas reizes viņa ceļš sākās un beidzās Kesonā - Ziemeļkorejas pierobežā, kur režīms jūnijā demonstratīvi uzspridzināja pirms diviem gadiem atklāto sakaru biroju ar Dienvidkoreju. Risku analītiķi uzskata, ka tas ir viens no veidiem, kā Ziemeļkoreja apzināti rada krīzi attiecībās ar kaimiņvalsti, lai gūtu sev lielāku labumu.

Pārbēdzējs Kims savulaik strādāja Kesonas industriālajā parkā. Kad 2016.gadā to nācās slēgt, jo kodolprogrammas dēļ Ziemeļkoreja tika aplikta ar sankcijām, Kims spiedīgo finansiālo apstākļu dēļ nolēma izmēģināt laimi Dienvidkorejā. Tā viņš stāstīja "YouTube" video, ko jūnijā Dienvidkorejā uzfilmēja kopā ar citu pārbēdzēju.

Foto: Ainiņas no dzīves Ziemeļkorejā

Gandrīz visi ziemeļkorejiešu pārbēdzēji uz Dienvidkoreju dodas caur Ķīnu. Taču Kims izvēlējās pārgalvīgāku maršrutu caur demilitarizēto zonu starp abām Korejām.

"Pēc dzeloņdrātīm apvilktajiem žogiem es nokļuvu līdz mīnu laukiem. Ticis tiem cauri, atrados pie niedrēm Hanganas upes krastos. Slēpos tur apmēram trīs stundas," video stāsta Kims. Pēc tam viņš sāka peldēt uz to pusi, kur Ziemeļkorejas pusē bija redzams elektriskais apgaismojums. Beidzot ticis līdz cietzemei, viņš sāka saukt pēc palīdzības. Kimu atrada Dienvidkorejas karavīri.

Maz zināms par to, kā Kims pelnīja iztiku Dienvidkorejā. Taču pietuvināts informācijas avots aģentūrai "Reuters" atklājis, ka Kims kādam citam pārbēdzējam palicis parādā 20 miljonus Dienvidkorejas vonu (14 215 eiro). "Viņš teica, ka gribot kļūt par drošības instruktoru, kā to dara daudzi pārbēdzēji, taču tas nerealizējās - daļēji pandēmijas dēļ," stāsta informācijas avots.

Šī gada 12.jūnijā kāda divdesmitgadniece - arī ziemeļkorejiešu pārbēdzēja - policijā iesniedza sūdzību par seksuālu uzbrukumu, kas noticis viņas dzīvesvietā. Kims tika pratināts 21.jūnijā. Viņš noliedza vainu.

19.jūlijā Kima paziņas policijai ziņoja, ka viņš esot draudējis sievietei, kura viņu apsūdzēja, un plānojis bēgšanu uz Ziemeļkoreju. Divas dienas vēlāk policija izdeva aresta orderi, taču domājams, ka Kims jau bija aizbēdzis. 

24.jūlijā Ziemeļkorejas karavīri atrada Kimu Kesonā. Viņam esot bijuši Covid-19 raksturīgie simptomi. Ziemeļkorejas diktators Kims Čenuns noteica pilsētā karantīnu un izsludināja ārkārtas stāvokli.

Dienvidkorejas veselības aprūpes amatpersonas sacījušas, ka neesot nekādu indikāciju, ka Kims ar jauno koronavīrusu būtu inficējies Dienvidkorejā. Vismaz divi cilvēki Dienvidkorejā, kuri bija ciešā saskarsmē ar Kimu, ir veseli.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu