Pētījums: Bišu skaita samazināšanās rada pārtikas krīzes draudus

TVNET/The Guardian
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: George Hiles/Unsplash

Jauns ASV veikts pētījums liecina, ka bišu - dažādu augu galveno apputeksnētāju - skaita samazināšanās var nopietni ietekmēt globālo pārtikas drošību, vēsta "The Guardian". 

Savvaļas bišu sugas, piemēram, kamenes, cieš no ziedošu biotopu izzušanas, toksisku pesticīdu lietošanas un aizvien vairāk arī no klimata krīzes. Par medus bitēm rūpējas biškopji, taču tie novēro dažādu slimību uzliesmojumus, kas rada bažas, ka

trīs ceturtdaļas pasaules pārtikas kultūru, kas atkarīgas no apputeksnētājiem, bišu trūkuma dēļ varētu būt apdraudētas. 

Jaunākie pētījumi šīs bažas apstiprina - no septiņām pētītajām kultūrām, kas audzētas 13 štatos visā Amerikā, piecos gadījumos novērots, ka bišu trūkums samazina audzējamās pārtikas daudzumu, tajā skaitā ābolu, melleņu un ķiršu ražu. Pie šāda secinājuma nonākusi ASV, Kanādas un zviedru zinātnieku komanda, kas pētīja bišu aktivitāti un kultūraugu ražīgumu 131 pārtikas laukā. 

Pētnieki novērojuši, ka vietējās savvaļas bites veikušas pārsteidzoši lielu darbu apputeksnēšanā un tās ir daudzkārt efektīvākas nekā "pieradinātās" medus bites, taču pētījumi liecina, ka vairākas sugas strauji iznīkst. Piemēram, rūsganā kamene kā pirmā tika iekļauta ASV apdraudēto sugu sarakstā 2017.gadā pēc tam, kad iepriekšējās divās desmitgadēs tās populācija saruka par 87%. 

ASV ir priekšgalā jaunām tendencēm, kas atkārtojas arī citur pasaulē - lauksaimniecībai kļūstot intensīvākai, lai pabarotu augošo cilvēku skaitu, tiek nolīdzinātas savvaļas ziedu pļavas, izmantots liels daudzums insekticīdu un stādītas monokultūras, kas nopietni kaitē bitēm, kuras ir būtiskas kultūraugu apputeksnēšanā. 

Saskaņā ar ANO Pārtikas un lauksaimniecības organizācijas datiem pārtikas produktu, kas atkarīgi no apputeksnēšanas, patēriņš pasaulē pēdējos 50 gados palielinājies par 300%.

Traucētas apputeksnēšanas dēļ daži augļi un dārzeņi varētu kļūt retāki un dārgāki, izraisot uzturvielu deficītu cilvēku ēdienkartēs.

Tādus pārtikas produktus kā, piemēram, rīsus, kviešus un kukurūzu, bišu izmiršana neietekmēs, jo šos kultūraugus apputeksnē vējš. 

"Lauksaimniecība kļūst intensīvāka, bet bišu skaits sarūk, tāpēc kādā brīdī apputeksnēšana kļūs ierobežota. Pat ja medus bites būtu veselīgas, ir riskanti paļauties tikai uz vienu bišu sugu. Paredzams, ka arī parazīti pievērsīsies tām sugām, kuras mums ir šajos monokultūru laukos," atzīmē zinātnieki. 

Pētnieki iesaka uzlabot lauksaimnieku izpratni par apputeksnēšanas nozīmi un procesu, kā arī mudina pārskatīt pesticīdu un mēslojumu izmantošanu laukos. 

"Tendences, kuras redzam tagad, mūs ved pie pārtikas drošības problēmām. Mēs vēl neesam nonākuši pilnīgā krīzē, bet tendences nevirzās pareizā virzienā.

Mūsu pētījums parāda, ka tā nav problēma, ar kuru saskarsimies pēc 10 vai 20 gadiem - tas notiek jau tagad," uzsver zinātnieki. 

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu