"Windows 10" piecu gadu jubileja: kaitinošas iezīmes, kas nepadara šo sistēmu par ideālu (17)

TVNET | FINANCENET
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: AP / Scanpix

Pirms pieciem gadiem kompānija “Microsoft” laida klajā “Windows 10” - operētājsistēmu, kas 2015. gada jūlija nogalē šķita ļoti daudzsološa. Tomēr piecus gadus vēlāk izskatās, ka sākotnējie solījumi tomēr nav pildīti. Vismaz ne pagaidām, vēsta “TechRadar”.

Kad tika laista klajā sistēma “Windows 10”, šķita, ka “Microsoft” izdevies atrast pareizo veiksmes recepti pēc visai neveiksmīgās “Windows 8” operētājsistēmas.

Jāatgādina, ka “Windows 8” ir pēctecis ļoti populārajai operētājsistēmai “Windows 7”, kurā, kā norāda tehnoloģiju entuziasti, “Microsoft” bija “ieguldījuši sirdi un dvēseli”. Populārās sistēmas pēctecis bija paredzēts darbībai gan  parastos datoros, gan arī skārienjutīgajām virsmām, tomēr beigu beigās sanāca neveiksmīgs mikslis, kas lika vilties ne vienam vien.

Arī “Microsoft” atzina savas kļūdas un izlaida “Windows 9”, lai vismaz morāli distancētu “Windows 10” no neveiksmīgā priekšteča.

Jaunajā sistēmā atgriezās ikoniskā starta izvēlne, kas ir bijusi neatņemama “Windows” sastāvdaļa jau kopš “Windows 95”. Daudzos veidos “Windows 10” šķita kā īstens “Windows 7” pēctecis, jo jaunā sistēma darbojās viengabalaini (“Windows 8” daudziem šķita kā divu operētājsistēmu neveikls savienojums) un “Microsoft” solīja jaunas un interesantas funkcijas, kas ar laiku kļūs pieejamas ikvienā ierīcē.

“Microsoft” pirms “Windows 10” relīzes solīja, ka sistēma darbu sāks ātrāk, ļaus baterijām darboties ilgāk un cilvēkiem būs pieejama “Cortana” - digitālais asistents. Tāpat tika solīta pārlūkprogramma “Edge” - kas pilnībā mainīšot interneta pārlūkošanas pieredzi.

Izklausījās daudzsološi. Tomēr piecus gadus vēlāk jāsecina, ka daudzi no šiem skaistajiem solījumiem realizējušies ļoti blāvi.

Par brīvu visiem

Datoru lietotāji 2015. gada otrajā pusē saņēma piedāvājumu bez maksas pāriet no “Windows 7” vai “Windows 8” uz jauno operētājsistēmu. Ņemot vērā, ka “Microsoft” iepriekš ir licis maksāt par pāreju uz jaunu versiju, tas bija pārsteigums.

Kompānijas “Microsoft” mērķis bija pēc iespējas ātrāk likt cilvēkiem atjaunot savas sistēmas, jo “Windows 7” dzīves cikls jau tuvojās beigām un šī operētājsistēma kļuva daudz ievainojamāka pret dažādiem apdraudējumiem.

Tomēr lietotāji “Microsoft” uzstājīgos atgādinājumus par pāreju uz jaunāko operētājsistēmu uzskatīja par pārlieku agresīviem. Cilvēkus kaitināja atgādinājumu lodziņi un arī fakts, ka daudzi, kas nemaz negribēja pāriet uz “Windows 10”, bija spiesti pāriet, jo atjauninājums notika automātiski.

Skandālu izraisīja arī fakts, ka “Windows 10” no lietotājiem ievāca daudz informācijas. Līdz ar to “Microsoft” solījums, ka “Windows 10” būs bez maksas visiem, nemaz nebija “tik bez maksas”. Lietotājiem nācās samaksāt ar datiem, par ko paši nemaz nezināja.

Lai arī problēmas ar datu ievākšanu “Microsoft” centās labot, pirmais iespaids par jauno operētājsistēmu bija sabojāts – daudzi cilvēki, kas nemaz negribēja šo sistēmu, bija spiesti uz to pāriet.

“Cortana”, “Cortana”...

Pirms pieciem gadiem viens no ambiciozajiem solījumiem bija ieviest digitālo asistentu “Cortana”. Tā bija plānota kā “Apple Siri” vai “Google Assistant” konkurents, tomēr... Ja virtuāls asistents mobilajā ierīcē vēl šķiet loģisks, tad klēpjdatorā tas neliekas diez cik organisks.

Arī šeit - “Microsoft” centās piespiest lietotājus izmantot “Cortana”, to pievienojot sākuma izvēlnei. Arī instalācijas laikā “Cortana” par sevi kaitinoši atgādināja. Daudzi, kas iegādājās jaunus datorus un centās tos ieslēgt, gan jau ir sastapušies ar “Cortana” uzlecošajiem logiem un balsi, kas lielākajai daļai cilvēku lika maksimāli izvairīties no “Cortana” lietošanas nākotnē. “Microsoft” saprata savu kļūdu, un ar katru atjauninājumu “Cortana” tika padarīta arvien neredzamāka.

“Edge” - bēdīgi slavenās "leģendas" pēctecis

“Internet Explorer”, kas bija sastopams vecajās “Windows” versijās, bija leģenda tā lēnās darbības dēļ. Tieši tādēļ “Microsoft” radīja “Edge”, kas tomēr nespēj konkurēt ne ar “Chrome”, ne ar “Firefox”.

Lai arī “Edge” ir daudz kļūdu labojumu, daudzas mājaslapas jaunajā pārlūkā nav iespējams pārlūkot pareizi, jo ir dažādi “tehnoloģiski konflikti”, līdz ar to lietotāji neviļus sāka salīdzināt “Edge” ar tā priekšteci.

“Microsoft” gan ir daudz strādājis pie dažādiem uzlabojumiem, taču – savā stilā: atsevišķas mājaslapas un pakalpojumi ir skatāmi tieši caur “Edge” neatkarīgi no tā, ka datorā ir cita noklusētā interneta pārlūkprogramma. Tādējādi “Microsoft” slēpti, bet tomēr izmisīgi “lūdzas”, lai cilvēki vairāk izmanto “Edge”.

“Microsoft” gan ņēma vērā sūdzības par “Edge” smagnējumu, un 2018. gada atjauninājumā “Edge” tika pilnībā pārveidots. Tagad “Edge” izmanto to pašu “Chromium” platformu, ko izmanto arī “Chrome”. Līdz ar to – darbs pie “Edge” ir labs pierādījums, ka reizēm tomēr “Microsoft” ieklausās un labo savas kļūdas.

Mobilais mantojums

“Windows 10” jau sākotnēji ir pozicionēta kā “izrāviens no “Windows 8” ambīcijām būt gan datoru, gan mobilo ierīču sistēmai”. Te gan ir jāpiezīmē, ka “Windows” 10 ir atsevišķas programmatūras daļas, kas ir paredzēts skārienjutīgajām ierīcēm.

Lai arī “Windows 10”, bez šaubām, ir labāk izstrādāta nekā “Windows 8”, joprojām ir brīži, kad “Windows 10” cenšas būt laba sistēma abām platformām. Un tas neizdodas.

Viena no galvenajām “Windows 8” un “10” problēmām ir tā, ka, piemēram, vadības panelis ir pieejams gan lietotnē "Settings" ar vienkāršāku interfeisu, gan arī "plašākajā versijā", kas bijusi arī iepriekšējos "Windows". Respektīvi – “vienkāršotajā” vadības paneļa versijā ir virspusēji atspoguļotas dažādas funkcijas, un lietotāju tas var samulsināt.

Tāpat starta ekrāns. Uzspiežot uz “Windows 10” starta podziņas, var redzēt starta ekrānu, kas ir ļoti līdzīgs tam, ko redzējām “Windows 8”, - ar lielām un uzkrītošām ikonām, kas ir paredzētas interaktīvai informācijas parādīšanai par lietotni. Tomēr – šo funkciju ignorē gan lietotāji, gan lietotņu izstrādātāji.

Vēl viena lieta - “Microsoft Store” (veikals), kas ir lietotne, līdzīga “Apple Store” un “Google Play”. Ja mobilajās ierīcēs lietotņu ieguve šādos veikalos liekas pašsaprotama, datoros lietotnes joprojām tiek iegūtas interneta plašumos, nevis šādā “veikalā”.

Pat ja arī veikalā tiek iegādāta kāda programma, piemēram 50 gigabaitus liela spēle, tad jārēķinās ar to, ka lejupielādei (kas tādam datu apjomam būs ilga) jānotiek vienā laikā. Respektīvi – ja lejupielāde tiek apturēta, tad nākamajā reizē tā sākas no sākuma, nevis no tā, ka iepriekšējā lādēšanas reizē, iespējams, bija lejupielādēta jau puse datu.

Tomēr spēlēm ir savas alternatīvas, piemēram, “Steam”, kas datorspēļu cienītāju vidū ir daudz izplatītāka nekā “Microsoft Store”.

Atkal problēmas pēc atjauninājumiem!

Viena no lielākajām problēmām šo piecu gadu laikā ir tā, ka “Windows 10” atjauninājumi nereti nevis izlabo kādas kļūdas, bet rada jaunas. Ne viens vien datora lietotājs ir sūdzējies par to, ka labi strādājošs dators pēc kārtējā atjauninājuma ir sācis niķoties.

Un tas liek domāt, ka “Windows 10” līderībā operētājsistēmu jomā kaut kas nav kārtībā. Kāpēc gan cilvēki, kuriem būtu jābūt ieinteresētiem atjaunināt savu ierīci, baidās un jautā - “ja nu atkal atjauninājumi sabojās manu datoru”?

Viss nav tik slikti

Jā, iepriekš nosauktās lietas nav tās pozitīvākās. Lai arī “Windows 10” dažādu iemeslu dēļ ir nesis vilšanos, tomēr nav uzskatāms par sliktu sistēmu.

Sāksim jau ar to, ka šis ir tiešām liels uzlabojums, ja salīdzina ar “Windows 8”. Arī funkcionalitātes ziņā – modernās ierīces darbojas daudz labāk, sistēmas sāknēšanās ir daudz ātrāka.

“Windows 10” gan ir saglabājis leģendāro “Blue Screen” (zilais ekrāns), kad notiek kāda liela kļūda sistēmā. Lai arī “zilie ekrāni” var izmesties, tas notiek ievērojami retāk nekā agrāk. Līdz ar to “Windows 10” var lepoties ar lielāku stabilitāti nekā priekšgājēji.

Neraugoties uz problēmām ar “Microsoft Store”, šī sistēma ir diezgan atvērta platforma ar ļoti daudzām lietotnēm un iespējām. Ar “DirectX 12” atbalstu šī ir labākā sistēma datorspēļu cienītājiem.

Lai arī “Windows 7” joprojām ir populāra sistēma, “Windows 10” lēnām, bet pārliecinoši iegūst stabilas pozīcijas tirgū. Martā šī sistēma bija instalēta vairāk nekā vienā miljardā ierīču. Iespaidīgs rādītājs, tomēr “Microsoft” bija cerējis šo rādītāju sasniegt (vismaz kādu gadu) ātrāk.

Lai arī problēmas ar “Windows 10” atjauninājumiem reizēm var sagādāt galvassāpes, “Microsoft” ir turējis solījumu - liels “Windows 10” atjauninājums ar dažādiem jauniem pakalpojumiem un iespējām ir reizi gadā un turklāt – par brīvu.

Arī pēc pieciem gadiem “Windows 10” rāda, ka tas gluži nav tas, kur “Microsoft” vēlas būt. Tomēr, neraugoties uz nepilnībām, sistēmai ir daudz kā pozitīva, un ir skaidrs, ka arī nākamajos piecos gados “Windows 10” attīstīsies un, iespējams, 2025. gadā varēsim rakstīt vairāk par pozitīvām un ne tik kaitinošām iezīmēm, ar ko nācies saskarties “Windows 10” lietotājiem.

Komentāri (17)CopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu