Identificēts lielākais drauds cilvēka veselībai. Nē, tas nav vīruss (7)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: kevin dooley, CC BY-SA 2.0

Aplēsts, ka gaisa piesārņojums samazina cilvēka mūža ilgumu vidēji par gandrīz diviem gadiem. Eksperti saka, ka tieši slikta gaisa kvalitāte ir lielākais drauds cilvēka veselībai, vēstīts izdevumā “AFP”.

Eksperti saka: kamēr pasaule izstrādā koronavīrusa vakcīnu, lai beidzot izbeigtu “Covid-19” pandēmiju, gaisa piesārņojums joprojām turpina saīsināt cilvēku mūžu visā pasaulē.

Par spīti tam, ka lielākoties Ķīnā, kas ir piesārņotākā valsts pasaulē, daļiņu gaisa piesārņojums pēdējo mēnešu laikā ir samazinājies, plašākā skatījumā pēdējo divdesmit gadu laikā tas nav mainījies.

Tādās valstīs kā Indija un Bangladeša gaisa piesārņojums ir tik liels, ka cilvēka vidējais mūža ilgums atsevišķos reģionos ir samazinājies gandrīz par desmit gadiem. Pētījuma autori saka, ka neapmierinoša gaisa kvalitāte cilvēkiem ir daudz bīstamāka par “Covid-19”.

“Lai arī koronavīruss ir ļoti nopietns drauds un ir pelnījis visu tam veltīto uzmanību, tomēr gaisa piesārņojuma problēmas uztveršana ar tādu pašu nopietnību ļautu miljardiem cilvēku dzīvot veselīgāku un garāku dzīvi,” stāstīja pētnieki.

Teju ceturtā daļa no globālās populācijas dzīvo Āzijas dienvidu valstīs, no kurām piesārņotākās pasaulē ir Bangladeša, Indija, Nepāla un Pakistāna. Pētnieki aplēsuši, ka šajās valstīs cilvēka vidējais mūža ilgums ir sarucis par aptuveni pieciem gadiem.

Cieto daļiņu piesārņojums ir nozīmīga problēma arī Āzijas dienvidrietumos, kur mežu ugunsgrēku piesārņojums kopā ar automašīnu un spēkstaciju radīto piesārņojumu rada visai toksisku vidi cilvēkam.

Aptuveni 89 procenti no reģiona 650 miljoniem cilvēku dzīvo vidē, kur gaisa piesārņojums pārsniedz Pasaules veselības organizācijas noteikto limitu.

Lai arī ASV, Eiropā un Japānā gaisa piesārņojuma problēma tiek veiksmīgi risināta, tomēr joprojām pasaulē šīs problēmas dēļ cilvēka mūžs ir vidēji par diviem gadiem īsāks.

Komentāri (7)CopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu