Neparasti ātri Arktikā izkusušas divas ledus cepures (7)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Bruce Raup, NSIDC

Zinātnieki 2017. gadā šīm ledus cepurēm bija paredzējuši vēl piecus gadus ilgu mūžu, tomēr klimata pārmaiņas tās “nogalināja” rekordlielā ātrumā.

Abas ledus cepures pazudušas no Elsmīra salas Kanādas Arktiskajā arhipelāgā, tomēr tas zinātniekiem nav liels pārsteigums, jo daudzas ledus struktūras Arktikā, kur vidējā gaisa temperatūra palielinās divas reizes ātrāk nekā pārējā pasaulē, kūst satraucoši ātri.

“Kad es pirmo reizi apmeklēju šīs ledus cepures, tās izskatījās kā paliekoša daļa no ainavas. Redzēt, kā tās iet bojā mazāk nekā 40 gadu laikā, ir prātam neaptverami,” paziņojumā teica ASV Nacionālā sniega un ledus datu centra direktors Marks Serreze.

Foto: NASA/ The Cryosphere

Ledus cepures ir ledāju veids, kas sedz mazāk nekā 50 tūkstošus kvadrātkilometru plašu teritoriju uz Zemes. Parasti šīs cepurei līdzīgās ledus struktūras atrodas lielā augstumā polārajos reģionos. Ledus cepuru izkušana ne vien ietekmē jūras līmeni, bet arī laupa planētai spēju labāk atstarot siltumu.

Zinātniekiem nav īsti skaidrs, cik īsti lielas savā zenītā bija simtiem gadu eksistējošās ledus cepures. Kad zinātnieki 1959. gadā tās apmeklēja, tās sedza 7,5 un 3 kvadrātkilometrus plašu teritoriju.

2017. gadā tās bija sarukušas par 5%, tāpēc pētījumā, kas publicēts zinātniskajā žurnālā “The Cryosphere”, Serreze paredzēja, ka ledus cepures izkusīs piecu gadu laikā.

“Mēs jau sen zinām, ka klimata pārmaiņas ir visu pārņēmušas savā varā, īpaši Arktikā, tomēr šo divu mazo ledus cepuru nāve mani skar personīgi. Viss, kas man ir palicis, ir dažas fotogrāfijas un daudz atmiņu,” piebilda Serreze.

Komentāri (7)CopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu