Jelgavā sāk kriminālprocesu par mājdzemdībās mirušu sievieti

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Pixabay

Jūlija beigās Jelgavā sākts kriminālprocess par mājdzemdībām, kurās mirusi sieviete, informēja Valsts policijas Zemgales reģiona pārvaldes pārstāve Ieva Šmidre.

Policijas sniegtā informācija liecina, ka 31.jūlijā Jelgavā plānotās mājdzemdībās mirusi sieviete, kurai sniegta dzemdību palīdzība.

Par notikušo Jelgavas iecirknī sākts kriminālprocess pēc Krimināllikuma 13.nodaļas "Noziedzīgi nodarījumi pret personas veselību". Kriminālprocess sākts, lai noskaidrotu visus notikušā apstākļus, noteiktu, kas tieši varēja izraisīt šādas sekas un vai to varēja novērst.

Savukārt jaundzimušais nogādāts ārstniecības iestādē.

Vēstīts, ka 2020. gada 31. jūlijā plānotu mājdzemdību laikā mirusi 1983. gadā dzimusi sieviete. 

Veselības inspekcijai ir zināms par šo gadījumu, un tas tiks izskatīts.

2017. gadā no vairāk nekā  20 406 dzemdībām plānotas ārpus stacionāra dzemdības bija 249. 2016. gada rādītāji ir līdzīgi - no 21 442 dzemdībām ārpus stacionāra mazuļus pasaulē izvēlējās laist 257 mammas. 2018.gadā notika 287 plānotas ārpus stacionāra dzemdības, 2017. gadā no vairāk nekā  20 406 dzemdībām 249 bija plānotas mājdzemdības. Vienā gadījumā jaundzimušais bija nedzīvi dzimis, vienā gadījumā bērns tika pārvests uz perinatālās aprūpes centru. 2016. gada rādītāji ir līdzīgi - no 21 442 dzemdībām ārpus stacionāra mazuļus pasaulē izvēlējās laist 257 mammas. 2015.gada mājdzemdību statistika: 283. Divos gadījumos mājdzemdības pārtrauktas un grūtnieces pārvestas uz slimnīcu. Četros gadījumos uz slimnīcu aizvesti jaundzimušie. Kopš 2009. gada, kad ārpus slimnīcas piedzima 141 bērns, mājdzemdību skaits ir pieaudzis.

“Mājdzemdības Latvijā ir likumīgas, un tomēr jāsaprot, ka mājās iespēja sniegt neatliekamu palīdzību mammai vai mazulim ir būtiski ierobežota, salīdzinot ar stacionāru, un par dzemdībām nekad nevar teikt, ka tas būtu process bez riska, sarunā par mājdzemdībām TVNET pērn stāstīja “Veselības centra 4” ginekoloģe un dzemdību speciāliste Vija Veisa. “Mēs nekad nevaram zināt, kas mainīsies nākamajā mirklī, kā izvērsīsies situācija,” skaidro ārste. “Stacionārā, atgadoties sarežģījumiem, dzemdībās iespējams pieaicināt citus speciālistus, veikt ķirurģisku iejaukšanos, izmantot mūsdienu tehnoloģijas, kas paredzētas drošai mammas un bērna aprūpei. Protams, mājās šādas iespējas ir ierobežotas.”

 Veisa saka, ka mūsdienās arī slimnīcā sieviete var izvēlēties, kā laist pasaulē mazuli, - atrodoties vannā vai izvēloties dzemdēt kādā netradicionālā pozā, ja vien mammas un bērna stāvoklis to atļauj. 

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu