Dombrava: Atbilstošu NĪN maksājumu varētu noteikt, mazinot tā sasaisti ar īpašumu kadastrālo vērtību

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Unsplash

Viens no risinājumiem, lai noteiktu atbilstošu nekustamā īpašuma nodokļa (NĪN) maksājumu, būtu mazināt tā sasaisti ar iespējamajām jaunajām nekustamo īpašumu kadastrālajām vērtībām, norāda nacionālās apvienības "Visu Latvijai!"-"Tēvzemei un brīvībai"/LNNK (VL-TB/LNNK) Saeimas frakcijas priekšsēdētāja vietnieks Jānis Dombrava.

Politiķis norādīja, ka iedzīvotājiem vairākos gadījumos rodas jautājums par plānoto jauno kadastrālo vērtību aprēķināšanas pamatotību. Piemēram, kāpēc kadastrālajai vērtībai gaidāms lielāks pieaugums, lai gan darījumi par attiecīgo vai tuvējiem īpašumiem ir bijuši par mazākām summām, norādīja Dombrava.

Komentējot tieslietu ministra Jāņa Bordāna (JKP) un Tieslietu ministrijas (TM) rosinājumu ieviest NĪN neapliekamo minimumu 100 000 eiro un to piemērot deklarētām personām, VL-TB/LNNK politiķis norādīja, ka šāda atlaide liek vaicāt, par kādu nauda tiks uzturēta pie nekustamajiem īpašumiem esošā koplietošanas infrastruktūra, piemēram, ceļi un citas lietas. Tāpat Dombrava pauda bažas, vai šāda sistēma var radīt kādas deklarēšanās shēmas.

Nacionālās apvienības frakcijas vadītāja vietnieks norādīja, ka svarīgi, lai NĪN maksājums ir līdzvērtīgs citiem līdzīgiem īpašumiem, pamatoti noteikts un paši cilvēki saprastu, kādiem izdevumiem samaksātā nauda aiziet.

Viena no lielākajām problēmām, lai to panāktu, ir NĪN aprēķināšana pēc kadastrālajām vērtībām, kas pēc būtības esot fikcionāls skaitlis bez racionāla, loģiska pamatojuma.

Dombrava norādīja, ka, lai gan, piemēram, kādām dzimtas mājām tiek noteikta augsta kadastrālā vērtība, tomēr īpašnieki neplāno to pārdot, tāpēc uz viņiem šī vērtība praktiski neattiecas.

Risinājums būtu NĪN maksājumu piesaistīt zemes un mājas platībai, iespējams, nosakot atšķirīgus maksājuma koeficientus pilsētās un laukos,

norādīja politiķis. Tādā veidā NĪN maksājums tiktu noteikts pēc formulas, pēc kuras katrs īpašnieks var aprēķināt maksājuma summu, nevis gaidīt kadastrālo vērtību noteikšanu, pauda Dombrava.

Savukārt esošā sistēma nav līdz galam funkcionēt spējīga, jo iedzīvotājiem, kuriem tiktu noteikti lieli NĪN maksājumi jaunās palielinātas kadastrālās vērtības dēļ, kādā brīdī beigsies līdzekļi NĪN segšanai, skaidroja politiķis. Blīvāk apdzīvotās vietās palielinātie maksājumi "dzīs nabadzībā" mazos lauksaimniekus un mazos mežsaimniekus, savas bažas pauda VL-TB/LNNK deputāts.

Dombrava norādīja, ka rudenī gaidāmas aktīvas par to, kādu risinājumu rast NĪN maksājumu jautājumā. Sagaidāms, ka sarunās piedalīsies arī Finanšu ministrijas, pašvaldību un politisko spēku pārstāvji.

Jau ziņots, ka pašlaik politiskā līmenī tiek diskutēts, kā risināt NĪN pieaugumu pēc iespējamo jauno kadastrālo vērtību ieviešanas.

Bordāns iepriekš norādīja, ka ir apņēmies nevirzīt tālākai skatīšanai valdībā Valsts zemes dienesta izstrādātās jaunās kadastrālās vērtības, ja valdība neatbalstīs Tieslietu ministrijas (TM) piedāvājumu attiecībā uz NĪN atvieglojumiem.

Pēc tam intervijā TV3 raidījumā "900 sekundes" Bordāns norādīja, ka TM rosinās par primāro mājokli nosaukt jebkuru mājokli, kurā ir deklarēti iedzīvotāji, un ar NĪN neapliekamo minimumu 100 000 eiro piemērot nevis tam, bet deklarētām personām. Viņš skaidroja, ka tas attiektos arī uz izīrētiem dzīvokļiem, atrisinātu komersantu un attīstītāju jautājumus.

Ministru prezidents Krišjānis Kariņš (JV) paudis, lai nepieaugtu iedzīvotāju izdevumi, mainoties kadastrālajām vērtībām, NĪN likmes ir jāsamazina. Vienlaikus, pēc viņa teiktā, NĪN likmes tiks pārskatītas pirms stājas spēkā jaunās kadastrālās vērtības.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu