Vai augus ir nepieciešams papildus mēslot?

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Unsplash

Lai izprastu, kāds mēslojums nepieciešams augiem, galvā var rasties neliels juceklis, it īpaši, ja ar dārzniecību sanācis aizrauties pavisam nesen. Veikalu plauktos ir atrodami daudz un dažādi mēslojumu veidi, kā arī dažus mēslojumus var pagatavot mājas virtuvē. Tomēr rodas jautājums - vai augus patiešām ir nepieciešams papildus mēslot?

Augiem, tāpat kā cilvēkiem, ir nepieciešami papildus vitamīni un minerālvielas, lai augtu un saglabātu veselību. Visiem augiem būtiskākās uzturvielas ir slāpeklis, fosfors un kālijs - nesaņemot optimālu daudzumu šo uzturvielu, augi sāk izstīdzēt, mazāk zied un neražo pietiekami daudz augļus vai zaudē krāsu. Par laimi šīs problēmas ir iespējams risināt ar mēslojuma palīdzību. 

Sākotnēji varētu šķist, ka augi saņem pietiekami uzturvielu no augsnes, taču tas ne vienmēr ir iespējams - reizēm augsne zaudē uzturvērtību un to ir nepieciešams bagātināt. Papildinot augsni ar kompostu, mulču vai citu organisko mēslojumu, tam sadaloties augsnē nonāk augam vitāli svarīgās uzturvielas. Tāpat talkā var nākt specializēti minerālmēslojumi.

Augus, kas ātri izaug, atkārtoti uzzied un arī daudzgadīgos augus, piemēram, rozes, kultūraugus, augļkokus un ogulājus, vasaras sezonā ir vēlams mēslot reizi mēnesī. Bet viengadīgajiem augiem, kokiem un krūmiem tik bieža mēslošana nebūs nepieciešama - pietiks, ja tos palutināsi ar kompostu vai mulču pavasara lielajā dārza talkā. 

Mēslojums īpaši nozīmīgs būs telpaugiem un tiem augiem, kas iestādīti puķupodos - šeit augiem ir diezgan ierobežots augsnes un tās uzturvielu daudzums. Šī iemesla dēļ, pirms iestādi stādus vai pārstādi telpaugus, jaunajā podā ber tiem atbilstošu un specializētu augsni, kas jau rūpnieciski ir bagātināta. Pēc kāda laika vari augsni papildināt ar tiem piemērotu mēslojumu, kas atrodams saimniecības preču plauktos. Ja nav pārliecības, cik daudz augs ir jāmēslo, drošākais ceļš būs neliela mēslojuma deva - pārmērīgi daudz pievienots mēslojums var apgrūtināt auga saknēm spēju uzņemt ūdeni.  

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu