Trampa prasība saistībā ar "TikTok" pārdošanu var radīt bīstamu precedentu (2)

TVNET | FINANCENET
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: AFP / Scanpix

Runas par “TikTok” pārdošanu ir satricinājušas tehnoloģiju tirgu, un ir skaidrs, ka “Microsoft” nebūs vienīgā kompānija, kas vēlēsies savā paspārnē iegūt populāro lietotni. Tomēr ASV prezidenta Donalda Trampa paziņojums, ka ASV valdībai ir nepieciešams iegūt “nozīmīgu naudas summu no jebkura darījuma”, var radīt bīstamu precedentu, vēsta CNN.

Eksperti norāda, ka šāda prezidenta prasība, viennozīmīgi, nav ierasta un tā nākotnē var radīt nepatīkamas situācijas.

“Runa nav tikai par prezidentu, kurš var noteikt, kādu darījumu īstenot, un kādu nē, vai arī kāda nauda par konkrētu kompāniju ir jāmaksā, kā arī kādu labumu no darījuma ir jāgūst ASV valdībai. Tas ir vairāk nekā neparasti, un ļoti nepareizi. Tā tam nevajadzētu būt,” norāda ASV Demokrātijas un tehnoloģiju centra pārstāvis Eiverijs Gārdiners.

Viņš norāda, ka ASV valdības pilnvaras piespiest ārzemju firmas pārdot savu biznesu amerikāņu kompānijām, galvenokārt, ir ASV Ārvalstu investīciju komitejas rokās (CFIUS). Ņemot vērā ASV un Ķīnas sarežģītās tirdzniecības attiecības pēdējo gadu laikā, it īpaši tehnoloģiju nozarē, CFIUS ļoti rūpīgi pārbauda katru iespējamo darījumu un brīdina potenciālajā darījumā visas iesaistītās puses par sekām. Tā, piemēram, seksuālo minoritāšu iepazīšanās lietotnes “Grindr” darbības saglabāšanai ASV, bija nepieciešams, lai šo lietotni iegādājas ASV kompānija, pretējā gadījumā tās darbība tiktu uzskatīta par draudu nacionālajai drošībai.

Ķīnas uzņēmums “ByteDance”, kam pieder “TikTok”, jau pašlaik atrodas zem CFIUS izmeklētāju lupas saistībā par ASV radītās lietotnes “Musical.ly” iegūšanu 2016. gadā. Pašlaik reālākais ir scenārijs, kurā komiteja var pieprasīt segt izmeklēšanas izmaksas, norāda advokāts Džefrijs Bialoss.

“Vienīgais arguments, par kuru tik tiešām var pieprasīt kādu maksu, ir saistībā ar izmeklēšanai veltīto laiku un darbu,” sacīja Bialoss. “Šeit gan ir jāizvērtē daudz un dažādi faktori, lai beigās “ByteDance” pārstāvji nesāk domāt, ka nevis uzņēmums, bet gan ASV valdība vēlas iegādāties šo lietotni.”

Tramps paziņoja, ka viņš vēlētos, lai “lielāko daļu procentu” no jebkura darījuma, kad ASV kompānija iegādājas ārzemju biznesu, nonāktu ASV valsts kases rīcībā. Un saistībā ar “TikTok” - aplēstā darījuma summa ir ap 50 miljardiem dolāru.

“TikTok” sāga var būtiski ietekmēt potenciālos darījumus tehnoloģiju industrijā nākotnē, kur tiek izvērtēti vairāki potenciālie darījumi.

“Pašreizējie notikumi saistībā ar “TikTok” pārdošanu mainīs to, kā mēs skatāmies uz Ķīnā bāzētajām kompānijām, vai arī – kāda būs mūsu interese paplašināt darbību uz Ķīnu, kas vienmēr no ASV perspektīvas ir bijis ļoti interesants tirgus,” norāda ASV tehnoloģiju biznesa eksperts Maiks Džounss.

“Pašreizējā notikumu attīstība mums ļauj mainīt veidu, kā mēs domājam par kompāniju izaugsmi, un to, kā valdība var bloķēt kāda spēlētāja ienākšanu tirgū,” saka Džounss. Eksperti pieļauj, ka Trampa vēlme “savākt” lielu daļu no darījuma summas ir saistāma ar viņa iepriekšējo politiku, it īpaši attiecībā uz “Huawei” un citiem Ķīnas tehnoloģiju uzņēmumiem.

“Tā ir kā zīme amerikāņu kompānijām, respektīvi – padomājiet divreiz, vai ir nepieciešams iegādāties Ķīnas uzņēmumus un ļaut tiem darboties amerikāņu tirgū. Es domāju, ka tas noteikti nākotnē izslēgs dažādas potenciālas biznesa paplašināšanās iespējas,” sacīja Gārdiners.

Bialoss norāda, ka visām darījumā iesaistītajām pusēm ir jāveic ļoti rūpīgs analītisks darbs, pirms iekļaut darījumā arī valdību. “Microsoft”, kas pašlaik ir reālākais potenciālais “TikTok” pircējs, jau paziņojis, ka tas “noteikti sniegs atbilstošu ekonomisku labumu Savienotajām Valstīm”.

“Ja darījumā iesaistītās puses piekrīt iesaistīt valdību kā vienu no vienošanās apakšpunktiem, tad nav skaidrs, vai kāda no iesaistītajām pusēm nevēlēsies izstāties no darījuma. Tas ir ļoti slideni, un šāds darījums var fundamentāli mainīt to, kā nākotnē vispār tiks veikts bizness ar ASV,” sacīja Bialoss.

"Es domāju, ka ir iespējama situācija, kurā ārzemju uzņēmums brīvprātīgi izraksta čeku ASV Valsts kasei. Taču padarīt to par obligātu prasību, lai uzņēmums varētu apvienoties ar ASV kompāniju - tas būtu neticami bīstami," sacīja Gārdiners.

"Valdībai pieprasīt samaksu un diktēt noteikumus par darījumiem būtu briesmīga kļūda,” noslēdz Gārdiners.

Iepriekš vēstīts, ka "Microsoft" pirmdien apstiprināja, ka risina sarunas ar "ByteDance" par "TikTok" segmenta iegādi.

Tramps ir devis uzņēmumiem 45 dienas laika, lai panāktu vienošanos. Pirms tam prezidents draudēja aizliegt "TikTok" ASV, pamatojoties uz nacionālās drošības apsvērumiem.

ASV amatpersonas pēdējos mēnešos paudušas bažas, ka Pekina varētu izmantot "TikTok" spiegošanai vai cenzēt lietotnes saturu. Savukārt "TikTok" noliedz, ka to ietekmētu Ķīnas valdība.

"TikTok" popularitāte pasaulē pēdējā laikā strauji pieaugusi, īpaši gados jaunu cilvēku vidū. Lietotne piedāvā veidot īsus videoklipus un ar tiem dalīties.

"ByteDance" svētdien paziņoja, ka ir apņēmusies saglabāt globālas kompānijas statusu, neskatoties uz "sarežģītām un neiedomājamām grūtībām", tostarp saspīlēto politisko vidi.

Komentāri (2)CopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu