Mistisko radio signālu avoti tuvojas Zemei (19)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Radioteleskops
Radioteleskops Foto: EPA/Scanpix

Lielākās daļas ātro radio uzliesmojumu (FRB) avots ir miljoniem gaismas gadu attālumā no mums, tomēr tagad pētnieki atklājuši vienu avotu, kas atrodas tuvāk Zemei kā jebkad – pie mums zināmas zvaigznes Piena Ceļa galaktikā.

Pirms 30 tūkstošiem gadu mirusi zvaigzne Piena Ceļa viņā pusē izstaroja spēcīgu radiosignālu un rentgenstaru miksli. Tagad, 2020. gada 28. aprīlī, viens signāls sasniedza Zemi, iedarbinot trauksmes zvanus observatorijās visā pasaulē.

Signāls parādījās un pēc pussekundes jau bija prom, tomēr tas bija pietiekami, lai zinātnieki pārliecinātos, ka identificējuši kaut ko unikālu: pirmo ātro radio uzliesmojumu, kas cēlies no mums zināmas zvaigznes Piena Ceļa galaktikā, rakstīts pētījumā, kas publicēts zinātniskajā žurnālā “The Astrophysical Journal Letters”.

Kopš “FRB” atklāšanas 2007. gadā, zinātnieki ir lauzījuši galvas, lai noskaidrotu, kas ir šie mistiskie signāli. Tie ir tikai dažas milisekundes ilgi un nāk no kosmosa dzīlēm. Ņemot vērā, ka tie ātri pazūd, bieži vien satelītu datos tos izdodas identificēt tikai pēc tam, kad tie ir ierakstīti. Tāpēc, kāda ir to izcelsme, lielākoties ir mistērija.

Pēdējais “FRB” ir citādāks. Novērojumi ar teleskopiem liecina, ka signāla avots ir neitronu zvaigzne 30 tūkstošus gaismas gadu lielā attālumā. Mirusī zvaigzne ietilpst magnetāru klasē, jo tai ir ārkārtīgi spēcīgs magnētiskais lauks.

“Mēs nekad nebijām novērojuši radio signālus, kas atgādina ātros radio uzliesmojumus, nākam no magnetāra. Šis ir pirmais pētījums, kas parāda saikni starp magnetāru un ātrajiem radio uzliesmojumiem,” rakstīts paziņojumā.

Magnetārs “SGR 1935+2154” tika atklāts 2014. gadā, kad zinātnieki pamanīja no tā ar dažādiem intervāliem starojam spēcīgus gamma staru un rentgenstaru uzliesmojumus. Pēc klusuma brīža magnetārs ar spēcīgu uzliesmojumu pamodās aprīļa beigās. Tajā pašā laikā ar radioteleskopiem tika uztverti viļņi, kas nāca no tā paša avota.

Tagad ir nepieciešami tālāki pētījumi, lai noskaidrotu ko vairāk par šo mistisko radio signālu avotiem.

Komentāri (19)CopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu