Kā viltoja vēlēšanu rezultātus. Vitebskas 25.iecirkņa stāsts (87)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: AFP/SCANPIX

Baltkrievijas prezidenta vēlēšanu Vitebskas 25.vēlēšanu iecirkņa vadītājs Sergejs Pitalenko “Radio Brīvība” Baltkrievijas dienestam apstiprinājis, ka iecirknī pārrakstīts svētdien notikušo vēlēšanu protokols par labu līdzšinējam prezidentam Aleksandram Lukašenko. 

Saskaņā ar sākotnējo protokolu, iecirknī 9.augustā notikušajās vēlēšanās visvairāk balsu saņēma opozīcijas kandidāte Svetlana Tihanovska, tomēr vēlāk

iecirkņa vēlēšanu komisija tika piespiesta pārrakstīt protokolu, ierakstot tajā viņiem priekšā nodiktētus skaitļus. 

Pitalenko norāda, ka “uzlaboto” protokolu parakstījuši visi iecirkņa vēlēšanu komisijas darbinieki, savukārt tās skolas direktore, kuras telpās atradās iecirknis, vēlēšanu dienā iesniedza atlūgumu. 

Pierādījumus tam, ka Vitebskas iecirknī viltoti vēlēšanu rezultāti, šonedēļ sniedza “YouTube” kanāls “Belarus Lives Matter”, publiskojot vēlēšanu dienā iecirknī notikušas sarunas ierakstu. Šajā sarunā piedalījās minētā iecirkņa vēlēšanu komisijas locekļi un Vitebskas Oktobra rajona izpildkomitejas vadītājs Sergejs Staševskis.  

Pitalenko apstiprināja šīs sarunas ieraksta autentiskumu. 

Ierakstā dzirdams, ka iecirknī, kurā visvairāk balsu saņēma Tihanovska, ierodas cilvēks, kurš stādās priekšā kā Oktobra rajona vadītājs, un pieprasa skaidrojumu, kāpēc tā ir sanācis. 

Vēlēšanu komisijas pārstāvji viņam atbild, ka tādi esot bijuši reālie rezultāti. 

Uz to Staševskis atbild, ka viņam neesot vajadzīgi godīgi demarši, un pieprasa pārrakstīt protokolu. 

Viņš uzstāj, ka nepieciešams kardināli mainīt balsu sadalījumu trešajam un ceturtajam kandidātam - Aleksandram Lukašenko un Svetlanai Tihanovskai. 

“Man ir ļoti stingrs ierosinājums mainīt protokolu.

Es esmu gatavs piekrist, ka par Tihanovsku nobalsoja liels skaits cilvēku, tomēr jums ir citas problēmas un citi uzdevumi,

kurus nepieciešams risināt. Labāk nodarbosimies ar šiem jautājumiem, lai neizceltos uz kaimiņu [citu Vitebskas iecirkņu] fona,” ierakstā norāda amatpersona. 

“Radio Brīvība” mēģināja sazināties ar Staševksi, tomēr tas nav izdevies. Vitebskas pašvaldībā apgalvo, ka viņš esot saslimis un tāpēc nav darbā. 

25. iecirknī pārrakstītajā protokolā lielāko daļu balsu saņēma Lukašenko, bet Tihanovskai atstāja aptuveni 20% balsu. 

Vēlēšanu komisijas locekļi sākotnēji nav piekrituši viltot rezultātus. “Kāpēc ar mūsu rokām jādara šie mēsli?” jautā viens no komisijas pārstāvjiem. Uz to Staševskis viņiem atbild:

“Vēlreiz saku - šodien nav tā situācija, kad jāizrāda principialitāte.

Kolēģi, vēlreiz atkārtoju - jūs esat malači, izteicāt savu pozīciju, es jūs cienu. Tomēr šodien ir jāizdara savādāk.” 

Ieraksta beigās kādas sievietes balss amatpersonai jautā: “Vai jūs naktīs mierīgi guļat?” 

Saskaņā ar oficiālajiem provizoriskajiem rezultātiem Baltkrievijas prezidenta vēlēšanās līdzšinējais valsts galva Aleksandrs Lukašenko ieguvis 80,08% balsu, bet opozīcijas kandidāte Svetlana Tihanovska - 10,09%, taču opozīcija uzskata, ka vēlēšanu rezultāti ir viltoti un vēlēšanās patiesībā uzvarēja Tihanovska.

Pēc vēlēšanām Baltkrievijā izcēlās plašas protesta akcijas, savukārt Tihanovska aizbrauca uz Lietuvu. Visticamāk, viņa valsti pameta Baltkrievijas varas iestāžu spiediena vai draudu rezultātā.  

Baltkrievijas drošības dienestiem vardarbīgi apspiežot protestus pret acīmredzamajiem pārkāpumiem vēlēšanu norisē un rezultātu viltošanu, Baltkrievijā aizturēti gandrīz 7000 cilvēku un simtiem ievainoti. Slimnīcās ārstējas vairāk nekā 250 cietušo, un ir arī bojāgājušie.

Komentāri (87)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu