Tabakas nozarē nav vienprātības par akcīzes nodokļa palielināšanu

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: AFP/SCANPIX

Tabakas nozarē nav viennozīmīga atbalsta Finanšu ministrijas priekšlikumam par pakāpenisku akcīzes nodokļa palielināšanu tabakas produktiem, pastāstīja Tabakas izstrādājumu ražotāju asociācijas un Bezdūmu nozares asociācijas pārstāvji.

Tabakas izstrādājumu ražotāju asociācijas pārstāve Marita Jansone norādīja, ka asociācija atbalsta pakāpenisku un mērenu akcīzes nodokļa likmju celšanu visām produktu kategorijām. Pēc viņas teiktā, šāda pieeja nodrošinātu paredzamību, tirgus stabilitāti, kā arī stabilus ieņēmumus valsts budžetā.

Viņa uzsvēra, ka Finanšu ministrijas priekšlikumā nozares viedoklis ir ņemts vērā daļēji, piemēram, attiecībā uz cigāriem, cigarillām, smēķējamo tabaku, karsējamo tabaku. "Lai arī akcīzes nodokļa ieņēmumi no šīm produktu kategorijām kopējā tabakas akcīzes nodokļu ieņēmumu kontekstā ir salīdzinoši nelieli,

nodokļa likmes kāpums, kas pārsniedz 5% gadā, rada pamatotas bažas par nodokļa ieņēmumu iekasēšanu plānotā apjomā,

ko apliecina arī iepriekšējo gadu pieredze," skaidroja asociācijas pārstāve.

Tabakas izstrādājumu ražotāju asociācija atbalsta jaunieviesto produktu regulējumu un akcīzes nodokļa ieviešanu. Vienlaikus Jansone piebilda, ka, ieviešot nodokli produktu kategorijai, kas līdz šim nav aplikta ar nodokli, būtu ieteicams sākt ar zemāku likmi un pēc tam to pakāpeniski palielināt. "Tas ļautu izveidot pienācīgu nodokļu bāzi, nodrošinātu paredzamu nodokļu iekasēšanu, kā arī ļautu izvairīties no nelegālās tirdzniecības," viņa skaidroja,

Kā skaidroja Jansone,

tabakas izstrādājumu kontrabanda ir nopietna problēma Latvijā, kas rada zaudējumus valsts budžetam apmēram 41 miljona eiro apmērā.

Lai arī cigarešu nelegālais tirgus pakāpeniski sarūk, nelegālās tirdzniecības riski joprojām ir augsti.

"Strauji ceļot akcīzes nodokļa likmes, varētu pieaugt nelegālā tabakas izstrādājumu tirdzniecība, tādējādi apdraudot valsts budžeta ieņēmumus un radot papildus slodzi tiesībsargājošo iestāžu kapacitātei," uzsvēra Jansone.

Bezdūmu nozares asociācijas pārstāvis Māris Sproga atzīmēja, ka piedāvātā akcīzes nodokļa politika viennozīmīgi veicinās cigarešu smēķēšanu ar visām no tā izrietošajām sekām arī sabiedrības veselībai. 

Pēc Sprogas sacītā, piedāvājums paredz palielināt akcīzi cigaretēm 2021-2023.gada periodā par 5% ik gadu, bet cigarillām, cigāriem un smēķējamai tabakai - 7% ik gadu. Savukārt mazāk kaitīgām smēķēšanas alternatīvām kā karsējamā tabaka tiek plānots palielināt nodokli par 32% (2021.gadā), 26,3% (2022.gadā) un 12% (2023.gadā), bet e-cigaretēm no 9,1% līdz 22 reizēm (atkarībā no nikotīna daudzuma - jo vairāk nikotīna, jo mazāks nodokļa procentuālais pieaugums).

"Ziņa ir skaidra - turpiniet kūpināt cigaretes, lai varam pildīt valsts budžetu uz to rēķina," viņš uzsvēra.

Sproga norādīja, ka plānotie ienākumi no nodokļu paaugstināšanas nepalielināsies - patlaban, piemēram, vismaz puse elektronisko cigarešu lietotāju savus produktus iegādājas interneta veikalos ārzemēs, jo Latvijā to pārdošana internetā neskaidru iemeslu dēļ ir aizliegta. Tādēļ pēc kārtējā nodokļu kāpuma šī uzņēmējdarbība kļūs nerentabla.

"Izbrīna mūsu nodokļu politikas veidotāju stagnātiskā domāšana, kamēr pasaulē pat valsts līmenī tiek augsti vērtētas uz sabiedrības veselības veicināšanu vērstas inovācijas.

Vēlamies norādīt, ka, piemēram, Lielbritānijas veselības ministrija e-cigaretes rekomendē kā līdzekli smēķēšanas atmešanai, bet ASV Pārtikas un Zāļu aģentūra oficiāli atzinusi karsējamo tabaku par mazāk kaitīgu un piemērojamu sabiedrības veselības aizsardzībai," skaidroja Sproga.

Jau ziņots, ka Finanšu ministrija izstrādājusi priekšlikumu par pakāpeniska akcīzes nodokļa likmju paaugstināšana tabakas produktiem. Paredzēts pakāpeniski paaugstināt akcīzes nodokļa likmi cigaretēm par 5% 2021.gadā, par 5% 2022.gadā un par 5% 2023.gadā. Tāpat ministrija rosina paaugstināt akcīzes nodokļa likmi elektroniskajās cigaretēs izmantojamiem šķidrumiem un ar akcīzes nodokli aplikt arī sastāvdaļas (propilenglikols, aromatizātori, augu izcelsmes glicerīns un nikotīna ekstrakti), kuras plaši tiek piedāvātas Latvijas tirgū un kuras patērētāji iegādājas, lai sagatavotu izmantošanai e-šķidrumu.

Vienlaikus rosināts pakāpeniski paaugstināt akcīzes nodokļa likmi pārējiem tabakas izstrādājumiem (cigāriem, cigarillām, smēķējamai tabakai un tabakas lapām) - 2021.,2022. un 2023.gadā par 7%. Karsējamai tabakai akcīzes nodokļa likme 2021.gadā palielinās par 30%, 2022.gadā - par 32%, bet 2023.gadā - saglabājot līdzīgu karsējamās tabakas (paciņai) un minimālā akcīzes nodokļa līmeņa cigaretēm (paciņai) proporciju kā Lietuvā. Papildus tam plānots paredzēt karsējamās tabakas marķēšanu ar akcīzes nodokļa markām.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu