Divi Baltkrievijas policisti, kas atteicās piedalīties represijās pret iedzīvotājiem (33)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Ilustratīvs attēls
Ilustratīvs attēls Foto: EPA/Scanpix

Baltkrievijā kopš 9.augusta nerimst protesti pret vēlēšanu viltošanu un prezidentu Aleksandru Lukašenko, kas pārauguši protestētāju sadursmēs ar drošības spēkiem. Protestu gaitā vairāki tūkstoši cilvēku aizturēti, vairāki simti ievainoti. Daudzi policisti ir atteikušies piedalīties represijās pret valsts iedzīvotājiem. Mediji “Current Time” un “Meduza” iepazīstina ar diviem šādiem nu jau bijušajiem policistiem. 

Gomeļas iecirkņa inspektors, vecākais leitnants Ivans Koloss pagājušajā nedēļā ierakstīja videouzrunu saviem kolēģiem drošības struktūrās. 

Šajā video Koloss nodēvēja opozīcijas kandidāti Svetlanu Tihanovsku par faktisko Baltkrievijas prezidenti, apsūdzēja līdzšinējo prezidentu Lukašenko vardarbīgā varas sagrābšanā, kā arī aicināja drošības struktūras nelietot pret protestētājiem pārmērīgu spēku un ieročus. 

Nepilnu pusstundu pēc video ievietošanas sociālajos tīklos pie Kolosa mājās ieradās viņa vadītāji, lai no viņa paņemtu formastērpu un dienesta apliecību. 

Kā ziņo “Mediazona”, naktī uz 13.augustu Koloss pameta Baltkrieviju, jo esot bažījies, ka tiks aizturēts. Viņš esot izteicies, ka pašreizējos apstākļos pret viņu varot tikt ierosināta jebkāda krimināllieta. 

Lēmumu ierakstīt videouzrunu Koloss skaidroja ar to, ka nav bijis esošās varas atbalstītājs un vēlējies valstī pārmaiņas. Ar savu video viņš arī vēlējies iedrošināt kolēģus drošības struktūrās nepildīt pavēles brutāli apspiest protestētājus. 

“Es ceru, ka mans video pamudinās daudzus tomēr nolikt ieročus, jo nav vērts rīkot genocīdu pret savu tautu. Es nesaprotu motivāciju. Mani arī aizsūtīja 9.augustā Gomeļā izdzenāt pūli. Kad nokļuvām pie laukuma, cilvēki tur stāvēja un skandēja: “Policija ar tautu!” Bez ieročiem, vienkārši stāvēja. Mums vajadzēja viņus izdzenāt. Es biju morāli sagrauts, jo nesapratu, kāpēc man tas būtu jādara. Ja vēl tie būtu bijuši kaut kādi radikāļi vai ja notiktu kaut kādas nekārtības,” stāsta Koloss.

Koloss uzsver, ka pašreizējai varai ir jāsaka “nē” un viņam ļoti patīk ideja par miermīlīgām protesta akcijām - tā ir laba iedzīvotāju gribas izpausme, un tas arī nozīmē, ka nenotiek asinsizliešana, vismaz tāda, ko būtu aizsākuši protestētāji. 

Savu viedokli Koloss izvēlējās paust publiski. 

“Tā ir mana pilsoņa pozīcija. Protams, varēju iesniegt atlūgumu, kā to darīja citi, un tad par to paziņot publiski. Tomēr es uzskatīju, ka man jādara tā [kā es izdarīju],” norāda Koloss. 

Par savu tālāko rīcību viņam pagaidām nav skaidrības. “Varbūt jālūdz kaut kāds politiskais patvērums, es nezinu,” viņš piebilda. 

Viens no pirmajiem, kas paziņoja par savu aiziešanu no darba drošības struktūrās pēc protestu sākuma, bija Novopolockas policijas kapteinis Jegors Jemeļjanovs. 

Viņš iesniedza atlūgumu, lai viņam nebūtu jāizgaiņā protestētāji. 

11.augustā - divas dienas pēc protestu sākuma - Jemeļjanovs sociālajā tīklā “Instagram” ievietoja attēlu, kurā redzami viņa formas uzpleči un dienesta apliecība. 

“17 dienesta gadi ir galā. Mana sirdsapziņa ir tīra. Policija ir ar tautu,”  fotogrāfijas parakstā rakstīja Jemeļjanovs.

“Es vairs nespēju piedalīties šajā visatļautībā, es nevaru skatīties, kā nogalina, sit un ņirgājas par manu tautu. Es devu zvērestu to aizsargāt, un es to darīju godīgi un no sirds, nevis varas vai naudas dēļ,” vēlāk savu lēmumu pamest dienestu Krievijas radiostacijai “Govorit Moskva” skaidroja Jemeļjanovs.

Dažas dienas pēc attēla ievietošanas Jemeļjanovu aizturēja - viņš tika apsūdzēts kārtības traucēšanā un nelikumīgu mītiņu organizēšanā. 

13.augustā viņa sieva Marina Baltkrievijas medijiem “Naša Ņiva” un Tut.by” pavēstīja, ka Jegors tika aizturēts dienā, kad viņš iesniedza atlūgumu. 

Sieviete norādīja, ka vīra lēmums nav bijis viegls, jo tas arī nozīmē, ka viņam jāatmaksā valstij 5000 rubļu (1700 eiro) prēmija, ko viņš saņēma 2016.gadā par dienesta līguma pagarināšanu. 

“Ģimenē ir divi bērni, dzīvoklis kredītā. 5000 rubļu mums ir liela nauda. Tomēr mēs nolēmām, ka tā summa nav tā vērta,” medijam “Tut.by” norādīja Marina Jemeļjanova. 

13.augustā notika Jemeļjanova tiesa viņam izvirzītajās apsūdzībās. Novopolockas tiesa viņu pilnībā attaisnoja un atbrīvoja. 

Tikmēr Baltkrievijas Iekšlietu ministrija norādīja, ka Jemeļjanovs esot nevis aizgājis no darba, bet gan atbrīvots par regulāru darba kavēšanu. 

Komentāri (33)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu