Trampa kampaņas kontakti ar Krieviju bija "milzīgs drauds", atzīts Senāta ziņojumā (3)

TVNET/BBC
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: AP/Scanpix

Senāta izlūkošanas komiteja, kurā ir republikāņu pārsvars, otrdien publicētā ziņojumā atzinusi, ka Donalda Trampa priekšvēlēšanu kampaņas kontakti ar Krieviju 2016.gadā esot radījuši "milzīgus pretizlūkošanas draudus", vēsta raidorganizācija BBC.

Gandrīz 1000 lappušu garajā ziņojumā aprakstīti Trampa sabiedroto kontakti ar Kremļa amatpersonām. Tas ir piektais un, domājams, pēdējais ziņojums par Krievijas iejaukšanos ASV 2016.gada prezidenta vēlēšanās.

Kad Trampam otrdien tika jautāts par ziņojumu, viņš atbildēja, ka neesot to lasījis.

Komiteja uzsvērusi, ka tās ziņojums ir "līdz šim izvērstākais Krievijas aktivitāšu un to radīto draudu raksturojums". Ziņojums apstiprina vairākus īpašā prokurora Roberta Millera izmeklēšanas ziņojuma aspektus.

Kas teikts ziņojumā?

Senāta izlūkošanas komitejas izmeklēšanas mērķis bija nevis izvirzīt apsūdzības, bet gan izstrādāt ieteikumus, lai izvairītos no atkārtotas iejaukšanās ASV vēlēšanās. 

Ziņojumā teikts, ka Kremlis "bija iesaistīts agresīvos, daudzslāņainos pūliņos ar mērķi ietekmēt vai mēģināt ietekmēt" 2016.gada ASV prezidenta vēlēšanas.

Tajā arī norādīts, ka vairāki Trampa sabiedrotie esot izrādījuši vēlēšanos saņemt palīdzību no Krievijas.

Trampa kampaņa, kurā darbojās daudzi cilvēki bez iepriekšējas politiskās pieredzes, bija viegls mērķis ārvalstu ietekmei, teikts ziņojumā.

Tajā bija uzsvērta Trampa kampaņas vadītāja Pola Manaforta loma. Millera izmeklēšanas laikā Manaforts tika notiesāts par sazvērestību un krāpniecību. Manaforta pazīšanās ar Krievijas oligarhiem un izlūkošanas aprindu cilvēkiem, ieskaitot Konstantīnu Klimņiku, kā arī pietuvinātība Trampam "radīja Krievijas izlūkdienestiem iespēju vērst ietekmi un iegūt konfidenciālu informāciju par Trampa kampaņu", vēsta ziņojums.

Komiteja arī ziņoja, ka aiz demokrātu e-pastu uzlaušanas un nopludināšanas "WikiLeaks" esot stāvējis Kremļa saimnieks Vladimirs Putins, tādējādi cenšoties iedragāt Trampa sāncenses Hilarijas Klintones izredzes vēlēšanās.

Ziņojums apstiprina aizdomas, ka Kremlis izmantoja Manafortu un "WikiLeaks", lai palīdzētu Trampam 2016.gada vēlēšanās, un ka "WikiLeaks" ziņoja, ka palīdz Krievijas izlūkdienestiem.

Trampa kampaņa arī centās iegūt informāciju par nopludinātajiem e-pastiem no ilggadējā Trampa sabiedrotā un padomnieka Rodžera Stouna.

Tramps sacījis, ka neatceroties, ka jebkad būtu ar Stounu apspriedis "WikiLeaks". Neskatoties uz to, ziņojuma autoriem zināmi "vairāki gadījumi", kad Tramps par šo tematu runājis ar Stounu un citiem kampaņas darbiniekiem.

Stouns tika notiesāts par melošanu Kongresam, tiesas darba traucēšanu un liecinieku ietekmēšanu, taču jūlijā Tramps samazināja viņa sabiedrotajam piespriesto sodu.

"Es neko par to nezinu. Neesmu lasījis," Tramps otrdien žurnālistiem atbildēja uz jautājumiem par ziņojumu. "Tas ir izdomājums."

Tikmēr Baltā nama pārstāvis paziņojis, ka ziņojums kārtējo reizi esot apliecinājis, "ka nebija absolūti nekādas sazvērestības starp Trampa kampaņu un Krieviju".

Komentāri (3)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu