PTAC konstatējis pārkāpumus "Rīgas ūdens" ūdens patēriņa skaitītāju darbībā (8)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: LETA

Patērētāju tiesību aizsardzības centrs (PTAC) piemērojis sodu pašvaldības uzņēmumam "Rīgas ūdens" par pārkāpumiem ūdens patēriņa skaitītāju darbībā, informēja PTAC Patērētāju atbalsta, sabiedrības informēšanas un komunikāciju daļas vadītāja Sanita Gertmane.

PTAC pērn, pamatojoties uz saņemtajām sūdzībām no "Rīgas ūdens" klientiem, sāka ūdens patēriņa skaitītāju māju ievados izņemšanu ārpuskārtas verificēšanai. Laika posmā no 31.oktobra līdz 3.martam veiktas 28 skaitītāju pārbaudes, no kuriem par neatbilstošiem metroloģiskajām prasībām tika atzīti 23 skaitītāji jeb 82%.

Ņemot vērā metroloģiskajai kontrolei pakļauto mērīšanas līdzekļu lietošanu, kuri nenodrošina mērījumu precizitātes atbilstību normatīvajos aktos noteiktajām metroloģiskajām prasībām, "Rīgas ūdenim" piemērots naudas sods 1500 eiro apmērā. Maksimālais iespējamais naudas sods ir 2100 eiro.

Kā norādīja Gertmane, skaitītāji tika izņemti uz ārpuskārtas verificēšanu dažāda tipa mājās, piemēram, vienģimeņu māja, vairāku stāvu daudzīvokļu māja, uzņēmuma telpas, veikals, ražošanas uzņēmums, kā arī dažādos Rīgas mikrorajonos - Pļavniekos, Imantā, Zolitūdē, Torņkalnā, Purvciemā, Āgenskalnā un Centra rajonā.

Gertmane sacīja, pēc skaitītāju noņemšanas no mājas ievada konstatēts, ka skaitītāji ir piesārņoti ar dažādiem netīrumiem un to iekšpusē konstatēti nosēdumi, taču filtrs pirms skaitītājiem nevienā gadījumā nav uzstādīts. Ārpuskārtas verificēšanas rezultātā par neatbilstošiem metroloģiskajām prasībām tika atzīta lielākā daļa no pārbaudītajiem skaitītājiem, līdz ar to secināts, ka netīrumi un nosēdumi ietekmē skaitītāju metroloģiskos parametrus. 

Izvērtējot ārpuskārtas verificēšanas rezultātus, atklāts, ka metroloģiskajām prasībām neatbilstošie skaitītāji nenodrošina uzticamus ūdens patēriņa mērījumus, turklāt tas visticamāk attiecas ne tikai uz pārbaudītajiem skaitītājiem, bet arī citiem Rīgas teritorijā esošajiem skaitītājiem, jo tos ietekmē ūdens kvalitāte.

Kā norādīja Gertmane, PTAC konstatēja, ka daudzstrūklas ūdens patēriņa skaitītāji ir jūtīgāki pret netīru ūdeni, jo šāda tipa ūdens patēriņa skaitītājiem ūdens līdz rotoram nokļūst pa vairākiem kanāliem, kuru šķērsgriezuma laukumam samazinoties netīrā ūdens dēļ palielinās plūsmas ātrums, taču ūdens apjoms samazinās, tādējādi radot novirzi patērētā ūdens daudzuma uzskaitē. Līdz ar to PTAC secināja, ka šādi skaitītāji nenodrošina metroloģisko prasību izpildi, ja netiek ievērotas lietošanas instrukcijā ražotāja sniegtās rekomendācijas par filtru uzstādīšanu.

Izvērtējot metroloģiskajām prasībām neatbilstošos skaitītājus, PTAC secināja, ka 21 skaitītājam jeb 75% pie minimālās plūsmas tiek pārsniegta maksimāli pieļaujamā kļūda, septiņiem skaitītājiem jeb 25% rādījumu kļūda ir ar pozitīvu zīmi, proti, skaitītāji uzskaita vairāk ūdeni nekā patērēts, un 14 skaitītājiem jeb 50% tā ir ar negatīvu zīmi - skaitītāji uzskaita mazāk ūdeni nekā patērēts. 

Vienlaikus 17 skaitītājiem jeb 61% pie pastāvīgās plūsmas tiek pārsniegta maksimāli pieļaujamā kļūda, turklāt 15 skaitītājiem jeb 54% rādījumu kļūda ir ar pozitīvu zīmi un diviem skaitītājiem tā ir ar negatīvu zīmi, kas liecina par to, ka neprecīzie ūdens patēriņa mērījumi ilgtermiņā atstāj būtisku negatīvu ietekmi uz patērētājiem, ja ikdienā mājas ievada ūdens patēriņa skaitītāja darbība pārsvarā notiek virs pārejas plūsmas.

Ievērojot to, ka skaitītājiem neatbilstības konstatētas neatkarīgi no skaitītāju raksturlielumiem, izmantošanas ilguma, atrašanās vietas, kā arī objektiem, kuros tie tika uzstādīti, PTAC secināja, ka nepareiza patērētā ūdens daudzuma uzskaite ir sistemātiska problēma un pieprasīja "Rīgas ūdens" veikt korektīvās darbības neatbilstību novēršanai. Veicamo darbību plāns patlaban ir saskaņošanas procesā.

Lai nākotnē novērstu šāda veida ūdens uzskaites neprecizitātes, PTAC ieskatā ūdensapgādes uzņēmumiem ir nepieciešams uzstādīt skaitītājus, kurus neietekmē ūdens kvalitāte vai nodrošināt filtrus pirms skaitītāja.

Kā liecina "Firmas.lv" informācija, "Rīgas ūdens" pērn strādāja ar 58,259 miljonu eiro apgrozījumu un peļņu 8,446 miljonu eiro apmērā. "Rīgas ūdens" reģistrēts 1991.gada septembrī un tā pamatkapitāls ir 127,586 miljoni eiro. Kompānijas 100% kapitāla turētājs ir Rīgas pilsētas pašvaldība. 

Komentāri (8)CopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu