Senās Ēģiptes dzīvnieku mūmijas “izķidātas” 3D attēlos

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Reuters/ScanPix

Pētnieki digitāli “izķidājuši” trīs Senās Ēģiptes dzīvnieku mūmijas, parādot to iekšieni pārsteidzoši detalizētos 3D attēlos. 

Čūskas, putna un kaķa mūmijas no Svonsijas Universitātes krājuma ir vismaz 2000 gadu senas, un antīkie raksti liecina, ka tās bija dāvanas aizgājušajām dvēselēm, vēsta "BBC".

Izmantojot īpašu datortomogrāfijas ierīci, kas rada 3D attēlus ar 100 reizes augstāku izšķirtspēju nekā parastais datortomogrāfijas aparāts, zinātnieki varēja mumificēto dzīvnieku atliekas izpētīt detalizētāk nekā jebkad. Tas ļāva viņiem arī noskaidrot, kā šie dzīvnieki tika nogalināti un kādi rituāli stāvēja aiz to nāves. 

Foto: Reuters/ScanPix

Šis septiņus gadus ilgais sadarbības projekts starp Ēģiptes Centru un Svonsijas Universitāti sākās pavisam nejauši. Profesors Ričards Džonstons teica: “Projekts sākās tikai tāpēc, ka inženierijas nodaļa atradās tieši pretī Ēģiptes Centram, tāpēc kādas kafijas pauzes laikā es ieminējos, ka mūsu rentgena aparāti varētu atklāt, kas atrodas iekšā dzīvnieku mūmijās. Tad nu mēs ķērāmies tam klāt.” 

Lūk, ko pētnieki beigu beigās atklāja: 

  • Neizauguši zobi žokļa kaulā liecina, ka kaķēns nāves mirklī bija mazāk nekā piecus mēnešus vecs. Tā kakla skriemeļi savukārt liecina, ka kaķēns, iespējams, nožņaugts. 
  • Virtuālie kaulu mērījumi liecina, ka putns, visticamāk, līdzinājās Eirāzijas piekūnam. 
  • Čūskas, jaunas Ēģiptes kobras kaulu plaisu analīze liecina, ka tā varētu būt nogalināta triecienā pret zemi vai sienu. 

Zināms, ka senie ēģiptieši mēdza mumificēt gan cilvēkus, gan dzīvniekus, to skaitā kaķus, čūskas, vanagus, krokodilus un suņus. Dažreiz tie tika apglabāti kopā ar saviem saimniekiem vai arī kalpoja kā pārtika pēcnāves dzīvē. Tiesa, lielākā daļa apglabāto dzīvnieku bija tempļa apmeklētāju sarūpētie ziedojumi aizgājušajām dvēselēm un dieviem. 

Foto: Reuters/ScanPix

Dzīvnieki bieži tika audzēti tieši tādam mērķim. Tiek uzskatīts, ka tādā veidā tika izveidoti vismaz 70 miljoni dzīvnieku mūmiju. 

“Čūskas mūmija iepriekš bija pētīta rentgena aparātā, tomēr tad tika iegūts tikai 2D attēls, kas nesniedz pārāk daudz informācijas par mūmijas iekšējo struktūru. Ar jauno datortomogrāfijas ierīci mēs varējām radīt virtuālās realitātes attēlu, ko, ja ir vēlme, var izveidot mājas izmērā. Patiesībā ir iespējams staigāt pa virtuālo mūmijas iekšieni un veikt mikroskopiskus mērījumus,” stāstīja Džonstons. 

Foto: Reuters/ScanPix

Ar jauno tehnoloģiju, mūmijai rotējot, tiek uzņemti tūkstošiem attēlu. Ar datora palīdzību vēlāk šie attēli tiek savienoti, lai izveidotu 3D attēlu, kuru var grozīt un aplūkot no jebkura leņķa. 

“Rentgenstaru deva mikrodatortomogrāfijā ir pārāk augsta, lai to varētu izmantot cilvēka pētīšanai, tomēr šai tehnoloģijai ir neierobežots potenciāls materiālzinātnē, inženierijā un bioloģijā,” piebilda Džonstons. 

Pētījums publicēts zinātniskajā žurnālā “Scientific Reports”.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu