Nokāpšana faraona Ramzesa VI kapenēs

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Ekrānuzņēmums

Pandēmijas laika virtuālo ceļojumu piedāvājumam pievienojusies arī Ēģipte. Valsts Tūrisma ministrija paziņojusi par iespēju virtuāli apciemot Divdesmitās dinastijas faraona Ramzesa VI kapenes.

Kā ziņo izdevums "Egypt Independent", tūre pa Ramzesa VI kapenēm ir jaunākais no virtuālajiem ceļojumiem, ko nodrošina Ēģiptes Tūrisma ministrija.

Kapenes tika atrastas 1898. gadā, un to izveidošanas laiks attiecināms uz Divdesmitās dinastijas periodu, konkrētāk, laika posmu starp 1189. un 1077. g.p.m.ē. 

Kapenes būvējis Ramzess V, taču nav skaidrs, vai arī viņš pats tajās ticis apglabāts. Pēc Ramzesa V nāves kapenes pārgāja viņa tēvoča Ramzesa VI pārraudzībā un kļuva par tā atdusas vietu.

Foto: Ekrānuzņēmums

Ēģiptes Tūrisma ministrija skaidro, ka, tikai pateicoties Ramzesa kapeņu atklāšanai, izdevās atrast vienu no nozīmīgākajām Senās Ēģiptes vēstures liecībām - Tutanhamona kapenes. Strādnieki, kas pirms vairāk nekā trim tūkstošiem gadu būvēja Ramzesa atdusas vietu, bija uzcēluši savas būdiņas tieši uz kāpnēm, kas veda uz Tutanhamona kapenēm, tādējādi tālākas arheoloģiskās izpētes gaitā 1922. gadā tika atrastas arī tās - ar visiem leģendārajiem dārgumiem, kas bija saglabājušies kapeņu zagļu neskarti.

Ramzesa kapenes savukārt pārsteidz ar saviem izcilajiem bareljefiem un sienu gleznojumiem, kas pat daudzus gadu tūkstošus vēlāk ir saglabājušies teju neskarti. Uz kapeņu sienām lasāmi fragmenti no Vārtu grāmatas, Mirušo grāmatas un Alu grāmatas, kam bija paredzēts atvieglot faraona ceļu uz aizkapa dzīvi.

Foto: Ekrānuzņēmums

Izsmalcinātie griestu rotājumi veltīti dievietei Nutai, kas redzama, gatavojoties aprīt Saules disku, - tas ir poētisks saulrieta simbols.

Šī virtuālā ekskursija ir daļa no nesen aizsāktā projekta "Iepazīsti Ēģipti no mājām. Paliec drošībā", kas ļauj virtuāli apceļot nozīmīgākos Senās Ēģiptes kultūrvēsturiskos objektus.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu