Lēdijas zirgos pa Latvijas pierobežu: karbonādes sešos no rīta, zirgu masāža, šmakovka, ekstrēmais atgadījums ar iegrimšanu purvā (1)

Egoiste
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Privātais arhīvs

Sekojam tālāk "Ceļojumam pa Latvijas robežu zirga mugurā"! Kā turpinās jātnieču Līgas Vilnes un Tīnas Runces un viņu zirgu ceļojums teju 1386 km garumā?

Līga un Tīna ar prieku dalās savās emocijās un piedzīvojumos TVNET "Egoistē", tāpēc seko līdzi un atbalsti ceļotājas!

Pirmais ceļojuma posms zirgu Prīmas un Dempsijas mugurā 620 km garumā pa Latvijas jūras krastu tika veikts jau pērn – 2019. gadā (17. augusts – 1. septembris). Pērnajā augustā ceļojums sākās Lietuvas pusē Nidā un turpinājās vairākus simtus kilometru līdz pat Ainažiem. 4. augustā, turpat - pie Ainažu robežstabiņa tika dots starts otrajam posmam, kas būs divkārt garāks – plānots nojāt 1386 km pa Latvijas sauszemes robežu.

Foto: No personīgā arhīva

14. augustā jātnieces nonāca Kārsavā. Tur viņas laipni uzņēma Andris un Maruta Punduri. Kā mājās, mierīgi, mīļi.

Foto: No personīgā arhīva

Aprūpētas un apčubinātas gan dāmas, gan zirdziņi Prīma un Kastanis, nākamajā dienā visi devās tālāk ceļā uz Blontiem.

"Tur visa komanda silti tikām gaidīti pie saimnieces Olgas. Maza pusdienu pauze, bet tik daudz sarunu un atziņu. Kad devāmies ceļā, aizkustināja Olgas teiktais: "Es zemu paklanos jūsu visu priekšā par to labo un pozitīvo, ko nesat ļaudīm"," stāsta jātnieces. Kā atzīst ceļotājas, Olga ir ļoti spēcīga sieviete, kuru dzīve nebūt nav lutinājusi. "Dzīve ir situsi un ne vienmēr klājusi baltus galdautus, bet viņa var. Kā ikviena mūsu ceļojumā sastaptā stiprā lauku sieva," Olgu raksturo ceļojošā komanda. 

Foto: No personīgā arhīva
Foto: No personīgā arhīva

Tālāk ceļotāji devās uz Ciblu, kur rikšotāju turēšanas tradīcijas sen jau esot cieņā. Tur visi sagaidīti ar veselu pasākumu plānu, kam tad ceļinieki ļāvās. "Enerģiski mājot no savas sētas, mūs sagaida saimniece Maija no "Plūmīšu" māju pagalma. Runīga, enerģiska, smaidīga. Šķiet, viņai viss pa spēkam! Pēc neilgas atpūtas un zirgu pabarošanas sāk nākt ciemiņi, kuri ļoti alkst iepazīties ar mums," stāsta Līga un Tīna. 

Foto: No personīgā arhīva

Pēc pieredzes apmaiņu stāstiem Maija jau ceļotājus vedina uz Ciblas muižas māju un Ciblas katoļu baznīcu. Pēc ekskursijas seko vakariņas.

Foto: No personīgā arhīva
Foto: No personīgā arhīva

"Vakariņas, protams, tādas, ka, šķiet, jāuzdod jautājums  - kur tad jaunais pāris kavējas, ja visi ap mielasta galdu! Nu protams, tā taču ir Latgales viesmīlība! Lielākais pārsteigums bija sešos no rīta smarža, kas sāka kutināt degunu. Tikko ceptas karbonādes! Naktī gluži vai! Bet Maijiņai nekas nav par grūtu," ar sajūsmu stāsta jātnieces. 

Foto: No personīgā arhīva

Promejot vēl tiek pasniegtas mīļas krūzītes, kurām ir arī instrukcija mutiska līdzi: "Tā, te būs dorožnajas (ceļojuma) krūzītes, kurās var arī kipeķiļņiku ielikt (to daudzi varētu pat nezināt, tāda sildierīce, kuru sauca par spirāli).

"Paldies, paldies, Cibla un Maija! No rītiem mēs joprojām dzeram kafiju ar  "mušakiem". Kas tie? Ar biezumiem!" pateicas ceļotājas.

Foto: No personīgā arhīva
Foto: No personīgā arhīva

Tālāk tiek jāts uz Briģiem, Pasieni, Šķauni. Visur viesmīlīgi sagaidīti, bet par Šķauni dāmas vēlas pastāstīt sīkāk. "Tur ieraudzījām pat afišu par gaidāmo tikšanos ar zirgiem,  pie Tautas nama un vietējā veikala. Būtiskas vietas ciemā! Un tiešām, ap vieniem sanāca visai prāvs ļaužu bariņš. Gan bērni, gan sirmi vīri. Pirmie aiz intereses, otrie gremdējās atmiņās par spēka gadiem, kad katrā sētā vismaz viens zirgs bija gan. Pastāstījām par savu projektu, intervēja Dagdas TV, Bet tikšanās noslēgumā pamatīgs pārsteigums - Šķaunes jestrās sievas rāva vaļā vienu latgaļu tautas dziesmu. Skanēja plaši un vareni. Paldies jums!" par Šķaunes vietējiem ļaudīm stāsta Tīna un Līga. 

Foto: No personīgā arhīva
Foto: No personīgā arhīva
Foto: No personīgā arhīva

Nākamais ceļa posms ved uz Neikšāniem, Skuķiem, Piedruju un Krāslavu. Piedrujā draudzīgi pavadījām vakaru ar glāzi auksta miestiņa!

Foto: No personīgā arhīva

Rīta pasakainais ceļš uz Krāslavu. 

Foto: No personīgā arhīva
Foto: No personīgā arhīva
Foto: No personīgā arhīva

Pēc ceļa plāna klāt nākamā otrā svētdiena otrdienā jeb pāris atpūtas dienas vienviet. Šoreiz tā bija Lielbornes muižā.

Foto: No personīgā arhīva
Foto: No personīgā arhīva
Foto: No personīgā arhīva

Prīma un Kastanis tika ļoti apčubināti pēc lielā ceļa posma pārvarēšanas. No Ogresgala speciāli uz Salienu atbrauca fizioterapeite Ingūna Bogdane. "Zirdziņi saņēma masāžu un ārstniecisko vingrošanu. Visu labāko zirgiem! Viņi to ir godam pelnījuši," rikšotājus uzslavē visa ceļojošā komanda. 

Foto: No personīgā arhīva
Foto: No personīgā arhīva

Tehniskā sastāva meitenēm arī pārmaiņas. Ilva, mūsu čaklā, klusā un zinošā Ilva dodas mājās. Bišu drava un pašas divi zirgi - mīluļi gaida. Darbi jau nekur nepazūd. Ļoti gaidīsim, varbūt vēl izdosies pievienoties vēlāk. 

Foto: No personīgā arhīva

Tad nu atkal visi ir ceļā. Zirgi spirgti, atpūtušies, saule ceļā nekarsē. Nonākusi Kurcumā, komanda saprata, ka jāmeklē būs naktsmājas tepat vien, jo sarunātās ir pārāk liels līkums, bet zirgiem katrs km no svara. "Tad nu kā senos laikos griežam tādā lielākā sētā iekšā! Saimnieces reakcija bija apmēram tāda - kur jūs tik ilgi vazājāties, sen jau bija laiks atbraukt. Par projektu gan viņa neko nezināja, tāpēc var teikt, ka viesmīlība šajā sētā pati par sevi saprotama," par z/s "Alkšņi" stāsta ceļotājas. 

Foto: No personīgā arhīva

Prīmai un Kastanim tiek savi "apartamenti". Tika ierādīts saimnieku mājas aploks. Tad vakariņas un, protams, šmakovka.

"Tīnai iestājās pilnīgs kultūršoks! Tāda dzira vēl nebija baudīta. Smiekli, nostāsti, sirsnīga kopā būšana. No rīta lepns gailis mūs modina, un ceļš uz Skujiņām. Prom dodoties, saimnieki dod līdzi dārza labumus un speciālu dāvanu Tīnai - šmakovkas pudeli. Esot pa piņģerotam jālieto un tad noteikti jāatceras z/s "Alkšņi", saimnieki Pēteris un Ņina, un Latgale!" jauko kopā laiku atstāsta ceļotāji.

Foto: No personīgā arhīva

Saimnieku meita Inese ar savu zirdziņu pavada ceļotājus. Vēl par notikumu, kas ļoti spilgti parādīja zirgu intuīciju un gudrību! Saimnieku Ineses zirgs gāja pa priekšu, šaura taka, bet apkārt visai purvains. Prīma apstājas un nav nekādi pierunājama iet tālāk. Priekšējais zirgs turpina ceļu un iegrimst dūkstājā.

Līga stāsta, ka Prīma pieņēma lēmumu cilvēku vietā, labāk saprata, ko var un ko nevar.

"Kas zin, kāds būtu mūsu ceļojuma liktenis, ja zirgi traumētu sevi vai nomocītos, izkļūstot no dubļiem. Tas jau arī projekta mērķis - parādīt zirgu un cilvēku sadarbību, mijiedarbību ilgtermiņā, arī visai ekstrēmos apstākļos," uzsver ceļotāju dienasgrāmatas veidotāja Ingrīda.  

Foto: No personīgā arhīva

Ardievu, Latgale! Tiksimies Sēlijā!

Dāmu maršruta karte!

Foto: No personīgā arhīva
Foto: No personīgā arhīva

Interesanti fakti par "Ceļojumu pa Latvijas robežu zirga mugurā":

  • pārgājiena ideja radās 2018. gada vasarā;
  • treniņš, plānošana, organizēšana ilgst 10 mēnešus;
  • 2019.gadā ceļu mēroja no Nidas līdz Ainažiem: 16 dienu laikā - 620 km;
  • jau 2019. gada septembrī sākās sagatavošanās nākamajam posmam;
  • šogad 5 nedēļās tiks mēroti 1200 km. Būs 5 atpūtas dienas;
  • katru dienu jātnieces un zirgi nakšņos iepriekš sarunātās naktsmājās pie vietējiem cilvēkiem;
  • 2 dienas pārgājiens notiks arī Igaunijā (Pedele – Korneti).

GALERIJA: Gatavošanās ceļojumam

Lai izdodas, un gaidām nākamo "Ceļojuma pa Latvijas robežu zirga mugurā" dienasgrāmatu un foto!

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu